Wij maken watersporters graag bewust van hun gedrag op en bij het water. Iedereen weet bijvoorbeeld dat een reddingsvest helpt om te blijven drijven en toch draagt hooguit 25 procent uit veiligheid een reddingsvest. En hoe maak je kinderen waterveilig?
Ook als je gaat zwemmen vanaf het strand is het goed om je bewust te zijn van de gevaren. De KNRM heeft voor elke doelgroep handige tips die ellende kunnen voorkomen. Op deze pagina kun je lezen wat veel voorkomende ongelukken zijn en welke voorzorgmaatregelen echt belangrijk zijn.
Door voorlichting en bewustmaking willen we voorkomen dat waterrecreanten te maken krijgen met verdrinking, verwonding, materiaalschade of andere nare zaken. Problemen op het water ontstaan in veel gevallen ook door het (onbewuste) gedrag van de watersporter zelf. Als de watersporter zich bewust is van de gevaren en risico’s die een bepaald gedrag met zich meebrengt, zal hij of zij dat voortaan waarschijnlijk anders doen. In ons preventieprogramma Veilig uit, veilig thuis richten we ons op verschillende doelgroepen. Dat doen we niet alleen, maar met een groot aantal samenwerkingspartners.
Bij (kite)surfen kan er nogal wat misgaan. Het is een actiesport met hoge snelheid, waar vaardigheid en ervaring belangrijk zijn. Veiligheid is misschien wel het allerbelangrijkste aspect voordat je met (kite)surfen begint. Zijn je skills & gear in orde? Ken je de omstandigheden van je surfspot? Wij geven je tips & tricks om veilig het water op te gaan.
Ga jij deep down under? Zorg dan wel dat je fit en veilig gaat sportduiken. Dat je bijvoorbeeld weet wanneer de kentering is. Gebruik een duikvlag en zorg ervoor dat je in goede conditie bent om te duiken.
Wil jij de kinderen in je klas waterveilig maken? De KNRM heeft voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs een aantrekkelijk lespakket samengesteld, waarmee je leerlingen bewuster maakt van hun veiligheid op en bij het water.
Wil je zwemmen tijdens een dagje strand? Onderschat de gevaren niet! Soms staat er een sterke stroming waardoor je naar open zee wordt getrokken. Wij vertellen hoe je jezelf uit een muistroom kunt redden. De KNRM lifeguards verzorgen op een aantal locaties de strandbewaking.
Elk jaar verdrinken in Nederland meer dan 100 mensen. Vooral bij activiteiten op en aan het water. Veel verdrinkingen hadden met een reddingsvest voorkomen kunnen worden. Je kans om te overleven wordt dan maar liefst vier keer groter.
Laat je niet verrassen! Het water is onvoorspelbaar en verandert zomaar van je beste vriend in je grootste vijand … Natuurlijk kun je altijd rekenen op de redders van de KNRM. Maar met een goede voorbereiding kun je ook veel problemen voorkomen. Word jij liever niet verrast? Download dan direct onze 10 tips.
Laat je niet verrassen! Het water is onvoorspelbaar en verandert zomaar van je beste vriend in je grootste vijand … Natuurlijk kun je altijd rekenen op de redders van de KNRM. Maar met een goede voorbereiding kun je ook veel problemen voorkomen. Word jij liever niet verrast? Download dan direct onze 10 tips.
De KNRM reist met je mee! Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding van je vaartocht. De KNRM Helpt app helpt je daarbij. Download onze gratis app KNRM Helpt op je smartphone. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch nog misgaat. Veilig uit, veilig thuis! Onze preventietips zijn bedoeld voor alle waterliefhebbers: zeilers, surfers, motorbootvaarders, duikers en strandbezoekers.
Klik op de oorzaken voor extra informatie en tips om vermijdbare oorzaken te voorkomen.
Als zeezeiler of watersporter ben je op open zee of ruim binnenwater bij calamiteiten in eerste instantie op jezelf aangewezen. Hoe bestrijd je brand aan boord en welke overlevingstechnieken pas je toe in geval van nood? Dat leer je tijdens de veiligheidstraining die wij speciaal voor deze doelgroepen aanbieden.
De training wordt verzorgd door het trainingscentrum STC-KNRM dat gespecialiseerd is in emergency response-trainingen voor medewerkers uit de offshore en maritieme sector. Dit trainingscentrum zorgt ervoor dat iedereen die op zee werkt weer veilig thuiskomt. De training bevat onder meer brandbestrijding, kapseis-oefening, overlevingstechnieken en eerste hulp aan boord. De training duurt een dag en is bestemd voor groepen.
Het STC-KNRM opleidingscentrum is gevestigd in Heijplaat, in het hart van de haven van Rotterdam. Het is ingericht op het trainen in extreme omstandigheden en heeft ruime faciliteiten. In het overdekte golfslagbad kan met ventilatoren en sproeiers een storm met windkracht 8 worden nagebootst, compleet met slagregens en golven van anderhalve meter. Daarnaast kunnen nog meer extreme omstandigheden en noodsituaties worden gecreëerd.
Regelmatig schiet de KNRM schippers te hulp die stil komen te liggen door rommel in de schroef of roerproblemen. Meestal veroorzaakt door ronddrijvend touw, plastic of andere rotzooi. Ook grote hoeveelheden waterplanten kunnen voor ...
Een zeezeiler vertelde hoe hij ooit een belangrijke wedstrijd op zee won: hij had zich heel goed verdiept in de fijne kneepjes van het varen, had op zijn zeiljacht een uitgebreide zeilgarderobe en “aan ieder touwtje een vent”. Met ...
Een groot deel van de booteigenaren en schippers maakt tegenwoordig gebruik van digitale waterkaarten en navigatieprogramma’s op een laptop, tablet of smartphone. Toch komt de KNRM jaarlijks honderden keren in actie voor strandingen ...
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.