Skip to main content

KNRM opstapper opleiding

Word ook KNRM opstapper!

Als KNRM vrijwilliger word je professioneel opgeleid. Om als allround-bemanningslid op de reddingboot te kunnen varen, volg je een opleidingstraject dat bestaat uit een aantal opleidingen.

Een goede opleiding is het halve werk

We beginnen bij de basis, EHBO en EHBOplus. Als mensen gewond of ziek zijn dan moet je weten wat je moet doen. Het vaarbewijs is erg belangrijk, zodat je de regels op het water goed kent.

De cursus wordt afgesloten met de SAR Craft Operations. Dit is een eindtraining van een week waarin alles wat er tijdens de opleiding geleerd is wordt getoetst. We kijken of de deelnemers volwaardige opstappers zijn. Weten ze hoe ze een drenkeling uit het water kunnen halen? Hoe een sleepverbinding te maken? Lees hieronder meer over deze mooie, maar intensieve opleiding.

Duur van de opleiding en kosten

De opleiding tot vrijwillige redder duurt gemiddeld drie jaar. Heb je al veel ervaring of al relevante diploma’s die aansluiten bij de opleidingseisen, dan is het mogelijk om de opleiding eerder af te ronden. Je mag dan bepaalde onderdelen uit het opleidingstraject overslaan. Dit gaat in overleg met de coördinator opleiden & oefenen.

De opleiding tot KNRM vrijwilliger kost je alleen tijd; de KNRM betaalt je opleidingskosten en vergoedt ook de eventuele onkosten die je moet maken.

Professionele opleiding

Om als KNRM opstapper op de reddingboot te kunnen varen, begin je met een praktijktraining op je ‘eigen’ reddingstation. Tijdens je training combineer je praktijkervaring met de theoretische opleidingen. 

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij je werk als redder veilig en professioneel kunt doen. In alle trainingen en opleidingen is ruime aandacht voor veiligheid, navigatie, techniek en communicatie. Stuk voor stuk aspecten die aan boord terugkomen en onmisbaar zijn om je reddingen goed te kunnen uitvoeren.

Als redder moet je veilig het water op kunnen en daarvoor komen tijdens je opleiding onder andere de volgende onderwerpen aan bod: EHBO met reanimatie, marifoonbediening, kapseistraining en brandbestrijding en natuurlijk je Klein Vaarbewijs 1+2.

Heb je ambitie om door te groeien tot bijvoorbeeld schipper of motordrijver? Dan kun je kiezen voor vervolgopleidingen op het gebied van radar, motortechniek of de training tot On Scene-Coördinator (OSC)

Lees hieronder alles over de onderdelen van de opleiding tot KNRM opstapper!

Lees meer over onze KNRM opstapper opleiding

Veiligheidsinstructie

De uitgebreide veiligheidsinstructies krijg je op je eigen reddingstation en heb je nodig voor je ingezet kan worden bij een reddingsoperatie op zee of open water. Denk hierbij aan het gebruik van het overlevingspak of hoe je een sleepverbinding veilig belegt.

Deze uitgebreide veiligheidsinstructies zijn van levensbelang voor jou als opstapper en voor je collega's.

DAN-ZUURSTOF

Tijdens de Dan opleidind Oxygen First Aid for Aquatic Emergencies leren de opstappers om op de juiste manier zuurstof toe te dienen aan drenkelingen. Ook dit is tijdens een reddingsoperatie van levensbelang!

EHBO en EHBO onderdelen

Als KNRM opstapper kom je regelmatig in situaties waar mensen medische hulp nodig hebben. Wanneer je opleiding als opstapper is gestart zal je dan ook al snel beginnen met je EHBO, EHBOplus en aanvullend je DAN -zuurstof.

Het standaard EHBO diploma van Het Oranje Kruis is de basis voor iedere KNRM opstapper

EHBOPLUS

EHBOplus is gericht op eerste hulp toepassen bij ongevallen die typisch horen bij het water. Denk hieraan aan verdrinkingen, onderkoelingen en wervelletsel. Omdat deze vaardigheden niet in een standaard EHBO cursus zit, heeft de KNRM een eigen aanvullende module EHBOplus ontwikkeld, deze wordt verzorgd door eigen instructeurs op de reddingstations. Deze instructeurs zijn hiervoor speciaal door de KNRM opgeleid.

Klein vaarbewijs 1+2

Met het klein vaarbewijs 1+2 mag je als opstapper niet alleen zelfstandig varen met een KNRM reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren, maar ook op open water en zee. In het klein vaarbewijs 1+2 komen alle theoretische kennis en praktische vaardigheden voorbij. Na het afronden van het klein vaarbwijs 1+2 ben je op de hoogte van de wettelijke regels op open water en heb je de nodige kennis om te kunnen navigeren in een snelle boot.

HUET en brandbestrijding

Onderdeel van de KNRM opstapper opleiding is de cursus Huet en brandbestrijding. In deze cursus leer je als opstapper hoe je onder water kan ontsnappen uit een omgeslagen reddingboot en helikopter. Deze oefening wordt uitgevoerd met behulp van een helikopter simulator (Helicopter Underwater Escape Trainer oftewel HUET) in een zwembad die hier speciaal voor is ingericht. 

Daarnaast krijg je een training waarin we de basisvaardigheden brandbestrijding met kleine blusmiddelen behandelen.

Marcom B

Met de cursus Marcom B, het zogenaamde Beperkt Certificaat Radiotelefonie leer je als opstapper alles over communiceren op zee en open water. Je leert hoe de apparatuur werkt en hoe je hier mee omgaat. Marcom B bestaat uit de module 'Marcom basis; en de module 'GMDSS'. De lesstof omvat ook nautisch Engels; de 'Standard Maritime Communication Phrases'. Na het behalen van dit certificaat weet je efficiënt en nautisch correct te communiceren over de marifoon.

SAR craft operations

De basisopleiding van aankomend opstapper naar opstapper wordt afgerond met de cursus SAR craft operations. Een week lang train je op open zee. Tijdens de SAR craft operations oefen je het varen en manoeuvreren met een reddingboot. Door middel van verschillende scenario's oefen je tijdens deze week intensief alle vaardigheden op het gebied van Search and Rescue (SAR). Tijdens deze week durende cursus worden verfijn je je kennis omtrent, handelingen tijdens reddingsacties, veiligheidsaspecten en het omgaan met snelle reddingboten.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.