Word ook KNRM opstapper!
Als KNRM-vrijwilliger word je professioneel opgeleid. Om als allround-bemanningslid op de reddingboot te kunnen varen, volg je een opleidingstraject dat uit meerdere onderdelen bestaat.
Een goede opleiding is het halve werk
We beginnen bij de basis: EHBO en EHBOplus. Als mensen gewond raken of ziek worden, moet je weten wat je moet doen. Het vaarbewijs is eveneens belangrijk, zodat je de regels op het water goed kent.
De cursus wordt afgesloten met SAR Craft Operations. Dit is een eindtraining van een week waarin alles wat tijdens de opleiding is geleerd, wordt getoetst. We beoordelen of de deelnemers volwaardige opstappers zijn. Weten ze hoe ze een drenkeling uit het water moeten halen? En hoe ze een sleepverbinding maken?
Lees hieronder meer over deze mooie, maar intensieve opleiding


Duur van de opleiding en kosten
De opleiding tot vrijwillige redder duurt gemiddeld drie jaar. Heb je al veel ervaring of beschik je over relevante diploma’s die aansluiten bij de opleidingseisen, dan is het mogelijk de opleiding eerder af te ronden. Je mag dan bepaalde onderdelen van het opleidingstraject overslaan. Dit gebeurt in overleg met de coördinator Opleiden & Oefenen.
De opleiding tot KNRM-vrijwilliger kost je alleen tijd; de KNRM betaalt je opleidingskosten en vergoedt ook eventuele onkosten die je maakt.
Professionele opleiding
Om als KNRM-opstapper op de reddingboot te kunnen varen, begin je met een praktijktraining op je ‘eigen’ reddingstation. Tijdens deze training combineer je praktijkervaring met theoretische opleidingen.
We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij je werk als redder veilig en professioneel kunt uitvoeren. In alle trainingen en opleidingen is er ruime aandacht voor veiligheid, navigatie, techniek en communicatie — stuk voor stuk essentiële aspecten die aan boord terugkomen en onmisbaar zijn voor succesvolle reddingsacties.
Als redder moet je veilig het water op kunnen. Daarom komen tijdens je opleiding onder andere de volgende onderwerpen aan bod: EHBO met reanimatie, marifoonbediening, kapseistraining, brandbestrijding en uiteraard het Klein Vaarbewijs 1 en 2.
Heb je de ambitie om door te groeien tot bijvoorbeeld schipper of motordrijver? Dan kun je kiezen voor vervolgopleidingen op het gebied van radar, motortechniek of de training tot On Scene Coördinator (OSC).
Lees hieronder alles over de onderdelen van de opleiding tot KNRM opstapper!
Lees meer over onze KNRM opstapper opleiding
Veiligheidsinstructie
De uitgebreide veiligheidsinstructies krijg je op je eigen reddingstation en heb je nodig voordat je kunt worden ingezet bij een reddingsoperatie op zee of op open water. Denk hierbij aan het gebruik van het overlevingspak of aan het veilig beleggen van een sleepverbinding.
Deze uitgebreide veiligheidsinstructies zijn van levensbelang voor jou als opstapper en voor je collega's.


DAN-ZUURSTOF
Tijdens de DAN-opleiding Oxygen First Aid for Aquatic Emergencies leren opstappers hoe ze op de juiste manier zuurstof toedienen aan drenkelingen. Ook dit is tijdens een reddingsoperatie van levensbelang!
EHBO-cursus en EHBO-onderdelen
Als KNRM-opstapper kom je regelmatig in situaties waarin mensen medische hulp nodig hebben. Zodra je opleiding als opstapper begint, start je dan ook al snel met je EHBO-, EHBOplus- en aanvullend je DAN-zuurstofcursus.
Het standaard EHBO-diploma van Het Oranje Kruis vormt de basis voor iedere KNRM-opstapper.
EHBOplus
EHBOplus richt zich op het toepassen van eerste hulp bij ongevallen die specifiek voorkomen op en rond het water. Denk hierbij aan verdrinkingen, onderkoelingen en wervelletsel. Omdat deze vaardigheden niet in een standaard EHBO-cursus zijn opgenomen, heeft de KNRM een eigen aanvullende module, EHBOplus, ontwikkeld. Deze module wordt verzorgd door eigen instructeurs op de reddingstations. Deze instructeurs zijn hiervoor speciaal door de KNRM opgeleid.
Klein vaarbewijs 1 en 2
Met het Klein Vaarbewijs 1 en 2 mag je als opstapper niet alleen zelfstandig varen met een KNRM-reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren, maar ook op open water en zee. In het Klein Vaarbewijs 1 en 2 komen zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden aan bod. Na het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 en 2 ben je volledig op de hoogte van de wettelijke regels op open water en beschik je over de nodige kennis om veilig te kunnen navigeren met een snelle boot.


HUET en brandbestrijding
Onderdeel van de KNRM-opstapperopleiding is de cursus HUET en brandbestrijding. In deze cursus leer je als opstapper hoe je onder water kunt ontsnappen uit een omgeslagen reddingboot of helikopter. Deze oefening wordt uitgevoerd met behulp van een helikoptersimulator (Helicopter Underwater Escape Trainer, oftewel HUET) in een zwembad dat hiervoor speciaal is ingericht.
Daarnaast krijg je een training waarin de basisvaardigheden voor brandbestrijding met kleine blusmiddelen worden behandeld.
Marcom B
Met de cursus Marcom B, het zogenaamde Beperkt Certificaat Radiotelefonie, leer je als opstapper alles over communiceren op zee en open water. Je leert hoe de communicatieapparatuur werkt en hoe je hiermee omgaat. Marcom B bestaat uit de module 'Marcom Basis' en de module 'GMDSS'. De lesstof omvat ook nautisch Engels: de 'Standard Maritime Communication Phrases'. Na het behalen van dit certificaat kun je efficiënt en nautisch correct communiceren over de marifoon.


SAR craft operations
De basisopleiding van aankomend opstapper naar opstapper wordt afgerond met de cursus SAR Craft Operations.
Een week lang train je op open zee. Tijdens de SAR Craft Operations oefen je het varen en manoeuvreren met een reddingboot. Aan de hand van verschillende scenario’s oefen je tijdens deze week intensief alle vaardigheden op het gebied van Search and Rescue (SAR). Tijdens deze week durende cursus verfijn je je kennis van handelingen tijdens reddingsacties, veiligheidsaspecten en het omgaan met snelle reddingboten.