Skip to main content

Overlevingspak

Onmisbaar voor de KNRM

Met een overlevingspak is geen zee te hoog

De omstandigheden waaronder de redders van de KNRM hun werk doen, verschillen per alarmering. Hulp aan een schip met motorpech op kalm water komt voor, maar vaker zijn de omstandigheden een stuk ruiger. Dan varen we uit met stormachtige wind, woeste golven en ijskoud water. Ook dan moeten de bemanningsleden van de reddingboten soms te water. Gelukkig in hun maatwerkpak: een overlevingspak dat ze droog en warm houdt en ervoor zorgt dat ze blijven drijven met hun hoofd boven water.

Noodbaken

€ 280,00

“Als je vermist bent op het water, is deze noodzender (AIS SART) jouw redder in de nood. Dankzij het signaal van deze zender ben je snel terug te vinden.”

BESCHERMKAP TEGEN OVERSLAANDE GOLVEN

Een kap om over je hoofd te trekken als je in het water ligt. Dit is tegen overslaande golven. Je kunt daardoor vrij ademhalen zonder water binnen te krijgen.

Flitslicht

€ 90,00

“Wit flitslicht betekent: man over boord! Voor andere redders ben je goed zichtbaar, en ook vanuit een helikopter is dit licht duidelijk te zien. Zelf zie je bijna niks meer omdat het felle licht vlak onder je kin zit. Wil je goed zichtbaar zijn als er geen noodgeval is, dan zet je ’m op het groene licht.”

REDDINGSVEST (GEÏNTEGREERD)

Het opblaasbare reddingsvest is aan het pak vastgeritst. Wanneer een redder overboord zou slaan kan het vest opgeblazen worden met een CO2 cilinder. Het reddingvest houdt het hoofd van de redder altijd boven water.

Handschoenen

In de mouwzakken zijn isolatiehandschoenen altijd beschikbaar.

Overlevingspak (Basis)

€ 1.635,00
Gemaakt van drie lagen waterdicht materiaal Goretex Pazifik. De ellebogen, knieën, onderbenen en het zitvlak hebben een coating van kevlar. De laarzen hebben stalen neuzen. Het pak weegt 10 kilo.

Handstakellicht

€ 20,00 p.st.
“Ons ‘vuurwerk’. De ene kant schiet een fel oranje licht aan, zodat je ’s avonds of ’s nachts gezien kan worden. De andere kant is voor overdag, en veroorzaakt een oranje rookkolom. Zo ziet een helikopter waar je bent en hoe de wind staat – cruciaal tijdens stormachtig weer.”

Veiligheidsmes

€ 20,00
“Lijnen, vallen of schoten waarin je verstrikt zit… Met dit vlijmscherpe mes snijd je ze zo los. We gebruiken het ook regelmatig om kitesurfers uit de kluwen van kitelijnen te snijden.”

Overlevingspak ontwikkeld voor de KNRM

Het overlevingspak dat de redders van de KNRM dragen zorgt ervoor dat ze letterlijk in alle omstandigheden het hoofd boven water kunnen houden en niet onderkoeld raken. Hoe extreem de omstandigheden ook zijn waarin ze verkeren. Het pak is speciaal ontwikkeld voor de KNRM en heeft in de afgelopen decennia flink wat verbeteringen ondergaan, waardoor de veiligheid en beweeglijkheid aanzienlijk zijn verbeterd.

Voor iedere redder wordt een pak op maat gemaakt van het materiaal Goretex Pazifik. Het houdt de KNRM’er droog en warm en zorgt er door het geïntegreerde reddingsvest voor dat de drager blijft drijven. De laarzen die aan het pak vastzitten, hebben stalen neuzen. In en aan het overlevingspak zitten tools die bijdragen aan een grotere veiligheid van de redder, zoals handschoenen, een noodbaken, een flitslicht en vuurwerk voor betere zichtbaarheid, en een mes om lijnen te kunnen doorsnijden. Regelmatig heeft de KNRM nieuwe overlevingspakken nodig, voor nieuwe vrijwilligers of ter vervanging van pakken die door bijvoorbeeld slijtage niet meer voldoen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.