Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de KNRM. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. We hebben alle vragen op onderwerp ingedeeld, zodat je snel kan zien of je vraag ertussen zit. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het hoofdkantoor of met een van de reddingstations.

Algemene vragen

Waar staat de K.N.R.M. voor?

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Opgericht in 1824. Zorgt ervoor dat iedereen die in nood is op zee of ruim binnenwater in Nederland hulp krijgt. De KNRM stationeert reddingboten op 45 reddingstations langs de kust, die bemand worden door professioneel opgeleide vrijwilligers. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs.

Wat is het verschil tussen Kustwacht en KNRM?

De KNRM voert reddingsacties uit in opdracht en onder leiding van de Kustwacht.
De Kustwacht is een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor toezicht en dienstverlening op zee.
Voor de dienstverlenende taak Search and Rescue (zoeken en redden) worden de reddingboten van de KNRM ingezet. De KNRM heeft zich in een convenant verplicht 24 uur per dag beschikbaar te zijn op verzoek van de Kustwacht.

De Kustwacht heeft vliegtuigen en reddinghelikopters beschikbaar voor zoekacties en reddingen op zee. Alle reddingsacties worden door de Kustwacht gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Waar vind ik informatie over de KNRM voor een spreekbeurt of werkstuk?

Over de KNRM valt veel te vertellen en te laten zien! Op onze website vind je veel informatie en we hebben een boekje gemaakt dat je goed kunt gebruiken: Redders op woest water. Je kunt het gratis downloaden van de spreekbeurtpagina. Wil je liever een echt boekje? Dan kun je het bestellen voor € 2,95.

Alarmeren

Ben je met een vaartuig in nood of op het water betrokken bij een noodsituatie? Of heb je behoefte aan assistentie om erger te voorkomen of ben je betrokken bij een situatie op het water waarbij niet-spoedeisende hulp wenselijk is? Bekijk dan hieronder de vragen over de hulpverleningen die de KNRM biedt op het water.

Helpt de KNRM mij ook als ik lig afgemeerd met bijvoorbeeld motorstoring?

Nee. Wanneer je veilig ligt afgemeerd komt de KNRM je niet helpen. Ben je nog op het water dan brengen we je naar de dichtstbijzijnde haven.

Hoe kan ik de KNRM alarmeren als ik in nood ben of hulp nodig heb?

Heb je met spoed hulp nodig, dan neem je contact op met de Kustwacht.

 1. Via VHF kanaal 16 of via VHF/DSC kanaal 70 roep je de Kustwacht op (roepnaam ‘Den Helder Rescue’).
 2. Heb je de app KNRM Helpt? Gebruik dan de rode knop - NOODGEVAL in het Bel-voor-hulp-scherm.
 3. Heb je geen marifoon of app, bel dan de Kustwacht direct op 0900-0111.
 4. Of bel 112 (landelijke meldkamer).

  Heb je met een vaartuig assistentie nodig zonder spoed? Bel dan niet de Kustwacht, maar zoek een hulpverlener naar keuze. Bijvoorbeeld de KNRM.

Bekijk de lijst met hulpverleners

 1. Wil je assistentie van de KNRM, gebruik dan de app KNRM Helpt.
 2. Kies via het Bel-voor-hulp-scherm de groene knop - ASSISTENTIE. Je wordt direct verbonden met het KNRM Helpt Assistentie Centrum.
 3. Of bel de KNRM Helpt Assistentie Centrum rechtstreeks op 088 999 6100.

Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp

Wanneer wordt mijn hulpvraag als spoedeisend beoordeeld?

Dat hangt af van de situatie waarin je verkeert en de antwoorden die je geeft op de vragen van de Kustwacht. Wanneer je in een levensbedreigende situatie verkeert, of in een situatie die snel gevaarlijk of levensbedreigend kan worden, zal de Kustwacht er een spoedeisende melding van maken.

Kosten en (schade)afhandeling

Wat zijn de kosten van spoedeisende of niet-spoedeisende hulpverlening door de KNRM?

Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp door de KNRM is kosteloos, maar brengt uiteraard wel kosten met zich mee voor de KNRM. We ontvangen geen subsidie van de overheid en zijn voor het bieden van hulp volledig afhankelijk van donaties en giften. We stellen het op prijs als je donateur bent of het wordt na een hulpverlening. De bijdrage bepaal je zelf. Na een hulpverlening zal de reddingbootbemanning je hiernaar vragen.

Wanneer je hulp aanvaardt van een commerciële hulpverlener, maak je daarmee een prijsafspraak. Vraag van tevoren duidelijk wat het gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.

Mag mijn verhuurder mij verplichten alleen hulp van de KNRM te accepteren?

Veel verhuurders geven dat advies, omdat bij hulpverlening door een commerciële hulpverlener de rekening naar de verhuurder gaat. Je bent in dat geval meestal je borgsom kwijt. Neem bij twijfel contact op met je verhuurder als het om niet-spoedeisende hulp gaat.

Donateurschap bij de KNRM

Ben je al donateur of wil je de KNRM eenmalig of structureel steunen? Hieronder vind je alle vragen over nieuw en bestaand donateurschap.

Wat betekent een donateurschap bij de KNRM?

Voor de KNRM is iedereen die een gift doet een donateur: of je nu eenmalig een gift hebt gedaan of ons structureel ondersteunt. Kies je voor een vaste vrijwillige bijdrage (bijvoorbeeld een vast bedrag per maand) dan ben je Redder aan de wal. In dit geval krijg je drie keer per jaar het magazine De Reddingboot, mag je meevaren met de reddingboot tijdens onze jaarlijkse Reddingbootdag en ontvang je de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Wat is mijn donateursnummer?

Je donateurnummer gebruikt de KNRM voor administratieve doeleinden. Je vindt het op je donateurspas. Gebruik het nummer als je contact hebt met onze donateursservice voor adreswijzigingen of betalingsvragen.

Is er een jeugddonateurschap?

Voor € 12,00 per jaar kunnen kinderen ‘Jonge Redder’ worden bij de KNRM! Jonge Redders krijgen een doeboek met strips, informatie en spelletjes, twee vrijkaartjes voor het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en drie keer per jaar het jeugdmagazine Jonge Redders. Het lidmaatschap is een leuk cadeau voor (klein)kinderen en richt zich voornamelijk op jeugd tussen ongeveer 7 en 13 jaar.

HOE GEEF IK MIJN WENSEN MET BETREKKING TOT POST VAN DE KNRM DOOR?

Via onze donateursservice kun je aangeven hoe vaak je post van ons wilt ontvangen. Bel met (0255) 548 484 of mail naar donateur@knrm.nl.

Periodiek schenken

Je kunt profiteren van een belastingvoordeel door periodiek te schenken. Als je de KNRM steunt met een periodieke schenking is je gift volledig aftrekbaar van de belasting; een ‘gewone’ gift is niet of maar gedeeltelijk aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor een grote schenking, maar ook kleinere jaarlijkse bijdragen kunnen worden omgezet in een periodieke schenking om zo een fiscaal voordeel te halen.

Hoe kan ik een periodieke schenking doen aan de KNRM?

Voor een periodieke schenking van minimaal vijf jaar is geen notariële akte meer noodzakelijk. Een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de KNRM is voldoende. Je kunt daarvoor onze standaardovereenkomst bekijken, downloaden en invullen. De gegevens van de KNRM staan hierop al vooringevuld. Je ondertekent zowel het exemplaar voor jezelf, als voor de KNRM en stuurt beide exemplaren naar de KNRM.

Stopt mijn ‘gewone’ jaarlijkse bijdrage als ik over ga naar periodiek schenken?

Ja, de periodieke gift vervangt je ‘gewone’ bijdrage. Doe je tussendoor een eenmalige andere schenking, dan telt dat bedrag niet mee bij je periodieke schenking. Houd daar rekening mee bij je belastingaangifte.

Bij testament

U kunt meehelpen om het reddingwerk voor de toekomst te waarborgen door de KNRM op te nemen in uw testament. Dankzij uw erfenis kunnen wij onze vrijwilligers voorzien van opleidingen en de beste materialen.

Als ik geen testament laat opstellen, wat gebeurt er dan?

Voor wie niet zelf een testament laat opstellen, bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn. Deze zogenaamde wettelijke vererving verloopt via de natuurlijke (bloed-)lijn. Via partner en kinderen, ouders, broers en zussen, grootouders (en hun afstammelingen) tot aan de overgrootouders (en hun afstammelingen). Wordt in deze groep niemand gevonden, dan is de Staat der Nederlanden enig erfgenaam. Mensen met kinderen kiezen overwegend voor de natuurlijke lijn.

Hoe wordt nagegaan of er een testament is na een overlijden?

In het Centraal Testamenten Register (CTR) staat geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, wanneer dat is gedaan en bij welke notaris. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament. Iedere (kandidaat-)notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen. Als particulier of als belanghebbend(e) instantie/bedrijf kun je via een schriftelijke aanvraag ook (kosteloos) nagaan of de overledene een testament heeft. 

Meer informatie vindt u hier

Executeurschap door de KNRM

Wie zorgt er voor mij na mijn dood?

Dit klinkt misschien als een vreemde vraag, maar het is een veelgestelde vraag voor iemand die, soms door omstandigheden, alleen is komen te staan in het leven. Indien iemand alleenstaand is, geen kinderen heeft, of als iemand speciale wensen heeft, die vervuld moeten worden na overlijden, is het verstandig een testament op te stellen waarin niet alleen wilsbeschikkingen worden opgenomen, maar ook een executeur wordt benoemd.

Vrijwilligerswerk bij de KNRM

Wat betekent het precies om een vrijwilliger te zijn bij de KNRM?

Als vrijwilliger bij de KNRM kun je vrijwillig bemanningslid zijn op een reddingboot (opstapper) of kusthulpverleningsvoertuig, of je aan de wal inzetten voor de plaatselijke commissie of andere taken.

Vrijwilliger op de reddingboten
De reddingbootbemanningen zijn in principe 24 uur per dag ‘in dienst’ tijdens de dagen die zij als beschikbaar hebben opgegeven. Dat houdt in dat zij elk moment van de dag door middel van een pieper kunnen worden opgeroepen. De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen deze tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven en het werk van de redders.

Vrijwilligers aan de wal
Naast de reddingbootbemanningen zijn er ook vrijwilligers op het land nodig. Zij zorgen bijvoorbeeld voor onderhoud aan materiaal, opleidingen (EHBO), lezingen, evenementen, pers en media. Ook het lokale bestuur (de plaatselijke commissie) op de reddingstations bestaat uit vrijwilligers.

Hoe oud moet je zijn om redder te worden?

Om vrijwillige redder te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Hoe ver mag ik maximaal van het reddingstation af wonen?

Omdat de redders soms zo snel mogelijk moeten uitvaren, houden we een maximale reisafstand aan van 10 minuten naar het reddingstation. Deze reisafstand kan gemeten worden vanaf je huis of vanaf je werkadres. Vanzelfsprekend berekenen we dat met de maximale rijsnelheid. Veiligheid gaat voor alles.

Hoe kan ik mezelf aanmelden als vrijwillige redder?

Je kunt kijken op de vacaturesite of er actuele vacatures zijn bij het reddingstation waar jij wilt gaan werken of je kunt direct contact opnemen met het reddingstation bij jou in de buurt om een keer kennis te maken en te vragen naar beschikbare functies.

Opleidingen van vrijwilligers

Hoelang duurt de opleiding tot vrijwillige redder bij de KNRM?

De opleiding tot redder duurt gemiddeld drie jaar. Het is mogelijk de opleiding eerder af te ronden, dit is afhankelijk van je ervaring, ontwikkeling en al behaalde diploma's.

KNRM lifeguards

Wat zijn de toelatingseisen om KNRM lifeguard te worden?

Om KNRM-lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

 • Minimaal 18 jaar oud op je eerste werkdag
 • Op de selectiedag 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
 • Een hardlooptest uitvoeren van ongeveer 1 kilometer
 • Minimaal 4 weken aaneengesloten beschikbaar zijn in de zomermaanden juli en augustus 
 • Een zelfingevulde medische verklaring meenemen op de selectiedag

Verder heb je bij voorkeur:

 • Een Beach Lifeguard-diploma of een KNBRD-diploma strandwacht/lifeguard. (als je die niet hebt, krijg je van ons een Beach Lifeguard opleiding.)
 • Een EHBO-diploma
 • Een Rijbewijs B
 • Ervaring met de zee/brandingssporten
Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor KNRM lifeguards?

KNRM-lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.

Let op: Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2023 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

LoonTabel 01

 • Afhankelijk van de planning en het eiland waarop je wordt ingezet, werk je 5 of 6 dagen in de week. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werk je van 10.00 uur tot 18.00 uur, op Vlieland van 11.00 uur tot 17.00 uur.
 • Je wordt de avond voor je eerste werkdag op het eiland verwacht, houd daar rekening mee in je planning.

Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:

 • Een vergoeding voor je reiskosten.
 • Elke lifeguard krijgt een KNRM Lifeguard kledingpakket in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje en wetsuit.
 • Je krijgt een huurfiets ter beschikking.
 • De huisvesting wordt geregeld, waarbij je vaak als één groep een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
 • Je moet zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.

Collectebootje

Je kunt een zogeheten bunkerboot van de KNRM op een opvallende plek zetten in je bedrijf. Bij de kassa van je winkel, op de bar of in de entree van jullie verenigingsgebouw. Sowieso op een plaats waar contant geld omgaat. Voor grote evenementen kun je een partyboot in bruikleen krijgen van de KNRM. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest, bruiloft of afscheid. De partyboot is een reddingboot die is geplaatst op een kist met een brievenbus voor donatie-enveloppen.

Kan ik een bunkerbootje kopen?

Nee, de collectebootjes blijven altijd eigendom van de KNRM.

Mijn bunkerbootje is stuk/gestolen/vermist. Wat doe ik nu?

Neem in deze gevallen direct contact op met de afdeling donateursservice via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl.

KNRM Helpt app

Waar kan ik de app KNRM Helpt gebruiken?

De app KNRM Helpt is vooral bedoeld voor de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer, Markermeer, Randmeren, Waddenzee en Zeeuwse wateren, waar de 45 KNRM reddingstations gevestigd zijn, maar de app kan ook in het buitenland gebruikt worden.

De app is beschikbaar in de App Store van Apple en in de Play Store van Google en is gemaakt voor gebruik in smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Aan de app is een website gekoppeld, waarin gebruikers van de app hun gegevens eenvoudig kunnen beheren.

Wachtwoord vergeten en wijzigingen e-mail

Waar kan ik mijn wachtwoord wijzigen voor de KNRM Helpt app?

Ga naar https://www.knrmhelpt.nl/ en klik op 'Ik ben mijn wachtwoord vergeten'. Je ontvangt nu een e-mail waarmee je je nieuwe wachtwoord kan instellen.

slider-11 Veelgestelde vragen - KNRM

Dit doet de KNRM met jouw donatie

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk. Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.  

Vind je het leuk om te zien wat we van jouw donatie kunnen kopen? Laat het bootje varen en in beeld verschijnt bij ieder bedrag een onderdeel dat we ervan kunnen aanschaffen.  

Muts
muts-s Veelgestelde vragen - KNRM

Muts

Geef een warm hoofd en warme oren cadeau aan een vrijwillige redder!

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 5,00
Parachutefakkel
parachutefakkel Veelgestelde vragen - KNRM

Handstakellicht

Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 20,00
Laarzen
laarzen Veelgestelde vragen - KNRM

LAARZEN

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 30,00
Thermovest
hhvest Veelgestelde vragen - KNRM

THERMO VEST

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 65,00
Flitslicht
flitslicht Veelgestelde vragen - KNRM

FLITSLICHT

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 82,00
VERREKIJKER
pieper Veelgestelde vragen - KNRM

VERREKIJKER

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 200,00
PIEPER
pieper Veelgestelde vragen - KNRM

Pieper

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 245,00
Helm
helm Veelgestelde vragen - KNRM

Helm

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 259,00
AIS-MOB
m100-front-view-web-410x1024 Veelgestelde vragen - KNRM

AIS-MOB

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 300,00
PORTOFOON
portofoon Veelgestelde vragen - KNRM

PORTOFOON

Voor de onderlinge communicatie tussen reddingboot en redders aan boord van een schip in problemen.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 370,00
OVERLEVINGSPAK (BASIS)
overlevingspak Veelgestelde vragen - KNRM

OVERLEVINGSPAK (BASIS)

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 1.522,00
OPLEIDING SCHIPPER
schipper-opleiding Veelgestelde vragen - KNRM

OPLEIDING SCHIPPER

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 3550,00
OPLEIDING Opstapper
opleiding-opstapper Veelgestelde vragen - KNRM

OPLEIDING OPSTAPPER

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 5190,00
BUITENBOORDMOTOR
buitenboordmotor Veelgestelde vragen - KNRM

BUITENBOORDMOTOR

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

donatieslider-down Veelgestelde vragen - KNRM
€ 15.535,00

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij