Skip to main content

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de KNRM. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. We hebben alle vragen op onderwerp ingedeeld, zodat je snel kan zien of je vraag ertussen zit. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het hoofdkantoor of met een van de reddingstations.

Algemene vragen

Waar staat de K.N.R.M voor?

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Opgericht in 1824. Zorgt ervoor dat iedereen die in nood is op zee of ruim binnenwater in Nederland hulp krijgt. De KNRM stationeert reddingboten op 45 reddingstations langs de kust, die bemand worden door professioneel opgeleide vrijwilligers. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs.

Wat doet de KNRM?

We redden en helpen mensen waar het moet. Dat doen we met vrijwilligers, kosteloos en 24/7 onder alle omstandigheden. Daarnaast doen we er alles aan om incidenten op het water te voorkomen. De KNRM is geen overheidsdienst, maar een zelfstandige organisatie die in stand wordt gehouden met donaties, giften en nalatenschappen.

Zeevarenden en watersporters kunnen rekenen op reddingboothulp door vrijwilligers van de KNRM. Bemanningen van zeeschepen of jachten, waar ook ter wereld, kunnen kosteloos een beroep doen op de artsen van de Radio Medische Dienst (RMD), bij ernstige ongelukken of ziekte aan boord. De KNRM-lifeguards bewaken in de zomermaanden de stranden op de Friese Waddeneilanden.

Waar is de KNRM?

De KNRM heeft 45 reddingstations en 10 lifeguardposten langs de kust. Het kantoor en de werkplaats van de KNRM zijn gevestigd in IJmuiden. Wil je precies weten waar je de KNRM kunt vinden? Bekijk alle locaties op de overzichtskaart via onderstaande button.

Hoe kan ik de KNRM helpen?

Je kunt de KNRM helpen door donateur te worden, een gift te doen of je aan te melden als vrijwilliger. Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door meer dan 120.000 donateurs die ons financieel ondersteunen. Met kleine donaties en giften of met periodieke schenkingen, legaten en nalatenschappen via een testament. Vrijwilligers bemannen de reddingboten, de kusthulpverleningsvoertuigen en vormen het lokale bestuur van de reddingstations.

Waarom krijgt de KNRM geen subsidie van de overheid?

De belangrijkste reden: wij vragen niet om subsidie!
Voornamelijk omdat het al 200 jaar niet nodig is, dankzij onze donateurs.

Wij zijn een onafhankelijk goed doel, ontvangen geen subsidies en bestaan dankzij donateurs. Niet voor niets noemen wij onze donateurs ‘Redders aan de wal’ en voelen we een diepe wederzijdse verbondenheid. Met hun steun kunnen wij nu en in de toekomst veilig uitvaren. Vanuit dat besef vernieuwen we met hen onze vloot en zijn we dankbaar voor wat we samen bereiken.

Sinds de KNRM in 1824 werd opgericht is de organisatie gefundeerd op drie pijlers van vrijwilligheid:

 1. Vrijwillige bemanningsleden zetten zich kosteloos in voor het reddingwerk.
 2. Donateurs bekostigen de KNRM met vrijwillige bijdragen en nalatenschappen.
 3. Het reddingwerk is kosteloos. Geredden vragen we een vrijwillige bijdrage te geven.

De zelfstandigheid van de KNRM versterkt de passie en de trots van iedereen die bij de KNRM betrokken is. Subsidie kan de pijlers en de succesformule van de KNRM aantasten.

Waar het kan zoekt de KNRM wél financiële bijdragen voor projecten die vanuit subsidieregelingen in aanmerking komen voor een investeringsbijdrage, bijvoorbeeld voor verduurzaming.

Wat is het verschil tussen Kustwacht en KNRM?

De KNRM voert reddingsacties uit in opdracht en onder leiding van de Kustwacht.
De Kustwacht is een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor toezicht en dienstverlening op zee.
Voor de dienstverlenende taak Search and Rescue (zoeken en redden) worden de reddingboten van de KNRM ingezet. De KNRM heeft zich in een convenant verplicht 24 uur per dag beschikbaar te zijn op verzoek van de Kustwacht.

De Kustwacht heeft vliegtuigen en reddinghelikopters beschikbaar voor zoekacties en reddingen op zee. Alle reddingsacties worden door de Kustwacht gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Wat is het verschil tussen reddingsbrigade en KNRM?

Zowel de KNRM als de Reddingsbrigade is een reddingorganisatie op en aan het water. Ze vullen elkaar goed aan vanaf het strand tot ver op zee. De voornaamste verschillen hebben te maken met de organisatiestructuur, de financiering en de manier waarop de vrijwilligers worden ingezet.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een stichting en wordt voornamelijk in stand gehouden door donaties, schenkingen en nalatenschappen.

De lokale reddingsbrigades en Reddingsbrigade Nederland zijn verenigingen en worden voornamelijk in stand gehouden door contributies van leden en subsidies van lokale en landelijke overheden.

De KNRM is een centraal geleide organisatie met 45 reddingstations langs de Noordzee en ruim binnenwater.

Reddingsbrigade Nederland is een koepelorganisatie van 155 aangesloten reddingsbrigades, met zelfstandige reddingsbrigades verspreid langs de kust en in het binnenland.

De KNRM leidt haar 1.400 vrijwilligers (vanaf 18 jaar) op tot varende redders, die na een alarmering uitvaren met reddingboten. 24 uur per dag, onder alle weersomstandigheden.

Reddingbrigades leiden hun 22.000 jeugd- en seniorleden op tot zwemmend en varend redders. Hun 2.750 gediplomeerde lifeguards houden voornamelijk in de zomermaanden toezicht op recreanten (zonners, baders, zwemmers, watersporters en evenementbezoekers) en zijn op enkele locaties 24 uur per dag inzetbaar.

In kustplaatsen waar zowel een reddingsbrigade als een KNRM-reddingstation is gevestigd, wordt nauw samengewerkt en worden zelfs boothuizen gezamenlijk gebruikt. Vaak stromen reddingsbrigadeleden door naar de KNRM-bemanning.

Wat is het rekeningsnummer van de KNRM?

Je kunt doneren via:

ING Bank
IBAN: NL40 INGB 0000 0263 63
BIC-code: INGBNL2A

Voor zakelijke betalingen gebruik je:

ABN Amro
IBAN: NL37 ABNA 0543 7303 87
BIC-code: ABNANL2A

Hoe gaat de KNRM om met mijn privacy?

Je gegevens worden door vertrouwelijk behandeld, volgens de geldende wetgeving. Voor nadere toelichting verwijzen wij je graag naar ons Privacy Statement.

Waar vind ik informatie over de KNRM voor een spreekbeurt of werkstuk?

Over de KNRM valt veel te vertellen en te laten zien! Op onze website vind je veel informatie en we hebben een boekje gemaakt dat je goed kunt gebruiken: Redders op woest water. Je kunt het gratis downloaden van de spreekbeurtpagina. Wil je liever een echt boekje? Dan kun je het bestellen voor € 2,95.

Ik zag de KNRM in het nieuws. Wie kan ik hierover contacteren?

Op de nieuwspagina van de KNRM kun je het laatste nieuws lezen. Ben je journalist en heb je vragen? Neem dan contact op met onze woordvoerder. Bel naar 0620 572 979 (direct) of (0255) 548 454 (via kantoor). Deze telefoonnummers zijn 24/7 bereikbaar.

Je kunt via onze beeldbank rechtenvrij fotomateriaal downloaden. Teksten en afbeeldingen zijn vrij te gebruiken met bronvermelding (KNRM en eventueel de vermelde naam van de fotograaf). Meer informatie vind je op de perspagina.

Ik wil vrijwilliger worden of werken bij de KNRM. Waar vind ik de vacatures?

De KNRM kan niet zonder vrijwilligers, dus we hebben altijd vacatures openstaan voor vrijwilligerswerk. Op het kantoor en in de werkplaats in IJmuiden en op een aantal reddingstations hebben we daarnaast ook betaalde functies. Bekijk op de vrijwilligerspagina hoe je vrijwilliger wordt. Op de vacaturepagina vind je het actuele aanbod in vacatures, zowel vrijwillig als betaald.

Kan ik een keer meevaren met een reddingboot?

Alleen donateurs krijgen de mogelijkheid een keer mee te varen met de reddingboot. Dat kan uitsluitend op Reddingbootdag, onze jaarlijkse open dag. Op andere momenten is dat niet mogelijk. Wil jij dat ook? Meld je dan aan als donateur van de KNRM.

Wil je een keer met een groep meevaren? Dat kan alleen met de Historische reddingboot Johanna Louisa vanuit IJmuiden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alarmeren

Ben je met een vaartuig in nood of op het water betrokken bij een noodsituatie? Of heb je behoefte aan assistentie om erger te voorkomen of ben je betrokken bij een situatie op het water waarbij niet-spoedeisende hulp wenselijk is? Bekijk dan hieronder de vragen over de hulpverleningen die de KNRM biedt op het water.
Helpt de KNRM mij ook als ik lig afgemeerd met bijvoorbeeld motorstoring?

Nee. Wanneer je veilig ligt afgemeerd komt de KNRM je niet helpen. Ben je nog op het water dan brengen we je naar de dichtstbijzijnde haven.

Kan ik een commerciële hulpverlener weigeren mij hulp te bieden en de KNRM om hulp vragen?

Wanneer je zonder spoed hulp nodig hebt, kun je met (commerciële) hulpverleners een prijsafspraak maken en een tijdstip afspreken. Heb je die hulp geaccepteerd, dan kun je die niet zomaar weigeren.

Heb je de KNRM gevraagd hulp te verlenen en verschijnt eerst een andere hulpverlener, dan kun je die hulp weigeren en wachten op de KNRM. Besef wel dat onze hulp wordt uitgevoerd door vrijwilligers en voor jou weliswaar kosteloos is, maar voor ons brandstofkosten met zich meebrengt. Je bepaalt zelf welke bijdrage je voor onze geboden hulp wilt doneren.

Hoe kan ik een mede-watersporter om hulp vragen?

Uiteraard kunt je ook mede-watersporters om hulp vragen als die in de buurt en bereikbaar zijn. Daarvoor heb je een marifoon nodig. Let wel goed op of de hulpverlening veilig kan gebeuren voor jezelf en voor je mede-watersporter. Spreek duidelijk af of je voor collegiale hulp moet betalen of niet.

Wat betekent triage?

Bij triage wordt aan de hand van een aantal vragen door de Kustwacht beoordeeld hoe ernstig jouw noodsituatie is. De Kustwacht maakt op basis van je antwoorden onderscheid in spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp. Is het een noodgeval, dan alarmeert de Kustwacht de KNRM. Is het geen noodgeval, dan moet je zelf contact opnemen met een hulpverlener naar keuze uit de lijst die de Kustwacht aanbiedt.

Waarom past de Kustwacht triage toe?

Kustwacht Nederland is verantwoordelijk voor Search and Rescue (zoeken en redden). Het uitvoeren en coördineren van niet-spoedeisende hulp (ook wel pechhulp genoemd) hoort niet bij de Kustwachttaken. Door een goede triage wordt voorkomen dat de Kustwacht zich mengt in een commercieel proces van niet-spoedeisende of pechhulp.

Hoe kan ik de KNRM alarmeren als ik in nood ben of hulp nodig heb?

Heb je met spoed hulp nodig, dan neem je contact op met de Kustwacht.

 1. Via VHF kanaal 16 of via VHF/DSC kanaal 70 roep je de Kustwacht op (roepnaam ‘Den Helder Rescue’).
 2. Heb je de app KNRM Helpt? Gebruik dan de rode knop - NOODGEVAL in het Bel-voor-hulp-scherm.
 3. Heb je geen marifoon of app, bel dan de Kustwacht direct op 0900-0111.
 4. Of bel 112 (landelijke meldkamer).

  Heb je met een vaartuig assistentie nodig zonder spoed? Bel dan niet de Kustwacht, maar zoek een hulpverlener naar keuze. Bijvoorbeeld de KNRM.

Bekijk de lijst met hulpverleners

 1. Wil je assistentie van de KNRM, gebruik dan de app KNRM Helpt.
 2. Kies via het Bel-voor-hulp-scherm de groene knop - ASSISTENTIE. Je wordt direct verbonden met het KNRM Helpt Assistentie Centrum.
 3. Of bel de KNRM Helpt Assistentie Centrum rechtstreeks op 088 999 6100.
Hoe maak ik precies bekend waar ik hulp nodig heb?
 • Gebruik je een marifoon, dan kan de Kustwacht je positie peilen.
 • Gebruik je een mobiele telefoon, gebruik dan bij voorkeur de app KNRM Helpt.
 • Je locatie is dan direct zichtbaar voor de operator.
 • Heb je de app niet op je telefoon, dan zal de KNRM-operator je een SMS sturen met verzoek hierop te klikken, zodat je locatie zichtbaar wordt voor de operator. Dit versnelt de hele procedure.

Via onderstaande button zie je precies welke stappen je moet doorlopen om de hulp van de KNRM in te schakelen.

Kan ik zelf de KNRM benaderen/oproepen voor hulpverlening?

Bel altijd de Kustwacht of een alarmnummer. Onze reddingstations zijn normaal gesproken onbemand en dus niet bereikbaar voor alarmeringen. 

Ben je in nood? Bel dan rechtstreeks de Kustwacht via 0900 0111. De Kustwacht beoordeelt je noodsituatie en alarmeert de KNRM als dat noodzakelijk is.

Je kunt de KNRM alleen rechtstreeks bellen voor niet-spoedeisende hulp via de KNRM Helpt alarmcentrale. Bij voorkeur via de app of anders via 088 999 6100.

Hoe beoordeelt de Kustwacht mijn noodoproep?

Wanneer je hulp vraagt bij de Kustwacht stelt de operator je een aantal vragen. Deze gaan over:

 • De situatie aan boord
 • De toestand van het schip en de bemanning
 • De omgeving waarin schip en bemanning zich bevinden
 • De (weers)omstandigheden ter plaatse
 • De verbindingen en communicatiemogelijkheden

Op basis van de antwoorden bepaalt de Kustwachtoperator hoe spoedeisend je hulpvraag is. Als het niet-spoedeisend is, zal de operator je vragen zelf een hulpverlener te zoeken. Op de website kustwacht.nl/hulp vind je een overzicht met hulpverleners. De lijst bevat commerciële hulpverleners, maar ook de KNRM staat hiertussen.

Wie moet ik bellen als de Kustwacht niet de KNRM inschakelt?

In dat geval is je hulpvraag niet-spoedeisend en moet je zelf een hulpverlener bellen. De Kustwacht biedt via kustwacht.nl/hulp een lijst met hulpverleners aan. Je kunt zelf een keuze maken uit deze aanbieders. Dat mag ook de KNRM zijn via het KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bel dan 088 999 6100.

Gebruik daarvoor bij voorkeur de app KNRM Helpt. De KNRM-operator zal je ook een aantal vragen stellen. Daarna maak je met het reddingstation afspraken over de gewenste hulp en het tijdstip (zonder spoed!).

Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp

Wanneer wordt mijn hulpvraag als spoedeisend beoordeeld?

Dat hangt af van de situatie waarin je verkeert en de antwoorden die je geeft op de vragen van de Kustwacht. Wanneer je in een levensbedreigende situatie verkeert, of in een situatie die snel gevaarlijk of levensbedreigend kan worden, zal de Kustwacht er een spoedeisende melding van maken.

Wat moet ik doen als het een spoedeisende hulpverlening is?

In het geval van een spoedeisende situatie, alarmeert de Kustwacht het dichtstbijzijnde KNRM reddingstation. Zorg dat je bereikbaar blijft via marifoon of telefoon. Draag een reddingsvest en blijf aan boord zolang dat kan. De reddingboot zal contact met je opnemen voor informatie of advies. 


Het is mogelijk dat ook andere (commerciële) hulpverleners eerder ter plaatse komen. In noodgevallen een geruststellende gedachte. De hulpverlening door de KNRM is kosteloos. Een commerciële hulpverlener kan een tarief met jou of je verzekeraar afspreken. Vraag van tevoren duidelijk wat de hulpverlening je gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.

Wat moet ik doen als mijn hulpvraag aan de Kustwacht niet-spoedeisend is?

Wanneer de Kustwacht concludeert dat je hulpvraag niet-spoedeisend is, kun je zelf een hulpverlener kiezen. Hiervoor heeft de Kustwacht een lijst samengesteld, die hier te vinden is.

Je kunt telefonisch contact opnemen met de hulpverlener naar keuze. Je maakt zelf afspraken over de wijze van hulp, het moment en de prijs die daaraan verbonden is.

In deze lijst staat ook de KNRM. Je kunt de KNRM bereiken via het KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bij voorkeur via de app KNRM Helpt. Heb je die (nog) niet, bel dan met 088 999 6100.

Kosten en (schade) afhandeling

Wat zijn de kosten van spoedeisende of niet-spoedeisende hulpverlening door de KNRM?

Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp door de KNRM is kosteloos, maar brengt uiteraard wel kosten met zich mee voor de KNRM. We ontvangen geen subsidie van de overheid en zijn voor het bieden van hulp volledig afhankelijk van donaties en giften. We stellen het op prijs als je donateur bent of het wordt na een hulpverlening. De bijdrage bepaal je zelf. Na een hulpverlening zal de reddingbootbemanning je hiernaar vragen.

Wanneer je hulp aanvaardt van een commerciële hulpverlener, maak je daarmee een prijsafspraak. Vraag van tevoren duidelijk wat het gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.

Werkt de KNRM samen met bergers en adviseren jullie over welke berger ik moet accepteren?

Bij niet-spoedeisende hulp zijn er geen samenwerkingsafspraken met bergers. KNRM en Kustwacht geven hierover geen advies en hebben geen voorkeur. Je kiest helemaal zelf.

Werkt de KNRM samen met verzekeraars?

Nee. De KNRM werkt volledig onafhankelijk van overheid en verzekeraars. Wij wisselen ook geen gegevens uit met verzekeraars over wie wij hebben geholpen.

Worden de kosten van een hulpverlening gedekt door mijn verzekering?

Dat hangt af van je verzekering. Controleer bij twijfel de dekkingsvoorwaarden en de afspraken over het eigen risico. Of neem contact op met je tussenpersoon voor vragen.

Mag mijn verhuurder mij verplichten alleen hulp van de KNRM te accepteren?

Veel verhuurders geven dat advies, omdat bij hulpverlening door een commerciële hulpverlener de rekening naar de verhuurder gaat. Je bent in dat geval meestal je borgsom kwijt. Neem bij twijfel contact op met je verhuurder als het om niet-spoedeisende hulp gaat.

Mag een mede-watersporter mij een rekening sturen?

Het is niet gebruikelijk dat hulp door een medewatersporter in rekening wordt gebracht, maar soms gebeurt dat wel. Een bedankje is wel op z’n plaats. Je kunt altijd vooraf, voor de zekerheid, vragen of de collegialiteit geld kost.

Als alle commerciële hulpverleners geld vragen voor niet-spoedeisende hulp, gaat de KNRM dat dan ook doen?

Hulpverlening door de KNRM is sinds 1824 kosteloos. Ondanks het aantal hulpvragen en de stijgende brandstofkosten blijft de KNRM haar hulp aanbieden tegen een vrijwillige bijdrage. Veel watersporters beschouwen de kosteloze hulp als een gunst, niet als een vereiste. Daardoor zijn ze donateur of worden het nadat wij ze hebben geholpen.

Donateurschap bij de KNRM

Ben je al donateur of wil je de KNRM eenmalig of structureel steunen? Hieronder vind je alle vragen over nieuw en bestaand donateurschap.

Wat betekent een donateurschap bij de KNRM?

Voor de KNRM is iedereen die een gift doet een donateur: of je nu eenmalig een gift hebt gedaan of ons structureel ondersteunt. Kies je voor een vaste vrijwillige bijdrage (bijvoorbeeld een vast bedrag per maand) dan ben je Redder aan de wal. In dit geval krijg je drie keer per jaar het magazine De Reddingboot, mag je meevaren met de reddingboot tijdens onze jaarlijkse Reddingbootdag en ontvang je de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Hoe kan ik mij aanmelden als donateur om de KNRM te helpen?

Je kunt je aanmelden als donateur via de website, per telefoon of met een aanmeldkaart. Wil je telefonisch je aanmelding doorgeven? Neem dan contact op met onze donateursservice via (0255) 54 84 84.

Je kunt de KNRM steunen met een eenmalige gift of een structurele bijdrage. Er is geen minimumbijdrage, ieder bedrag is welkom. Ook kun je een kind of kleinkind aanmelden als jeugd-donateur (Jonge Redder) voor een bijdrage van €12,- per jaar.

Naast je bijdrage als donateur kun je ook schenken met een speciale bestemming. Lees hier meer informatie over schenken bij leven, via je testament, met een fonds op naam of een periodieke schenking. Je kunt de KRNM ook helpen met bedrijfssponsoring of door het starten van een inzamelingsactie.

Wat krijg ik als ik redder aan de wal word?

Redders aan de wal, de donateurs van de KNRM, steunen ons met een vaste vrijwillige bijdrage. Je krijgt als Redder aan de wal drie keer per jaar het magazine De Reddingboot. In dit blad lees je over bijzondere reddingen en achtergronden van reddingen. Daarnaast mag je als donateur een keer meevaren op de reddingboot tijdens de jaarlijkse Reddingbootdag en je ontvangt de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationale Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Wat kan ik met mijn donateurspas en wanneer ontvang ik deze?

Je donateurspas geeft gratis toegang voor 1 persoon tot het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder. Verder kun je je met de pas identificeren als Redder aan de wal tijdens Reddingbootdag. Op je pas staat jouw donateursnummer. Bij contact met de KNRM is het handig om dat bij de hand te hebben.

Wanneer je een incassomachtiging hebt afgegeven, ontvang je de pas voor het nieuwe jaar bij het januarinummer van De Reddingboot. Doneer je via een eigen overschrijving en doe je dit in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar, dan ontvang je de pas bij het aprilnummer van De Reddingboot. Na april worden de passen opgestuurd na ontvangst van een donatie.

Wat is mijn donateursnummer?

Je donateurnummer gebruikt de KNRM voor administratieve doeleinden. Je vindt het op je donateurspas. Gebruik het nummer als je contact hebt met onze donateursservice voor adreswijzigingen of betalingsvragen.

Hoe kan ik een adreswijziging of andere wijziging doorgeven?

Voorheen konden donateurs zelf inloggen om wijzigingen door te voeren. Nu verzorgt onze donateursservice dat. Je kunt die bereiken via (0255) 548 484 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kan ik iemand het donateurschap cadeau geven?

Ja, natuurlijk! Neem voor een cadeaudonateurschap contact op met onze donateursservice, via (0255) 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hebben de naam van de nieuwe donateur nodig plus de gegevens van degene die het donateurschap betaalt.

Ik ben mijn donateurspas kwijt. Kan ik een nieuwe krijgen?

Ja. Stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld duidelijk je naam en adres, of bel naar (0255) 548 484.

Is er een jeugddonateurschap?

Voor € 12,00 per jaar kunnen kinderen ‘Jonge Redder’ worden bij de KNRM! Jonge Redders krijgen een doeboek met strips, informatie en spelletjes, twee vrijkaartjes voor het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en drie keer per jaar het jeugdmagazine Jonge Redders. Het lidmaatschap is een leuk cadeau voor (klein)kinderen en richt zich voornamelijk op jeugd tussen ongeveer 7 en 13 jaar.

Ik woon in het buitenland. Hoe betaal ik dan mijn donateurschap?

Woon je buiten Nederland (In een SEPA land)? Dan kun je gemakkelijk met onze IBAN- en BIC-nummers doneren op onze rekeningen in Nederland. Het rekeningnummer van de KNRM is
(IBAN-code) NL40 INGB 0000 0263 63
(BIC-code) INGB NL2A.

Kan de KNRM in het buitenland incasseren?

Ja, donateurs in het buitenland kunnen een incassomachtiging afgeven. De donateursservice informeert je hier graag over: tel. +31 255 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wanneer krijg ik een KNRM-wimpel?

De KNRM-wimpel is een verkoopartikel en is niet gekoppeld aan het donateurschap. De wimpel is te koop bij veel evenementen van de KNRM, maar ook via de Reddingwinkel.

Geregeld werft de KNRM nieuwe donateurs, waarbij zij een KNRM-wimpel ontvangen als eenmalig welkomstcadeau bij hun eerste donatie. Een eventuele volgende wimpel kan je zelf aanschaffen.

Hoe geef ik mijn wensen met betrekking tot post van de KNRM door?

Via onze donateursservice kun je aangeven hoe vaak je post van ons wilt ontvangen. Bel met (0255) 548 484 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kan ik de reddingsboot digitaal ontvangen?

Nee, je kunt De Reddingboot niet digitaal ontvangen. Wel kun je je inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief waarin artikelen terugkomen die in de Reddingboot worden behandeld. Wil je het magazine minder vaak ontvangen, geef dit dan door aan onze donateursservice via (0255) 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe zeg ik mijn donateurschap op?

Opzeggen kun je telefonisch, per mail op per post doen bij onze donateursservice. Via telefoonnummer (0255) 548 484, of per brief naar KNRM, Postbus 434, 1970 AK in IJmuiden of per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld bij je opzegging duidelijk je volledige naam, adres en eventueel je donateurnummer. Ook horen wij graag wat de reden is van je opzegging.

Periodiek schenken

Je kunt profiteren van een belastingvoordeel door periodiek te schenken. Als je de KNRM steunt met een periodieke schenking is je gift volledig aftrekbaar van de belasting; een ‘gewone’ gift is niet of maar gedeeltelijk aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor een grote schenking, maar ook kleinere jaarlijkse bijdragen kunnen worden omgezet in een periodieke schenking om zo een fiscaal voordeel te halen.
Hoe kan ik een periodieke schenking doen aan de KNRM?

Voor een periodieke schenking van minimaal vijf jaar is geen notariële akte meer noodzakelijk. Een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de KNRM is voldoende. Je kunt daarvoor onze standaardovereenkomst bekijken, downloaden en invullen. De gegevens van de KNRM staan hierop al vooringevuld. Je ondertekent zowel het exemplaar voor jezelf, als voor de KNRM en stuurt beide exemplaren naar de KNRM.

Hanteert de KNRM een minimumbedrag voor een periodieke schenking?

Nee, de KNRM hanteert geen minimum jaarlijks bedrag, maar laat de hoogte daarvan graag over aan het initiatief van de gever.

Wat is de minimale duur voor een periodieke gift?

Voorwaarde voor aftrekbaarheid van een periodieke gift is dat je minimaal 5 achtereenvolgende jaren aan de KNRM schenkt, maar je kunt ook kiezen voor onbeperkte duur door geen einddatum te kiezen. Je hebt dan na het vijfde jaar elk jaar de keuze om door te gaan of te stoppen. Dit voorkomt het herhaald opstellen van overeenkomsten, maar biedt je wel maximale keuzevrijheid.

Hoe lang duurt het verwerken van de schenkingsovereenkomst?

Vanaf het moment dat we alle ondertekende stukken van je hebben ontvangen, duurt het verwerken van de overeenkomst ongeveer twee weken.

Stopt mijn 'gewone' jaarlijkse bijdrage als ik overstap naar periodiek schenken?

Ja, de periodieke gift vervangt je ‘gewone’ bijdrage. Doe je tussendoor een eenmalige andere schenking, dan telt dat bedrag niet mee bij je periodieke schenking. Houd daar rekening mee bij je belastingaangifte.

Hoe kan ik belasting terugvragen?

Om te profiteren van het belastingvoordeel moet je zelf je belastingaangifte te doen. Op het aangifteformulier kun je bij ‘aftrekposten giften’ onder het kopje ‘periodieke giften’ je schenkingsbedragen over het hele jaar opgeven, zoals vastgelegd in het schenkingsformulier. Je moet daarbij ook het transactienummer vermelden bij de aangifte. Bewaar de schenkingsovereenkomst dus goed. De belastingdienst kan hiernaar vragen.

Wat gebeurt er als ik niet meer betaal?

Als je om welke reden dan ook voor de in de overeenkomst genoemde einddatum stopt met de jaarlijkse termijnbetaling, dan is deze betaling niet afdwingbaar door de KNRM. Vanzelfsprekend kun je dan ook niets aftrekken van de belasting en worden de al in voorgaande jaren in aftrek genomen bedragen gecorrigeerd door de belastingdienst. Houd daar goed rekening mee om niet voor een verrassing te staan.

Wat gebeurt er bij overlijden?

Wanneer de periodiek schenker gedurende de looptijd van de overeenkomst komt te overlijden, vervalt de betalingsverplichting. Deze gaat dus niet over op de erfgenamen.

Bij testament

U kunt meehelpen om het reddingwerk voor de toekomst te waarborgen door de KNRM op te nemen in uw testament. Dankzij uw erfenis kunnen wij onze vrijwilligers voorzien van opleidingen en de beste materialen.
Als je geen testament laat opstellen, wat gebeurt er dan?

Voor wie niet zelf een testament laat opstellen, bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn. Deze zogenaamde wettelijke vererving verloopt via de natuurlijke (bloed-)lijn. Via partner en kinderen, ouders, broers en zussen, grootouders (en hun afstammelingen) tot aan de overgrootouders (en hun afstammelingen). Wordt in deze groep niemand gevonden, dan is de Staat der Nederlanden enig erfgenaam. Mensen met kinderen kiezen overwegend voor de natuurlijke lijn.

Hoe kan ik zelf bepalen aan wie ik nalaat?

Wie de wettelijke vererving buitenspel wil zetten, moet zelf bij een notaris een testament laten opstellen. In dat testament geef je aan wie je als erfgenamen benoemt.

Wie geen kinderen heeft, moet nadenken over de gevolgen die de wettelijke vererving voor hem/haar heeft. In geval een anonieme achterneef de eerste in lijn is, wordt vaak een testament opgemaakt, waarin andere – meer persoonlijke – erfgenamen worden benoemd. Steeds vaker worden goede doelen, zoals de KNRM, als (mede-)erfgenaam benoemd. In een testament kunt u duidelijk benadrukken waar tijdens uw leven uw hart naar uitging. De spreekwoordelijke laatste woorden kun u tot uiting brengen in uw testament. Deze maken indruk en leven voort bij de nabestaanden. U legt uw wensen vast en geeft sturing aan hoe u na uw leven herinnerd wilt worden.

Wat kan ik opnemen in mijn testament?

In zijn simpelste vorm kun u een testament laten opstellen, waarin u alleen andere, dan volgens de wettelijke verdeling, erfgenamen aanwijst. Dit kan een persoon of een goed doel zijn, maar het kunnen er ook meerdere zijn in een door u bepaalde verhouding. Deze erfgenamen treden na uw dood in uw rechten en plichten.

Naast de bepaling van uw erfgenamen kunt u nog allerlei andere zaken in uw testament laten vastleggen. De belangrijkste mogelijke toevoegingen zijn: 

 • Legaten
 • Fonds op naam
 • Naamgeving:
  in de meeste testamenten wordt geen doelbestemming aan de nalatenschap gegeven, maar die mogelijkheid bestaat wel. De KNRM bouwt met regelmaat nieuwe reddingboten en boothuizen die voorzien worden van een naam. U kunt u door de KNRM laten informeren welke wensen de Redding Maatschappij voor de komende jaren heeft. Zo kan de doelstelling van uw nalatenschap hiermee in overeenstemming worden gebracht.
 • Executeurschap  
 • Verknochte zaken:
  wat moet er gebeuren met uw schilderijen, huisdieren, verzamelingen etc. 
 • Vruchtgebruik:
  met een vruchtgebruikregeling kunt u de blote eigendom van bijvoorbeeld uw huis nalaten aan de KNRM. De KNRM krijgt echter pas de werkelijk beschikking over de woning als de door u aangewezen vruchtgebruiker van de woning is overleden.
Moet de KNRM erfbelasting betalen als zij een erfenis ontvangt?

Nee, de KNRM is een goed doel met een ANBI-status en valt daarom in het 0-%-tarief, zodat 100% van de nalatenschap ook ten goede komt aan het goede doel.

Hoe wordt nagegaan of er een testament is na een overlijden?

In het Centraal Testamenten Register (CTR) staat geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, wanneer dat is gedaan en bij welke notaris. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament. Iedere (kandidaat-)notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen. Als particulier of als belanghebbend(e) instantie/bedrijf kun je via een schriftelijke aanvraag ook (kosteloos) nagaan of de overledene een testament heeft. 

Wat kost het opmaken van een testament?

Gemiddeld liggen de kosten van het opmaken van een testament tussen de € 400,— en € 600,—.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Het levenstestament is een bijzondere vorm van een testament. In een testament legt u vast wat er na uw overlijden met uw nalatenschap (alle bezittingen en schulden die u achterlaat wanneer u overlijdt) moet gebeuren. 

Een testament werkt dus pas als u overlijdt, terwijl een levenstestament werkt tijdens uw leven op het moment dat u door ziekte of ongeval niet meer in staat bent zelf te handelen. Bijvoorbeeld als u in een coma bent geraakt of als u een beroerte hebt gehad en zelf niet kunt handelen. Naast financiële zaken kan het bijvoorbeeld ook gaan om medische beslissingen (wel of niet behandelen) of wat er met uw woning moet gebeuren als u daar niet meer zelfstandig kunt wonen. Daarnaast kunt u ook persoonlijke wensen opnemen, bijvoorbeeld over uw verzorging of de zorg voor uw huisdieren.

Heeft de KNRM een gedragscode voor schenkingen en nalatenschappen?

De medewerkers van de KNRM, die persoonlijk en beslissend betrokken zijn bij de advisering over nalatenschappen en grote schenkingen, hebben allen een door de KNRM opgestelde gedragscode ondertekend.

Deze code is een leidraad voor het volgen van een correcte gedragswijze bij de advisering over nalatenschappen/schenkingen en het onderhouden van persoonlijke contacten als gevolg van deze advisering, al dan niet in combinatie met het uitoefenen van het executeurschap door de KNRM.

Executeurschap door de KNRM

Wie zorgt er voor mij na mijn dood?

Dit klinkt misschien als een vreemde vraag, maar het is een veelgestelde vraag voor iemand die, soms door omstandigheden, alleen is komen te staan in het leven. Indien iemand alleenstaand is, geen kinderen heeft, of als iemand speciale wensen heeft, die vervuld moeten worden na overlijden, is het verstandig een testament op te stellen waarin niet alleen wilsbeschikkingen worden opgenomen, maar ook een executeur wordt benoemd.

Wat is een executeur?

Een executeur is een persoon of organisatie die zorgt voor de afwikkeling van de nalatenschap. Tot die nalatenschap behoren ook de wijze van uitvaart, de begrafenis of crematie. Maar ook de bijzetting of uitstrooiing van de as.

Wat doet de KNRM als executeur?

Soms draagt de Redding Maatschappij ook zorg voor de afwikkeling van de nalatenschap; onder bepaalde voorwaarden en in overleg biedt de KNRM toekomstige erflaters aan het executeurschap uit te voeren. Bij leven wordt een Persoonlijk Memorandum opgesteld, waarin alle wensen ten aanzien van roerende en onroerende goederen worden besproken en vastgelegd.

De Redding Maatschappij hecht er dan wel aan, bij leven al een persoonlijke relatie met de erflater te hebben of op te bouwen. De afwikkeling van de nalatenschap kan dan later heel persoonlijk en passend worden uitgevoerd. Zoals het uitstrooien van de as op zee.

Uiteindelijk wordt uit de nalatenschap een doel binnen de Redding Maatschappij verwezenlijkt. Soms in de vorm van een reddingboot, met naamgeving van de erflater. Is een nalatenschap niet van die omvang, dan proberen we altijd een passend doel te vinden. In veel gevallen is het voor erflaters bij leven een geruststellende gedachte dat er ook na hun dood goed voor hen en hun dierbare herinneringen wordt gezorgd.

Hoe kan ik de KNRM in een testament opnemen?

U kunt de KNRM benoemen als (mede-) erfgenaam. In uw testament benoemt u een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op uw nalatenschap. Naast uw geliefden kunt u dus ook de KNRM (mede-) erfgenaam maken.

Ook kunt u de KNRM benoemen als legataris. Een legaat kunt u zien als een gift in uw testament. U kunt zo een bepaald geldbedrag, een huis, een schilderij of andere waardevolle goederen nalaten aan de KNRM. Zo kunt u uw familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan de KNRM nalaten.

U kunt in overleg de KNRM ook als executeur benoemen. De KNRM zal dan zorgdragen voor de afwikkeling van uw nalatenschap.

Vrijwilligerswerk bij de KNRM

Wat houdt het precies in om een vrijwilliger te zijn bij de KNRM?

Als vrijwilliger bij de KNRM kun je vrijwillig bemanningslid zijn op een reddingboot (opstapper) of kusthulpverleningsvoertuig, of je aan de wal inzetten voor de plaatselijke commissie of andere taken.

Vrijwilliger op de reddingboten
De reddingbootbemanningen zijn in principe 24 uur per dag ‘in dienst’ tijdens de dagen die zij als beschikbaar hebben opgegeven. Dat houdt in dat zij elk moment van de dag door middel van een pieper kunnen worden opgeroepen. De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen deze tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven en het werk van de redders.

Vrijwilligers aan de wal
Naast de reddingbootbemanningen zijn er ook vrijwilligers op het land nodig. Zij zorgen bijvoorbeeld voor onderhoud aan materiaal, opleidingen (EHBO), lezingen, evenementen, pers en media. Ook het lokale bestuur (de plaatselijke commissie) op de reddingstations bestaat uit vrijwilligers.

Aan welke eisen moet ik voldoen om redder te worden bij de KNRM?

Om opstapper (bemanningslid) te worden moet je in ieder geval tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en op maximaal 10 minuten afstand van een reddingstation wonen en/of werken. Daarnaast is toestemming nodig van je werkgever om onder werktijd inzetbaar te zijn. Het is verder belangrijk dat je kunt zwemmen en bereid bent om de noodzakelijke opleidingen te volgen.

Kun je ook redder worden als je nog geen ervaring hebt?

Dat kan zeker! De meeste redders bij de KNRM zijn ooit begonnen zonder ervaring. Tijdens het opleidingstraject leer je alle kneepjes van het vak en zorgen we ervoor dat je binnen no-time weet wat je moet doen als je meegaat aan boord.

Kun je bij de KNRM ook in dienst treden in een betaalde functie?

Bij de KNRM zijn ook betaalde functies. Zo werken er mensen als schipper, monteur, secretaresse, fondsenwerver, administrateur, opleider, communicatieadviseur, HR-specialist, telefoniste enzovoorts.

Hoe oud moet je zijn om redder te worden?

Om vrijwillige redder te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Wat is het mooiste aspect van vrijwilligerswerk bij de KNRM?

Dat is een persoonlijke vraag die iedereen anders zal beantwoorden. De één vindt het avontuurlijke mooi, een ander vooral het teamwork. Het vrijwilligerswerk bij de KNRM is in ieder geval leerzaam en boeiend! Je komt voor onverwachte hulpverleningen in actie. Naast de serieuze kant van het werk is er ook veel plezier en een hoge mate van kameraadschap binnen de reddingstations. Veel vrijwilligers ervaren het als een verrijking van hun leven.

Mag ik een keer langskomen om te kijken of het werk bij mij past?

Wanneer je interesse hebt in een vrijwilligersfunctie bij de KNRM, kun je contact opnemen met het reddingstation waar jij wilt gaan varen. Zij zullen je dan informeren over de mogelijkheden.

Wat voor opleiding moet je volgen?

Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Je volgt hiervoor een opleiding van twee jaar.

Hoe ver mag ik maximaal van het reddingstation af wonen?

Omdat de redders soms zo snel mogelijk moeten uitvaren, houden we een maximale reisafstand aan van 10 minuten naar het reddingstation. Deze reisafstand kan gemeten worden vanaf je huis of vanaf je werkadres. Vanzelfsprekend berekenen we dat met de maximale rijsnelheid. Veiligheid gaat voor alles.

Kan ik op meerdere locaties werken als vrijwillige redder?

Afhankelijk van de vraag naar redders op de verschillende reddingstations is dit zeker mogelijk. Wel moet je op 10 minuten afstand wonen of werken van het reddingstation. Informeer dus bij de betreffende reddingstations welke mogelijkheden er zijn.

Krijg je een vergoeding als vrijwilliger?

Als je vrijwilliger bent bij de KNRM krijg je geen salaris voor het redden. Wel krijgt iedere vrijwilliger €1,25 per uur, als symbolisch bedrag voor zijn inzet. Daarnaast ontvang je een aanhoudpremie aan het einde van het jaar. Het verschilt per reddingsstation hoe de vergoeding wordt uitgekeerd. Het wordt uitbetaald aan de vrijwilliger of gaan in de bemanningspot. De vrijwilligers bepalen gezamenlijk hoe de bemanningspot wordt besteed.

Vergoedt de KNRM de gemiste uren op het werk?

We gaan ervanuit dat wanneer een KNRM-vrijwilliger van zijn werk weg moet onder werktijd, die tijd wordt gedoneerd door de werkgever. In feite zijn de werkgevers van KNRM-vrijwilligers indirect ook belangrijke donateurs! 

Hoe kan ik me aanmelden als vrijwillige redder?

Je kunt kijken op de vacaturesite of er actuele vacatures zijn bij het reddingstation waar jij wilt gaan werken of je kunt direct contact opnemen met het reddingstation bij jou in de buurt om een keer kennis te maken en te vragen naar beschikbare functies.

Ben je goed verzekerd als KNRM-vrijwilliger?

Ja, alle vrijwilligers zijn verzekerd tegen ongevallen die zich kunnen voordoen tijdens activiteiten voor de KNRM, zoals opleidingen, oefeningen, reddingsacties of onderweg daarnaartoe.

Krijg je wel eens valse meldingen?

Er zijn wel eens meldingen die achteraf 'loos alarm' blijken te zijn. Op het moment dat de melding binnenkomt, is nog niet bekend wat er precies aan de hand is. We proberen zo snel mogelijk aanwezig te zijn om dat uit te vinden.

Opleidingen van vrijwilligers

Hoe lang duurt de opleiding tot vrijwillige redder bij de KNRM?

De opleiding tot redder duurt gemiddeld drie jaar. Het is mogelijk de opleiding eerder af te ronden, dit is afhankelijk van je ervaring, ontwikkeling en al behaalde diploma's.

Moet je de hele opleiding voltooien als je al bepaalde diploma's hebt?

Je mag bepaalde onderdelen uit het opleidingstraject overslaan wanneer je beschikt over diploma's die aansluiten bij de opleidingseisen van vrijwillige redder. Dit wordt in overleg met de coördinator opleiden & oefenen van het reddingstation bepaald. 

Moet ik betalen voor de opleidingen die ik volg als vrijwillige opstapper?

Nee, de opleiding kost je niets. De KNRM vergoedt naast de opleidingen ook je eventuele reiskosten.

Welke opleidingen zitten er allemaal in het opleidingstraject?

Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Het volledig opleiden van een vrijwillige redder kost bijna € 5.000, - Je volgt de volgende deelopleidingen:

 • Eerste Hulp 
  De standaard EHBO-opleiding voor KNRM-werk is het Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis, aangevuld met de EHBO-plus module van de KNRM. 

 • EHBO-plus KNRM
  Onze eigen KNRM EHBO-instructeurs verzorgen op de reddingstations KNRM EHBO-plus. In deze cursus leren vrijwilligers eerste hulp toe te passen bij ongevallen die typisch horen bij het water zoals verdrinking, onderkoeling en wervelletsels.

 • Marcom-B (beperkt) certificaat radiotelefonie
  Marcom staat voor maritieme communicatie. Met deze cursus leren opstappers alles over communiceren op zee met de apparatuur die daarbij hoort.
  Marcom-B bestaat uit de 3 modules:
  1. Marifonie basis
  2. GMDSS
  3. Nautisch Engels (de Standard Maritime Communication Phrases)

 • Klein Vaarbewijs deel 1
  Het ‘rijbewijs’ voor op het water. Een vereiste om zelfstandig te mogen varen met een KNRM-reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren. Inclusief theoretische kennis over wettelijke veiligheidsregels op het water. Omvat basiskennis van omstandigheden op het vaarwater, van meteorologie en manoeuvreren.

 • Klein Vaarbewijs deel 2
  Een aanvulling op Klein Vaarbewijs deel 1. Deel 2 is vereist om te mogen varen met een KNRM-reddingboot op ‘rivieren-kanalen-meren’, Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Theoretische kennis en praktische vaardigheden: de wettelijke regels voor het varen op openwater en kennis over navigatie.

 • Onderwaterontsnapping – kapseistraining (HUET) en brandbestrijding
  Tijdens deze verplichte cursus leren opstappers hoe ze onder water moeten ontsnappen uit een gekapseisde reddingboot. De cursus wordt gegeven met behulp van een onderwatercabine in een speciaal opleidingszwembad. Met deze training mag je ook door de reddingshelikopter worden gehesen als de KNRM ermee oefent. In deze cursus worden daarnaast basisvaardigheden in brandbestrijding behandeld en geoefend.

 • SAR Craft Operations
  Tijdens deze week worden alle puntjes van de voorgaande jaren op de i gezet. De kennis, vaardigheden, besluitvorming en operationele vaardigheden worden geoefend, zodat je a an het einde van de week als team in staat bent om met een reddingboot op een veilige manier zelfstandig een redding uit te voeren. Er wordt dieper ingegaan op alle vaardigheden van Search and Rescue (SAR), manoeuvreren met diverse type reddingboten, crew-management en leiderschap. De cursus is verplicht voor alle reddingbootbemanningen.

KNRM lifeguards

Wat zijn de toelatingseisen om KNRM lifeguard te worden?

Om KNRM-lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

 • Minimaal 18 jaar oud op je eerste werkdag
 • Op de selectiedag 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
 • Een hardlooptest uitvoeren van ongeveer 1 kilometer
 • Minimaal 4 weken aaneengesloten beschikbaar zijn in de zomermaanden juli en augustus 
 • Een zelfingevulde medische verklaring meenemen op de selectiedag

Verder heb je bij voorkeur:

 • Een Beach Lifeguard-diploma of een KNBRD-diploma strandwacht/lifeguard. (als je die niet hebt, krijg je van ons een Beach Lifeguard opleiding.)
 • Een EHBO-diploma
 • Een Rijbewijs B
 • Ervaring met de zee/brandingssporten
Wat zijn de taken van een KNRM-lifeguard?

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten in de zee en op het strand. KNRM-lifeguards zijn actief op de Friese Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Tussen de roodgele vlaggen (volgens het internationale bewakingssysteem) zorgen jij en je collega’s ervoor dat strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen. De lifeguards proberen zo veel mogelijk preventief te handelen en te voorkomen dat recreanten in de problemen komen. Binnen het vlaggengebied is er altijd een lifeguard die de recreanten in de gaten houdt. Buiten het vlaggengebied houden de lifeguards beperkt toezicht.De belangrijkste taken van lifeguards zijn:

 • Beoordelen van de zee- en strandomstandigheden
 • Analyseren van de risico’s en het uitzetten van een zo veilig mogelijk zwemgebied
 • Het geven van voorlichting
 • Voorkomen dat recreanten in gevaarlijke situaties terechtkomen
 • Het uitvoeren van EHBO, hulpverleningen en reddingen
 • Het herenigen van verloren kinderen met familie

Daarnaast horen materieelonderhoud en rapporteren ook bij de dagelijkse werkzaamheden, net als het trainen en oefenen om fit te blijven.

Wat wordt er van een KNRM-lifeguard verwacht?

Jij bent het visitekaartje van de KNRM op het strand. We verwachten van de KNRM-lifeguards dat zij:

 • Affiniteit hebben met strand en zee
 • Een sportieve instelling hebben
 • Een open houding hebben en communicatief vaardig zijn naar publiek
 • Een goed observatievermogen hebben
 • Alert en geconcentreerd werken
 • Stressbestendig zijn
 • Meewerken aan teambuilding
 • Goede beheersing hebben van de Nederlandse taal

De KNRM-lifeguards vormen een hechte groep. Je werkt niet alleen samen, maar brengt ook privé veel tijd samen door op de gezamenlijke slaaplocaties. Lifeguards zijn dus echte teamplayers!

Welke opleidingen moet je als KNRM-lifeguard volgen?

Jij bent het visitekaartje van de KNRM op het strand. We verwachten van de KNRM-lifeguards dat zij:

 • Affiniteit hebben met strand en zee
 • Een sportieve instelling hebben
 • Een open houding hebben en communicatief vaardig zijn naar publiek
 • Een goed observatievermogen hebben
 • Alert en geconcentreerd werken
 • Stressbestendig zijn
 • Meewerken aan teambuilding
 • Goede beheersing hebben van de Nederlandse taal

De KNRM-lifeguards vormen een hechte groep. Je werkt niet alleen samen, maar brengt ook privé veel tijd samen door op de gezamenlijke slaaplocaties. Lifeguards zijn dus echte teamplayers!

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor KNRM-lifeguards?

KNRM-lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.

Let op: Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2023 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

 • Afhankelijk van de planning en het eiland waarop je wordt ingezet, werk je 5 of 6 dagen in de week. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werk je van 10.00 uur tot 18.00 uur, op Vlieland van 11.00 uur tot 17.00 uur.
 • Je wordt de avond voor je eerste werkdag op het eiland verwacht, houd daar rekening mee in je planning.

Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:

 • Een vergoeding voor je reiskosten.
 • Elke lifeguard krijgt een KNRM Lifeguard kledingpakket in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje en wetsuit.
 • Je krijgt een huurfiets ter beschikking.
 • De huisvesting wordt geregeld, waarbij je vaak als één groep een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
 • Je moet zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.
Wanneer is de selectiedag voor KNRM-lifeguards?

Voor het seizoen van 2023 zijn de selecties achter de rug.. Houd deze pagina in de gaten. Vanaf het najaar kan je je aanmelden voor het seizoen van 2024.

Vraag alvast het informatiepakket voor 2024 aan.

Waar verblijf ik tijdens mijn werk als KNRM-lifeguard?

Als je lifeguard bent voor de KNRM werk je op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Een overnachtingslocatie is tijdens de werkperiode voor alle lifeguards geregeld. Per eiland verschilt de accommodatie. Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving.

Hoe vaak moet je daadwerkelijk iemand redden?

Dit komt minder vaak voor dan je misschien zou denken. De KNRM Lifeguards proberen reddingen zoveel mogelijk te voorkomen door preventief te werken. We lichten strandbewoners zoveel mogelijk voor over de het veilig recreeren in zee en zorgen door middel van het ‘zwemmen tussen de vlaggen’-concept dat wij zwemmers zo goed mogelijk in de gaten kunnen houden. Over alle tien de strandlocaties zijn er jaarlijks circa 25 reddingsacties in zee, waarbij gemiddeld 40 mensen uit het water worden gehaald. Er zijn gemiddeld 600 kleine EHBO-verleningen zoals sneetjes, kwallensteken en schaafwonden. En er zijn gemiddeld 25-30 grote EHBO-verleningen, waar je professionele medische hulp bij nodig hebt, zoals een huisarts, ambulance of een helikopter.

Collectebootje

Je kunt een zogeheten bunkerboot van de KNRM op een opvallende plek zetten in je bedrijf. Bij de kassa van je winkel, op de bar of in de entree van jullie verenigingsgebouw. Sowieso op een plaats waar contant geld omgaat. Voor grote evenementen kun je een partyboot in bruikleen krijgen van de KNRM. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest, bruiloft of afscheid. De partyboot is een reddingboot die is geplaatst op een kist met een brievenbus voor donatie-enveloppen.
Is het mogelijk om een bunkerbootje te kopen?

Nee, de collectebootjes blijven altijd eigendom van de KNRM.

Wat moet het bunkerbootje minimaal opbrengen per jaar?

Het streefbedrag om plaatsing rendabel te maken is € 50,— per jaar.

Hoe komt het geld bij de KNRM?

Is er voor jouw bunkerbootje een bunkerbootreder in de regio actief, dan komt hij/zij bij je langs om het bootje bij je legen. Is er geen bunkerbootreder beschikbaar? Dan kun je ervoor kiezen om het bedrag zelf over te maken. Dit zal altijd in overleg gebeuren.

Hoe weet ik dat de persoon die het bootje komt legen de bunkerbootreder is?

Alle bunkerbootreders hebben een vrijwilligerspas ontvangen die op naam is gesteld. Samen met een identiteitsbewijs met foto kun je het controleren.

Mijn bunkerbootje is stuk/gestolen/vermist. Wat moet ik nu doen?

Neem in deze gevallen direct contact op met de afdeling donateursservice via (0255) 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kan ik het bunkerbootje aan iemand anders overdragen als ik ermee stop?

Nee, dat kan niet. De registratie van de bootjes is gekoppeld aan personen. Als je stopt kunt je het bootje zonder kosten aan ons retourneren. Raadpleeg hiervoor de donateursservice via (0255) 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kan ik een extra grote bunkerboot (zoals een zogenaamde partyboot) lenen voor een festiviteit?

Dat kan. Neem daarvoor tijdig contact op met de donateursservice via (0255) 548 484 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij vertellen je precies hoe het werkt en wat er moet gebeuren.

Kan ik een extra grote bunkerboot (een zogenaamde partyboot) ontvangen voor in mijn winkel/bedrijf?

Nee, dat kan niet. Het aantal beschikbare boten is beperkt en worden ze daarom alleen voor individuele acties kortstondig beschikbaar gesteld.

KNRM Helpt app

Waar kan ik de app "KNRM Helpt" gebruiken?

De app KNRM Helpt is vooral bedoeld voor de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer, Markermeer, Randmeren, Waddenzee en Zeeuwse wateren, waar de 45 KNRM reddingstations gevestigd zijn, maar de app kan ook in het buitenland gebruikt worden.

De app is beschikbaar in de App Store van Apple en in de Play Store van Google en is gemaakt voor gebruik in smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Aan de app is een website gekoppeld, waarin gebruikers van de app hun gegevens eenvoudig kunnen beheren.

Is de app KNRM Helpt makkelijk in gebruik?

Jazeker! De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaand aan een vaartocht. Met de actuele nautische kaarten kan jij als watersporter je vaartocht volgen en in een logboek bewaren. In de bijbehorende website kun je gemakkelijk persoonlijke gegevens en die van je vaartuig (boot, board of kite) bijhouden. Je kunt persoonlijke checklists maken, gebruiken en terugkijken.

De KNRM Helpt app is gratis en omdat de gegevens van het schip bij registratie van de app worden vastgelegd, beschikt de KNRM in geval van nood of assistentie direct over de positie van de hulpvrager, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers. Dit verbetert en versnelt de hulpverlening.

Oefen alvast met de app voordat je daadwerkelijk gaat varen. Dat maakt het gebruik makkelijker op momenten dat het op het water spannend begint te worden.

Wachtwoord vergeten en wijzigingen e-mail

Waar kan ik mijn wachtwoord wijzigen voor de KNRM Helpt app?

Ga naar https://www.knrmhelpt.nl/ en klik op 'Ik ben mijn wachtwoord vergeten'. Je ontvangt nu een e-mail waarmee je je nieuwe wachtwoord kan instellen.

Hoe kan ik mijn e-mailadres en andere gegevens wijzigen?

Login in de KNRM Helpt app en ga via het menu naar 'My profile'. Kies nu voor 'User data' en wijzig hier je e-mailadres,wachtwoord en overige gegevens.

Wie maak jij onvergeteljk

Waar vind ik de campagnevoorwaarden?

Deze veelgestelde vragen zijn een aanvulling op en onderworpen aan de algemene campagnevoorwaarden. Als er een tegenstrijdigheid bestaat tussen de inhoud van deze veelgestelde vragen en de inhoud van de algemene campagnevoorwaarden dan heeft de inhoud van de algemene voorwaarden voorrang.

Welke namen/gegevens mag ik niet inzenden?
 1. We kunnen geen gezamenlijke namen accepteren, zoals bijvoorbeeld De Jansens of Jan en Joke Jansen
 2. We kunnen geen inzendingen aannemen die aanvullende informatie bevatten, zoals nummers en locaties, bijvoorbeeld Jan Jansen, Utrecht 1952
 3. We kunnen de naam van een groep niet accepteren, bijvoorbeeld Amsterdamse rugby club
Als je meer dan één naam indient, verschijnen deze dan naast elkaar op de boot?

Over het algemeen worden de namen gerangschikt op alfabetische volgorde. Maar uiteindelijk worden ze geplaatst op de manier die het beste past bij de vorm van de sticker. Deelnemers kunnen dus geen voorkeur doorgeven voor de plek van de ingediende naam/namen.

Hoe verschijnt mijn naam op de boot?

De door jou ingediende naam verschijnt samen met duizenden andere dierbaren op stickers die op de zijkanten van de boot bevestigd zullen worden. De teksthoogte is 4mm.

Waarom is de voorgestelde donatie € 50,- per naam?

De voorgestelde donatie van € 50,- per naam voor deze campagne is gebaseerd op een zorgvuldige afweging van de benodigde middelen, kosten én het unieke aanbod dat in deze campagne aan de donateur wordt gedaan. Een donatiebedrag wordt doorgaans bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de financieringsbehoefte van de KNRM, het gemiddelde ontvangen donatiebedrag en de impact die een bepaalde donatiegrootte kan hebben bij het ondersteunen van de missie van de KNRM.

We vinden het belangrijk om te vermelden dat het voorgestelde donatiebedrag niet verplicht of bindend is. Je hebt de vrijheid om elk bedrag (hoger of lager dan de genoemde €50,- per naam) bij te dragen waar je je prettig bij voelt en dat je je kunt veroorloven.

Kan ik de ingediende naam wijzigen als ik een fout heb gemaakt?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het controleren van de naam voordat je deze indient. Zorg dat je er zeker van bent dat deze correct is gespeld, de juiste gegevens bevat en wordt ingediend zoals jij wilt dat de naam op de bestickering van de reddingboot verschijnt. De naam die op het formulier wordt ingediend, wordt beschouwd als de uiteindelijke naam die moet worden gebruikt en toegepast op de sticker van de reddingboot.

Mocht je onverhoopt toch een fout hebben gemaakt, dan zit er in de bevestigingsmail een link waarmee je zelf de naam nog aan kunt passen. Werkt deze link niet meer neem dan zsm contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We doen ons best om de ingediende naam nog aan te passen maar kunnen dit helaas niet garanderen.

Ik heb mijn bevestigingsmail/certificaat niet ontvangen, wat moet ik doen?

Direct na het afronden van de donatie worden de Wie Maak Jij Onvergetelijk-certificaten per mail toegestuurd. Wij versturen deze certificaten per e-mail, als PDF-bijlage. We merken dat onze e-mails soms in de map met ongewenste e-mail/spam van onze supporters terechtkomen, dus het is de moeite waard om eerst daar te kijken als je dat nog niet hebt gedaan. Als je nog steeds een certificaat mist, dan onze excuses hiervoor. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als je binnen 24 uur geen bevestigingsmail hebt ontvangen en je je ongewenste e-mail/spam hebt gecontroleerd, neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe en wanneer kan ik de nieuwe reddingboot zien?

Na afloop van de campagne ontvangen deelnemers een uitnodiging om een evenement in 2025 bij te wonen waarbij ze de reddingsboot kunnen bezoeken. Een datum hiervoor moet nog worden bepaald en hangt af van de planning en de voortgang van de bouw van de reddingboot. We brengen deelnemers hierover per email op de hoogte.


Dit doet de KNRM met jouw donatie

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk. Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.  

Vind je het leuk om te zien wat we van jouw donatie kunnen kopen? Bekijk hier de materialen en opleidingen die wij nodig hebben voor onze reddingacties. Wordt jij ook KNRM donateur?

Handstakelicht

€ 20,00

Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

Laarzen

€ 30,00

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

Thermovest

€ 65,00

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

Flitslicht

€ 90,00

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

Verrekijker

€ 200,00

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

Pieper

€ 245,00

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

Helm

€ 850,00

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

AIS MOB

€ 280,00

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

Overlevingspak (Basis)

€ 1.635,00

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

Opleiding schipper

€ 3.800,00

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

Opleiding opstapper

€ 5.500,00

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

Buitenboordmotor

€ 10.000,00

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

  Mis de boot niet!
  Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

  Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.