We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de KNRM. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. We hebben alle vragen op onderwerp ingedeeld, zodat je snel kan zien of je vraag ertussen zit. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het hoofdkantoor of met een van de reddingstations.
We redden en helpen mensen waar het moet. Dat doen we met vrijwilligers, kosteloos en 24/7 onder alle omstandigheden. Daarnaast doen we er alles aan om incidenten op het water te voorkomen. De KNRM is geen overheidsdienst, maar een zelfstandige organisatie die in stand wordt gehouden met donaties, giften en nalatenschappen.
Zeevarenden en watersporters kunnen rekenen op reddingboothulp door vrijwilligers van de KNRM. Bemanningen van zeeschepen of jachten, waar ook ter wereld, kunnen kosteloos een beroep doen op de artsen van de Radio Medische Dienst (RMD), bij ernstige ongelukken of ziekte aan boord. De KNRM-lifeguards bewaken in de zomermaanden de stranden op de Friese Waddeneilanden.
De KNRM voert reddingsacties uit in opdracht en onder leiding van de Kustwacht.
De Kustwacht is een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor toezicht en dienstverlening op zee.
Voor de dienstverlenende taak Search and Rescue (zoeken en redden) worden de reddingboten van de KNRM ingezet. De KNRM heeft zich in een convenant verplicht 24 uur per dag beschikbaar te zijn op verzoek van de Kustwacht.
De Kustwacht heeft vliegtuigen en reddinghelikopters beschikbaar voor zoekacties en reddingen op zee. Alle reddingsacties worden door de Kustwacht gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.
Over de KNRM valt veel te vertellen en te laten zien! Op onze website vind je veel informatie en we hebben een boekje gemaakt dat je goed kunt gebruiken: Redders op woest water. Je kunt het gratis downloaden van de spreekbeurtpagina. Wil je liever een echt boekje? Dan kun je het bestellen voor € 2,95.
Ben je met een vaartuig in nood of op het water betrokken bij een noodsituatie? Of heb je behoefte aan assistentie om erger te voorkomen of ben je betrokken bij een situatie op het water waarbij niet-spoedeisende hulp wenselijk is? Bekijk dan hieronder de vragen over de hulpverleningen die de KNRM biedt op het water.
Nee. Wanneer je veilig ligt afgemeerd komt de KNRM je niet helpen. Ben je nog op het water dan brengen we je naar de dichtstbijzijnde haven.
Heb je met spoed hulp nodig, dan neem je contact op met de Kustwacht.
Bekijk de lijst met hulpverleners
Dat hangt af van de situatie waarin je verkeert en de antwoorden die je geeft op de vragen van de Kustwacht. Wanneer je in een levensbedreigende situatie verkeert, of in een situatie die snel gevaarlijk of levensbedreigend kan worden, zal de Kustwacht er een spoedeisende melding van maken.
Spoedeisende hulp en niet-spoedeisende hulp door de KNRM is kosteloos, maar brengt uiteraard wel kosten met zich mee voor de KNRM. We ontvangen geen subsidie van de overheid en zijn voor het bieden van hulp volledig afhankelijk van donaties en giften. We stellen het op prijs als je donateur bent of het wordt na een hulpverlening. De bijdrage bepaal je zelf. Na een hulpverlening zal de reddingbootbemanning je hiernaar vragen.
Wanneer je hulp aanvaardt van een commerciële hulpverlener, maak je daarmee een prijsafspraak. Vraag van tevoren duidelijk wat het gaat kosten en check of je hiervoor verzekerd bent.
Veel verhuurders geven dat advies, omdat bij hulpverlening door een commerciële hulpverlener de rekening naar de verhuurder gaat. Je bent in dat geval meestal je borgsom kwijt. Neem bij twijfel contact op met je verhuurder als het om niet-spoedeisende hulp gaat.
Ben je al donateur of wil je de KNRM eenmalig of structureel steunen? Hieronder vind je alle vragen over nieuw en bestaand donateurschap.
Voor de KNRM is iedereen die een gift doet een donateur: of je nu eenmalig een gift hebt gedaan of ons structureel ondersteunt. Kies je voor een vaste vrijwillige bijdrage (bijvoorbeeld een vast bedrag per maand) dan ben je Redder aan de wal. In dit geval krijg je drie keer per jaar het magazine De Reddingboot, mag je meevaren met de reddingboot tijdens onze jaarlijkse Reddingbootdag en ontvang je de donateurspas voor gratis toegang tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.
Je donateurnummer gebruikt de KNRM voor administratieve doeleinden. Je vindt het op je donateurspas. Gebruik het nummer als je contact hebt met onze donateursservice voor adreswijzigingen of betalingsvragen.
Voor € 12,00 per jaar kunnen kinderen ‘Jonge Redder’ worden bij de KNRM! Jonge Redders krijgen een doeboek met strips, informatie en spelletjes, twee vrijkaartjes voor het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en drie keer per jaar het jeugdmagazine Jonge Redders. Het lidmaatschap is een leuk cadeau voor (klein)kinderen en richt zich voornamelijk op jeugd tussen ongeveer 7 en 13 jaar.
Via onze donateursservice kun je aangeven hoe vaak je post van ons wilt ontvangen. Bel met (0255) 548 484 of mail naar donateur@knrm.nl.
Je kunt profiteren van een belastingvoordeel door periodiek te schenken. Als je de KNRM steunt met een periodieke schenking is je gift volledig aftrekbaar van de belasting; een ‘gewone’ gift is niet of maar gedeeltelijk aftrekbaar. Dit geldt niet alleen voor een grote schenking, maar ook kleinere jaarlijkse bijdragen kunnen worden omgezet in een periodieke schenking om zo een fiscaal voordeel te halen.
Voor een periodieke schenking van minimaal vijf jaar is geen notariële akte meer noodzakelijk. Een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de KNRM is voldoende. Je kunt daarvoor onze standaardovereenkomst bekijken, downloaden en invullen. De gegevens van de KNRM staan hierop al vooringevuld. Je ondertekent zowel het exemplaar voor jezelf, als voor de KNRM en stuurt beide exemplaren naar de KNRM.
Ja, de periodieke gift vervangt je ‘gewone’ bijdrage. Doe je tussendoor een eenmalige andere schenking, dan telt dat bedrag niet mee bij je periodieke schenking. Houd daar rekening mee bij je belastingaangifte.
U kunt meehelpen om het reddingwerk voor de toekomst te waarborgen door de KNRM op te nemen in uw testament. Dankzij uw erfenis kunnen wij onze vrijwilligers voorzien van opleidingen en de beste materialen.
Voor wie niet zelf een testament laat opstellen, bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn. Deze zogenaamde wettelijke vererving verloopt via de natuurlijke (bloed-)lijn. Via partner en kinderen, ouders, broers en zussen, grootouders (en hun afstammelingen) tot aan de overgrootouders (en hun afstammelingen). Wordt in deze groep niemand gevonden, dan is de Staat der Nederlanden enig erfgenaam. Mensen met kinderen kiezen overwegend voor de natuurlijke lijn.
In het Centraal Testamenten Register (CTR) staat geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, wanneer dat is gedaan en bij welke notaris. Het CTR biedt geen inzage in de inhoud van het testament. Iedere (kandidaat-)notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen. Als particulier of als belanghebbend(e) instantie/bedrijf kun je via een schriftelijke aanvraag ook (kosteloos) nagaan of de overledene een testament heeft.
Dit klinkt misschien als een vreemde vraag, maar het is een veelgestelde vraag voor iemand die, soms door omstandigheden, alleen is komen te staan in het leven. Indien iemand alleenstaand is, geen kinderen heeft, of als iemand speciale wensen heeft, die vervuld moeten worden na overlijden, is het verstandig een testament op te stellen waarin niet alleen wilsbeschikkingen worden opgenomen, maar ook een executeur wordt benoemd.
Als vrijwilliger bij de KNRM kun je vrijwillig bemanningslid zijn op een reddingboot (opstapper) of kusthulpverleningsvoertuig, of je aan de wal inzetten voor de plaatselijke commissie of andere taken.
Vrijwilliger op de reddingboten
De reddingbootbemanningen zijn in principe 24 uur per dag ‘in dienst’ tijdens de dagen die zij als beschikbaar hebben opgegeven. Dat houdt in dat zij elk moment van de dag door middel van een pieper kunnen worden opgeroepen. De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen deze tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven en het werk van de redders.
Vrijwilligers aan de wal
Naast de reddingbootbemanningen zijn er ook vrijwilligers op het land nodig. Zij zorgen bijvoorbeeld voor onderhoud aan materiaal, opleidingen (EHBO), lezingen, evenementen, pers en media. Ook het lokale bestuur (de plaatselijke commissie) op de reddingstations bestaat uit vrijwilligers.
Om vrijwillige redder te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
Omdat de redders soms zo snel mogelijk moeten uitvaren, houden we een maximale reisafstand aan van 10 minuten naar het reddingstation. Deze reisafstand kan gemeten worden vanaf je huis of vanaf je werkadres. Vanzelfsprekend berekenen we dat met de maximale rijsnelheid. Veiligheid gaat voor alles.
Je kunt kijken op de vacaturesite of er actuele vacatures zijn bij het reddingstation waar jij wilt gaan werken of je kunt direct contact opnemen met het reddingstation bij jou in de buurt om een keer kennis te maken en te vragen naar beschikbare functies.
De opleiding tot redder duurt gemiddeld drie jaar. Het is mogelijk de opleiding eerder af te ronden, dit is afhankelijk van je ervaring, ontwikkeling en al behaalde diploma's.
Om KNRM-lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:
Verder heb je bij voorkeur:
KNRM-lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.
Let op: Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2023 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.
Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:
Je kunt een zogeheten bunkerboot van de KNRM op een opvallende plek zetten in je bedrijf. Bij de kassa van je winkel, op de bar of in de entree van jullie verenigingsgebouw. Sowieso op een plaats waar contant geld omgaat. Voor grote evenementen kun je een partyboot in bruikleen krijgen van de KNRM. Bijvoorbeeld op een verjaardagsfeest, bruiloft of afscheid. De partyboot is een reddingboot die is geplaatst op een kist met een brievenbus voor donatie-enveloppen.
Nee, de collectebootjes blijven altijd eigendom van de KNRM.
Neem in deze gevallen direct contact op met de afdeling donateursservice via (0255) 548 484 of donateur@knrm.nl.
De app KNRM Helpt is vooral bedoeld voor de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer, Markermeer, Randmeren, Waddenzee en Zeeuwse wateren, waar de 45 KNRM reddingstations gevestigd zijn, maar de app kan ook in het buitenland gebruikt worden.
De app is beschikbaar in de App Store van Apple en in de Play Store van Google en is gemaakt voor gebruik in smartphones met een iOS of Android besturingssysteem. Aan de app is een website gekoppeld, waarin gebruikers van de app hun gegevens eenvoudig kunnen beheren.
Ga naar https://www.knrmhelpt.nl/ en klik op 'Ik ben mijn wachtwoord vergeten'. Je ontvangt nu een e-mail waarmee je je nieuwe wachtwoord kan instellen.
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.