Skip to main content

Word vrijwilliger bij de KNRM

help mee mensen redden

Vrijwilliger bij de KNRM

De pieper gaat af. Een alarmering voor de reddingboot! Dat betekent dat er mensen of dieren in nood zijn of hulp nodig hebben. Tijd voor actie dus. De reddingboot van de KNRM vaart uit. De vrijwilligers aan boord staan op scherp en zijn gedreven om de reddingsactie tot een goed einde te brengen. Aan de wal staan vrijwilligers klaar om ook daar alles goed te organiseren. Wil jij je ook inzetten voor anderen? Word KNRM vrijwilliger! We kunnen je hulp goed gebruiken.

Alle 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij worden bemand door vrijwilligers. Zij zijn dag en nacht oproepbaar voor een reddingsactie of hulpverlening op en rond het water. Belangeloos investeren ze hun tijd in het helpen van anderen. Jaarlijks varen de reddingboten van de KNRM zo’n 2.200 keer uit. We hebben niet alleen bemanningen voor de reddingboten nodig, maar ook vrijwilligers aan de wal. Als chauffeur van het kusthulpverleningsvoertuig en de bootwagen. En ook voor onderhoud aan materiaal, voor de plaatselijke commissies, het verzorgen van opleidingen en presentaties of voor het helpen bij evenementen. Ontdek hoe mooi het is om KNRM vrijwilliger te zijn.

Liever geen vrijwilliger worden, maar wel doneren?

Ontwikkel jezelf

Als KNRM vrijwilliger krijg je ruime mogelijkheden om je te ontwikkelen. Je ontmoet veel mensen, maakt bijzondere momenten mee en helpt anderen. Je wordt professioneel opgeleid en gaat deel uitmaken van een gedreven en collegiale groep KNRM’ers op de reddingboot en/of op de wal. Door heel Nederland zijn al meer dan 1.400 mensen actief als KNRM vrijwilliger.

Werken bij de KNRM

Vind jij het leuk om anderen te helpen en ben je op zoek naar uitdagend vrijwilligerswerk? Kom dan eens langs bij de KNRM. Samen met collega’s draag je bij aan ons belangrijkste doel: redden en helpen van mensen en dieren.

KNRM opstapper opleiding

De opleiding tot KNRM opstapper is een uitdagende en lonende ervaring voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het redden van levens op zee en open water. Tijdens de opleiding worden aspirant-opstappers getraind in verschillende essentiële vaardigheden, waaronder navigatie, zoek- en reddingstechnieken, eerste hulp en communicatie. Met praktijkgerichte trainingen en simulaties leren de deelnemers om snel en effectief te handelen in noodsituaties, zowel overdag als 's nachts en onder verschillende weersomstandigheden. Door deel te nemen aan deze opleiding kunnen toekomstige opstappers deel uitmaken van een hecht en professioneel team dat zich inzet voor de veiligheid en het welzijn van mensen op zee en open water.

In de volgende video's van vlogger Thijs laten we zien wat het inhoudt om een opstapper te zijn.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier dan verder over alle verschillende onderdelen waar de opleiding tot KNRM opstapper uit bestaat.

Aflevering 1

Kennismaking met Thijs en 'zijn' reddingstation. Thijs is opstapper. Thijs vlogt.

Aflevering 2

Thijs test het KNRM overlevingspak. Thijs is opstapper. Thijs vlogt.

Aflevering 3

Het lanceren van de strandreddingboot van Ter Heijde. Thijs is opstapper, Thijs Vlog.

Aflevering 4

Wat moet je doen als de reddingboot omslaat. Thijs is opstapper, Thijs Vlogt.

Verhalen van en over onze vrijwilligers

Helpers aan de wal gezocht!

Liggen jouw skills op een ander vlak? Communicatie en fondsenwerving zijn belangrijke onderdelen binnen de KRNM waarvoor we je expertise goed kunnen gebruiken. De KNRM krijgt geen overheidssubsidie. Dat betekent dat wij zelf voor onze financiën moeten zorgen. Daarom moet ons verhaal worden verteld. Zodat iedereen weet hoe belangrijk het werk van de KNRM is: samen.helpen.redden. Hiervoor ontwikkelen we communicatiestrategieën, zijn we actief op social media en op evenementen.

Fondsenwerving gaat meer over mensen dan over geld. Je bouwt aan relaties en overtuigt ze ervan dat hun ondersteuning onmisbaar is voor het werk van de KNRM. Als vrijwillig communicatiemedewerker of fondsenwerver kun je het verschil maken. We doen graag een beroep op je creativiteit, teamgeest en organisatievermogen. Je inzet voor de KNRM getuigt van maatschappelijke betrokkenheid en geeft een goed gevoel!

De KNRM bij jou in de buurt

Langs de Nederlandse kust en aan de grote binnenwateren, zoals het IJsselmeer, Markermeer, Randmeren en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta, vind je de 45 KNRM-reddingstations.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt voordat je reageert op een van de vrijwilligersvacatures. De meestgestelde vragen over vrijwilligerswerk bij de KNRM hebben we voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een van de reddingstations.

Dit doet de KNRM met jouw donatie

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk. Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.  

Vind je het leuk om te zien wat we van jouw donatie kunnen kopen? Bekijk hier de materialen en opleidingen die wij nodig hebben voor onze reddingacties. Wordt jij ook KNRM donateur?

Handstakelicht

€ 20,00

Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

Laarzen

€ 30,00

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

Thermovest

€ 65,00

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

Flitslicht

€ 90,00

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

Verrekijker

€ 200,00

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

Pieper

€ 245,00

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

Helm

€ 850,00

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

AIS MOB

€ 280,00

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

Overlevingspak (Basis)

€ 1.635,00

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

Opleiding schipper

€ 3.800,00

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

Opleiding opstapper

€ 5.500,00

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

Buitenboordmotor

€ 10.000,00

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

    Mis de boot niet!
    Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

    Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.