Veilig duiken: Dit moet je weten

Duiken is een avontuurlijke sport. De KNRM vaart gemiddeld zo'n vijf tot 10 keer per jaar uit voor duikers die in de problemen komen. De reddingstations die rondom duikplekken liggen, oefenen regelmatig met duikers om te trainen hoe je een duiker in de problemen het beste kan helpen.

De KNRM is voorstander van duiken met een buddy omdat je elkaar goed in de gaten kan houden. Toch vinden er ook solo duiken plaats. Als je alleen gaat duiken, doe dat dan zo veilig mogelijk. 

Omstandigheden

1

Lokale condities en obstakels

logo knrm Check de omstandigheden en de locatie

Niveau & materiaal

2

Ken je niveau en materiaal

logo knrm Je niveau en materiaal zijn bepalend

Backup

3

Ga nooit alleen het water op

logo knrm Organiseer je backup

1. Omstandigheden

Image

Divesavers

Ooit wel eens aan de waterkant gestaan voor een mooie nachtduik en je lamp vergeten? Of realiseerde je je in het vliegtuig op weg naar je duikvakantie dat je nog niet gecontroleerd had of je reisverzekering nog wel up-to-date is? Als duikers hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we iets waren vergeten, iets over het hoofd zagen of dachten dat wel in orde zou zijn. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar met de DiveSavers heb je een overzichtelijk handvat om bovenstaande te voorkomen en meer!

x
large-knrm_hansweert_20-4-2019_oefening-met-duikers_mario-rentmeester_hq-18 Duikers - KNRM

Check de locatie en lokale omstandigheden

Als je eenmaal onder het wateroppervlak bent verdwenen, ben je onzichtbaar voor andere watergebruikers, zoals surfers en zeilers. Het is belangrijk dat zij weten dat er duikers onder water zitten. Als duiker moet je immers weer een keer naar de oppervlakte komen en overvaren worden door een surfplank is levensgevaarlijk. Je bent voorbereid als je een onbuigzame duikvlag hebt geplaatst.

Omstandigheden

Een duikmedische keuring

In de afgelopen jaren wordt sportduiken in toenemende mate beoefend door duikers die gemiddeld ouder zijn en vaker te kampen hebben met medische bijkomstigheden. Bij een aanzienlijk deel van de duikongevallen is gebleken dat de verongelukte duiker een onderliggende ziekte of een te slechte conditie had voor het type duikactiviteiten.

Een periodieke duikmedische keuring kan conditionele of hartproblemen tijdig onderkennen. Laat daarom elke twee jaar je hart checken! De KNRM vraagt aandacht hiervoor in samenwerking met duikorganisaties en medisch specialisten.

Vraag het makkelijke duikpasje aan om je aan je duikkeuring te helpen herinneren.

2. Niveau & materiaal

Image
x
large-knrm_neeltje-jans_oefening-met-duikers_26-10-2019_mario-rentmeester- Duikers - KNRM

Erken je ervaringsniveau en zorg dat je materiaal op orde is

Bij elke duik is de voorbereiding het halve werk. Doe je je voorbereiding goed, dan is de kans heel klein dat er iets mis gaat. Zo kun je dus meer genieten van de onderwaterwereld.

Ga niet duiken wanneer je voorbereiding niet volgends planning gaat of als je je moet haasten. De kans is dan groot dat, wanneer je toch gaat duiken, jouw planning niet klopt. De planning is niet voor niets uitgestippeld en door deze over te slaan kun je in de problemen raken: lucht raakt te snel op, je drijft af (door te weinig ervaring) of je mist een stap tijdens het controleren van je uitrusting.

De routes die duikers nemen worden vooraf in de planning meegenomen om dit soort situaties te voorkomen. Is de duiker gehaast, dan heeft hij/zij niet de tijd om eerst met de stroming mee en na de kentering weer met de gewijzigde stroming mee, de geplande route te volgen. Goede planning is dus van essentieel belang: als je een goed geplande duik maakt, hoef je bijna niet te zwemmen!

Wee je dus bewust van je ervaring en het materiaal dat je gebruikt.

Duik veilig!

Maak een luchtberekening

Maak voor je duik altijd een berekening of je met de hoeveelheid lucht die je bezit, de duik kunt maken die je wilt maken. 

Gebruik deugdelijk materiaal

Gebruik deugdelijk materiaal in goede staat van onderhoud en geschikt voor de specifieke duik die je wil gaan maken.

Blijf doorademen

Blijf doorademen, ofwel uitademen; hou nooit je adem vast! De lucht in je longen zet uit als je bovenkomt, omdat de druk van buitenaf afneemt. Hierdoor krijgen je longen een probleem.

Kun je je oren niet klaren, breek je duik dan af!

Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, kan het voorkomen dat het niet lukt je oren te klaren (de druk gelijk maken tussen het binnen- en buitenoor). Hierdoor kunnen je oren pijn gaan doen. Raadzaam is om rustig iets op te stijgen en het nog eens te proberen. Lukt het nog steeds niet? Breek de duik dan af, anders kun je problemen krijgen met je oren.

KNRM-PADI Sea Survival Specialty

Als één van de grootste duikorganisaties ter wereld ondersteunt PADI het KNRM preventieprogramma voor duikers met een KNRM Sea Survival Specialty gebaseerd op het programma van de Britse zusterorganisatie RNLI.

De KNRM Sea Survival Specialty wordt gegeven door gecertificeerde PADI instructeurs met als doel de bestaande veiligheids- en reddingsvaardigheden te herhalen en oppervlaktereddingen en overlevingstechnieken in noodgevallen aan te leren.

De training wordt niet door de KNRM, maar uitsluitend bij PADI Duikscholen gegeven. Heb je interesse? Je vindt de PADI duikscholen op locator.padi.com

3. Back-up

Image

Organiseer je back-up

De KNRM Helpt App is ook goed te gebruiken voor duikers!

Zo kun je een reis- of duikplan voorbereiden en invoeren hoe laat je verwacht terug te keren. Als je je dan niet op tijd meldt, kan het escalatieschema in gang worden gezet.
Als je direct hulp nodig hebt, kan je buddy snel alarm slaan met de noodknop in de app. Deze is geografisch gekoppeld waardoor je direct bij de juiste hulpinstantie uitkomt. Sportduikers die met de boot op pad gaan, kunnen de app ook gebruiken voor ‘tracking’. Thuisblijvers kunnen dan precies zien waar ze zijn.

De app is beschikbaar voor zowel IOS als Android 

KNRM Helpt App ook voor duikers

x
afbeelding-1 Duikers - KNRM

Volgorde van Buddy check

Vergeet je steeds de volgorde van de buddy check voor het duiken? Denk dan aan de zin "Vlugge Leeuwen Schieten Lekker Op".

  • Vest: Je controleert hier de werking van het vest, hoe blaas je het op en hoe kun je bij je buddy lucht uit het vest laten. Zo ben je voorbereidt als je buddy hulp nodig heeft
  • Lucht: Je controleert de flesdruk van je buddy en je kijkt of je lucht krijgt uit de ALV, die krijg je aangeboden als je als buddy lucht komt halen. Vraag aan je buddy of deze zelf uit zijn automaat wil ademen, terwijl jij op zijn/haar manometer kijkt. Zo weet je zeker dat de kraan goed open staat en niet per ongelijk nog dicht staat.
  • Sluitingen: Controleer of alle sluitingen goed vast zitten: sluitingen van het vest, flesband, clips om lood, ALV of console op zijn plaatst te houden en eventuele andere uitrusting stukken.
  • Lood: Controleer of je buddy lood aan heeft. Wanneer dit het geval is controleer je hoe je dit afkunt werpen en of er niks in de weg zit.
  • Overige: Controleer hoe het met je buddy gaat. Is hij/zij gezond, moe etc maar ook of je alle overige uitrustingstukken bij je hebt., zoals je handschoen, vinnen bril, lamp etc.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij