Word knrm lifeguard
De Koninklijke Nederlandse Redding maatschappij (KNRM) biedt jou op de Friese Waddeneilanden het mooiste vakantiewerk als KNRM lifeguard, inclusief gratis verblijf, toffe opleidingen en een hoop leuke collega’s!
Wat doet een KNRM lifeguard?
In de zomermaanden houden KNRM lifeguards dagelijks toezicht op de zee en het strand. Iedere zomer werken de KNRM lifeguards op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Als KNRM lifeguard word je ingezet om strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te bezorgen. Dit doe je door toezicht te houden, ze te informeren, gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in problemen komen.
Werken op het strand
GOED BETAALD VAKANTIEWERK
Het werk als KNRM Lifeguard is een betaalde zomer(bij)baan. Om te kunnen werken als KNRM Lifeguard moet je minimaal:
- 18 jaar zijn
- 400 meter kunnen zwemmen binnen 8 minuten
- Een kilometer hard kunnen lopen
- Goed samen kunnen werken
- 4 weken aaneengesloten beschikbaar zijn in de zomerperiode (tussen 7 juli en 3 september)
- Voorafgaand aan het seizoen een 6-daagse Beach Lifeguard opleiding halen (en eventueel nog aanvullende opleidingen voor het varen met een RWC of 4WD-auto).
Veel gestelde vragen
Om KNRM-lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:
- Minimaal 18 jaar oud op je eerste werkdag
- Op de selectiedag 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
- Een hardlooptest uitvoeren van ongeveer 1 kilometer
- Minimaal 4 weken aaneengesloten beschikbaar zijn in de zomermaanden juli en augustus
- Een zelfingevulde medische verklaring meenemen op de selectiedag
Verder heb je bij voorkeur:
- Een Beach Lifeguard-diploma of een KNBRD-diploma strandwacht/lifeguard. (als je die niet hebt, krijg je van ons een Beach Lifeguard opleiding.)
- Een EHBO-diploma
- Een Rijbewijs B
- Ervaring met de zee/brandingssporten
In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten in de zee en op het strand. KNRM-lifeguards zijn actief op de Friese Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Tussen de roodgele vlaggen (volgens het internationale bewakingssysteem) zorgen jij en je collega’s ervoor dat strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen. De lifeguards proberen zo veel mogelijk preventief te handelen en te voorkomen dat recreanten in de problemen komen. Binnen het vlaggengebied is er altijd een lifeguard die de recreanten in de gaten houdt. Buiten het vlaggengebied houden de lifeguards beperkt toezicht.
De belangrijkste taken van lifeguards zijn:
- Beoordelen van de zee- en strandomstandigheden
- Analyseren van de risico’s en het uitzetten van een zo veilig mogelijk zwemgebied
- Het geven van voorlichting
- Voorkomen dat recreanten in gevaarlijke situaties terechtkomen
- Het uitvoeren van EHBO, hulpverleningen en reddingen
- Het herenigen van verloren kinderen met familie
Daarnaast horen materieelonderhoud en rapporteren ook bij de dagelijkse werkzaamheden, net als het trainen en oefenen om fit te blijven.
Jij bent het visitekaartje van de KNRM op het strand. We verwachten van de KNRM-lifeguards dat zij:
- Affiniteit hebben met strand en zee
- Een sportieve instelling hebben
- Een open houding hebben en communicatief vaardig zijn naar publiek
- Een goed observatievermogen hebben
- Alert en geconcentreerd werken
- Stressbestendig zijn
- Meewerken aan teambuilding
- Goede beheersing hebben van de Nederlandse taal
De KNRM-lifeguards vormen een hechte groep. Je werkt niet alleen samen, maar brengt ook privé veel tijd samen door op de gezamenlijke slaaplocaties. Lifeguards zijn dus echte teamplayers!
Gedurende een periode van minimaal 8 weken in de zomer worden de strandposten op de Friese Waddeneilanden bewaakt door KNRM lifeguards. Het is belangrijk dat jij dan ook minimaal 4 aaneengesloten weken beschikbaar bent in de zomermaanden juli en augustus.
Voorafgaand aan het seizoen moet je een aantal opleidingen volgen, zodat je aan de slag kunt in deze leuke en goed betaalde bijbaan. Deze trainingen vinden voornamelijk plaats in mei.
Seizoen 2024
In 2024 loopt het lifeguard-seizoen van 6 juli tot en met 1 september
Alle KNRM-lifeguards hebben een erkend Beach Lifeguard-diploma van de International Lifesaving Society (ILS). De KNRM biedt je deze opleiding kosteloos aan.
Verplichte opleidingen
Als je door de KNRM geselecteerd wordt als lifeguard moet je een aantal opleidingen volgen. Het is slim om deze data alvast met potlood in je agenda te zetten zodat je in elk geval beschikbaar bent. De Beach Lifeguard-opleiding (BLG) is voor iedereen verplicht.
Aanvullende opleidingen
Als je wordt ingedeeld op een werklocatie waar een reddingwaterscooter (RWC) of 4WD-voertuig is gestationeerd, dan kan het zijn dat je nog enkele aanvullende opleidingen moet volgen. In dit geval de 4WD-rijopleiding of de RWC-basisopleiding. Ook voor deze opleidingen geldt dat de KNRM die voor je betaalt.
Vergoeding van opleidingskosten
Alle KNRM-opleidingen vinden plaats in het voorseizoen (mei en juni), zodat alle lifeguards goed voorbereid aan het seizoen beginnen. Wanneer je ingeroosterd bent, word je uitgenodigd om aan de voor jou relevante opleidingen deel te nemen. De kosten worden door de KNRM vergoed als je minimaal 4 weken werkt in het seizoen.
Data van de opleidingen
Beach lifeguard opleiding (BLG)
- 28 april tot en met 3 mei op Vlieland
- 4 mei tot en met 9 mei op Vlieland
-
1 juni tot en met 6 juni op Vlieland (onder vooorbehoud)
Reddingwaterscooter opleiding (RWC-basis)
- 10,11 en 12 mei in Katwijk aan Zee
- 18,19 en 20 mei in Katwijk aan Zee
- 24,25 en 26 mei in Katwijk aan Zee
4WD opleiding
- 27 en 28 mei op Vlieland
- 29 en 30 mei op Vlieland
- 31 mei en 1 juni op Vlieland
LET OP: houd er rekening mee dat je de avond vóór de start van de opleiding al op Vlieland aanwezig moet zijn. Houd daarbij ook rekening met de reis-en boottijden.
Je neemt op de examendag de laatste boot vanaf Vlieland weer terug naar de wal.
(Excl. vakantiegeld (8%), vakantiedagen en transitievergoeding)
KNRM-lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.
Let op: Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2025 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.
- Afhankelijk van de planning en het eiland waarop je wordt ingezet, werk je 5 of 6 dagen in de week. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werk je van 10.00 uur tot 18.00 uur, op Vlieland van 11.00 uur tot 17.00 uur.
- Je wordt de avond voor je eerste werkdag op het eiland verwacht, houd daar rekening mee in je planning.
Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:
- Een vergoeding voor je reiskosten.
- Elke lifeguard krijgt een KNRM Lifeguard kledingpakket in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje en wetsuit.
- Je krijgt een huurfiets ter beschikking.
- De huisvesting wordt geregeld, waarbij je vaak als één groep een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
- Je moet zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.
De selectiedagen voor 2024 zijn inmiddels achter de rug. Vraag alvast het KNRM lifeguard informatiepakket aan voor 2025
Als je lifeguard bent voor de KNRM werk je op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Een overnachtingslocatie is tijdens de werkperiode voor alle lifeguards geregeld. Per eiland verschilt de accommodatie. Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving.
Dit komt minder vaak voor dan je misschien zou denken. De KNRM Lifeguards proberen reddingen zoveel mogelijk te voorkomen door preventief te werken. We lichten strandbewoners zoveel mogelijk voor over de het veilig recreeren in zee en zorgen door middel van het ‘zwemmen tussen de vlaggen’-concept dat wij zwemmers zo goed mogelijk in de gaten kunnen houden. Over alle tien de strandlocaties zijn er jaarlijks circa 25 reddingsacties in zee, waarbij gemiddeld 40 mensen uit het water worden gehaald. Er zijn gemiddeld 600 kleine EHBO-verleningen zoals sneetjes, kwallensteken en schaafwonden. En er zijn gemiddeld 25-30 grote EHBO-verleningen, waar je professionele medische hulp bij nodig hebt, zoals een huisarts, ambulance of een helikopter.
Op dit moment kan je je niet aanmelden, maar je kan wel alvast het KNRM lifeguard informatiepakket aanvragen.