Skip to main content

Search and
rescue

De KNRM is 24/7 beschikbaar

Sar-taken van de Knrm

Internationaal heet het zoeken en redden van mensen in nood Search and Rescue, algemeen bekend onder de afkorting SAR. Kuststaten, en dus ook Nederland, zijn verplicht om hun reddingwezen goed te organiseren. In ons land is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervoor verantwoordelijk. De operationele leiding voor de Search and Rescue op zee en op de ruime binnenwateren is in Nederland belegd bij het Kustwachtcentrum (KWC) van de Nederlandse Kustwacht in Den Helder.  

De KNRM voert in opdracht van de kustwacht SAR-taken uit. Hiervoor zijn we 24 uur per dag, zeven dagen per week, beschikbaar. Onze vrijwilligers zijn professioneel opgeleid om ingezet te kunnen worden bij acties.  

Hoe werkt sar
  1. Via het P2000-alarmeringsnetwerk komt bij de KNRM een melding binnen vanuit het Kustwachtcentrum of de gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance (de veiligheidsregio);
  2. De vrijwillige bemanning van de reddingboot wordt via een pieper gealarmeerd;
  3. Binnen 15 minuten na de alarmering vaart de reddingboot uit;
  4. Aan boord krijgt de bemanning meer informatie over de noodmelding van het Kustwachtcentrum;
  5. Het Kustwachtcentrum coördineert de reddingsactie. De reddingbootschipper is ook zelf bevoegd om beslissingen te nemen als de situatie daarom vraagt;

Buiten de alarmering via P2000 kan de KNRM ook zelf besluiten om reddingboten te laten uitvaren als dat noodzakelijk wordt gevonden.

P2000

P2000 Alarm

Wil je op de hoogte blijven van alle P2000-alarmeringen waarbij de KNRM is ingeschakeld? Rechtsboven op onze website kun je klikken op P2000. Dan verschijnt een kaart met ernaast de meldingen, voorzien van datum en tijdstip. Klik je op de betreffende melding, dan gaat in de kaart de stip van het KNRM reddingstation knipperen dat bij de alarmering betrokken was. Als je de pijl van je muis op die stip zet, verschijnt de plaatsnaam van het reddingstation in beeld. 

Wil je weten wat de KNRM nog meer doet?  

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.