Skip to main content

Laat je reddingsvest keuren

heel april keuren voor maar €35,-

Een reddingsvest vergroot je overlevingskans met factor 4!

Met een goed werkend reddingsvest aan hadden veel slachtoffers van verdrinking nog geleefd. Met een passend reddingsvest heb je vier keer zoveel kans om in koud water te overleven. Slechts 30 procent van de watersporters draagt consequent een reddingsvest. Dat kan beter!  

Jaarlijks verdrinken er meer dan 100 mensen in Nederland, vaak bij activiteiten op of aan het water. Zorg dat jij het hoofd boven water houdt en draag altijd een reddingsvest. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende typen reddingsvesten en voor welke activiteit ze geschikt zijn.

Welk vest heb jij nodig op het water?

Keuzes

Een reddingsvest kopen? Dit is waar je op moet letten.

Bedenk goed voor welke watersport of activiteit op of bij het water je een reddingsvest nodig hebt. Kies voor een type reddingsvest dat daarbij past, want dan ga je hem ook echt dragen. Neem de tijd om verschillende reddingsvesten te passen en je voor te stellen hoe je hem draagt tijdens je activiteiten op het water. 

Alle nieuwe reddingsvesten die in Nederland worden verkocht, moeten ISO12402 zijn goedgekeurd. Oudere vesten hebben nog een CE-keurmerk. Afhankelijk van het drijfvermogen is dat EN393, EN395, EN396 of EN399.

Verschillende typen reddingsvesten

Drijfvermogen 50N (EN393)

Geschikt voor zwemmers in beschut water of op plekken waar voldoende hulp voorhanden is. 

Onvoldoende drijfvermogen voor iemand die zichzelf niet kan redden. Draait iemand niet op zijn rug.

Drijfvermogen 100N (EN395)

Geschikt voor zwemmer in kalm beschut water. Voor gebruik door volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen 

Beperkt veilig bij bewusteloosheid (afhankelijk van de gedragen kleding)

Drijfvermogen 150N (EN396)

Geschikt voor algemeen gebruik op open water. Ook geschikt voor mensen die niet kunnen zwemmen. Draait bewusteloze drager op zijn rug en houdt het hoofd boven water 

Niet geschikt bij zware en/of waterdichte kleding

Drijfvermogen 275N (EN399)

Geschikt voor gebruik op open zee en in extreme omstandigheden. Bij het dragen van zware en/of waterdichte kleding. Draait bewusteloze drager op zijn rug en houdt het hoofd boven water 

Reddingsvesten tips en weetjes

Het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest

Nogal eens worden de begrippen zwemvest en reddingsvest door elkaar gehaald. Onterecht. Een zwemvest helpt je met drijven, een reddingsvest is gemaakt om je te redden. Het heeft een groter drijfvermogen. Een reddingsvest zorgt ervoor dat de drager altijd op zijn rug wordt gedraaid. Ook als die persoon bewusteloos is geraakt. Vaak herken je een reddingsvest aan het platte model in hoefijzervorm. 

Het drijfvermogen van reddingsvesten en zwemvesten wordt uitgedrukt in Newton (N). Hoe hoger het N-getal, hoe beter het drijfvermogen. Bij zwemvesten is het drijfvermogen maximaal 50 Newton, bij reddingsvesten loopt dat op tot van 100N naar 150N tot 275N. 

Is een zwemvest verplicht?

In Nederland geldt geen verplichting om een zwemvest aan boord te dragen. Wel moet er voor elke opvarende een zwemvest aan boord zijn voor noodsituaties. Ook bij andere watersportactiviteiten, zoals surfen, suppen, kajakken of kanoën is een zwemvest niet verplicht. 

Is een reddingsvest verplicht?

Bestuur je een boot die harder kan dan 20 kilometer per uur en je staat buiten te sturen, dan ben je verplicht om een reddingsvest te dragen. Daarnaast moet je (via het snoer om je pols) met de boot zijn verbonden via het dodemanskoord. Wanneer een bestuurder overboord raakt, wordt de spiraalkabel losgetrokken van de schakelaar en stopt de motor. Daarmee wordt voorkomen dat de boot kan doorvaren. Zit je buiten te sturen of sta je binnen achter het stuur, dan is een reddingsvest niet verplicht, maar wel aan te raden voor meer veiligheid. 

Opvarenden van snelle motorboten hoeven geen reddingsvest aan, maar er moet wel voor iedereen aan boord een reddingsvest met een drijfvermogen van minimaal 100N beschikbaar zijn. 

Waarom een reddingsvest zo belangrijk is
 • Het redt levens: bij koud water heb je vier keer zoveel kans om te overleven 
 • Bij onoplettendheid ben je toch veilig met een reddingsvest aan als je te water raakt 
 • Overschat jezelf niet: ook de beste zwemmers kunnen verdrinken door een cold shock of oververmoeidheid 
 • Je raakt minder snel onderkoeld met een reddingsvest aan 
 • In of aan je reddingsvest heb je extra hulpmiddelen zoals een fluitje om de aandacht te trekken 
Onderhoud van je reddingsvest

Het is belangrijk dat je reddingsvest in goede conditie blijft. Dat betekent regelmatig controleren, testen en onderhouden. Door zoutaanslag, vuil, zand en het gebruik kan slijtage ontstaan. We raden je aan om, naast een maandelijkse controle die je zelf kunt uitvoeren, je reddingsvest één keer per jaar te laten keuren door de fabrikant of een erkend/gecertificeerd keuringsbedrijf.

Snelle motorboten moeten een reddingsvest aan boord hebben voor elke opvarende en in de beroepsvaart is het dragen van een reddingsvest sinds 2016 verplicht. 

Tips en tricks om je reddingsvest te controleren

Om ervoor te zorgen dat je reddingsvest in goede conditie blijft, adviseert de KNRM een maandelijkse check-up. Hier moet je op letten: 

 • Controleer de banden en stiksels. Kijk ook of ritsen, gespen en andere sluitingen geen slijtage hebben en nog goed werken 
 • Zorg dat je reddingsvest schoon is. Vuil en zand komen overal tussen en veroorzaken schade 
 • Controleer het opblaasmechanisme en de indicator van je CO2-patroon. Groen betekent gebruiksklaar, rood staat voor leeg en dus onbruikbaar. Je kunt ook kijken naar het totaalgewicht en de patroon wegen: hoe lichter, hoe leger 
 • Controleer of de CO2-patronen nog goed vastzitten en zorg dat je voldoende reservepatronen en (cellulose)tabletten aan boord hebt 
 • Check de CO2-patroon op roestvorming. Is er sprake van corrosie, dan moet je de patroon vervangen. Check ook of geroeste patronen geen schade aan het vest hebben veroorzaakt 
 • Heb je een handmatig opblaasbaar vest? Blaas het op en laat het 24 uur liggen in een droge omgeving. Controleer dan op beschadigingen en lekkages. Zorg dat er geen stof of ander vuil in het ventiel kan komen 
 • Heb je een zwemvest met schuimkern? Check of het schuim niet is beschadigd of ingezakt, waardoor het zijn drijfvermogen verliest. Controleer ook bij dit type vest de naden, ritsen en gespen 
 • Controle klaar? Maak je reddingsvest weer gebruiksklaar (na opblazen een nieuwe CO2-patroon of tablet) en pak hem weer op de juiste manier in

Reddingsvest voor kinderen

Drijfhulpmiddel 50N

Drijfhulpmiddel vanaf 30 kg.

Voordelen: 

 • Biedt extra warmte, kraag voor het keren
 • Valbescherming 
 • Direct voldoende drijfvermogen 

Nadeel: 

 • Zal NIET keren, dus niet veilig bij bewusteloosheid
 • Mag alleen geleverd worden vanaf 30 kg
 • Niet geschikt voor kinderen die niet kunnen zwemmen

Vaststof reddingsvest 100N

Een groot/dik reddingsvest ten opzichte van een automatisch opblaasbaar reddingsvest.

Voordelen: 

 • Biedt extra warmte, kraag voor het keren
 • Valbescherming 
 • Direct voldoende drijfvermogen 

Nadeel: 

 • Beperkt veilig bij bewusteloosheid, kledingafhankelijk
 • Keert prima wanneer er een kortebroek en T-shirt gedragen wordt.
 • Bij meer kleding is meer drijfvermogen noodzakelijk
 • Omvangrijken warm reddingsvest

Automatisch opblaasbaar 150N

Automatisch opblaasbaar reddingsvest voor kinderen vanaf 1,5-jaar

Voordelen: 

 • Geschikt voor elk vaarwater 
 • Compacter dan vest met alleen schuimkern met meer keervermogen
 • Zeer groot draagcomfort, veilig te gebruiken, ook met een luier

Nadeel: 

 • Blaast automatisch op wanneer het kind in het water komt, dit kost een nieuwe Co²-patroon

Advies:

Laat automatisch opblaasbare reddingsvesten keuren door een door de fabrikant geautoriseerd keuringsstation

Automatisch opblaasbaar 150N

Automatisch opblaasbaar reddingsvest voor kinderen vanaf 5-6 jaar

Voordelen

 • Kleiner en lichter 
 • Meer bewegingsvrijheid 
 • Veilig te gebruiken wanneer er meer dan alleen een T-shirt en kortebroek gedragen wordt

Nadelen: 

 • Blaast automatisch op wanneer het kind in het water komt, dit kost een nieuwe Co²-patroon

Advies:

Laat automatisch opblaasbare reddingsvesten keuren door een door de fabrikant geautoriseerd keuringsstation

Fluitje en kruisbanden

 • Met een fluitje aan het vest kan een kind bij nood de aandacht trekken 
 • Kruisbanden voorkomen dat het kind uit het vest kan glijden
 • Bij automatisch opblaasbare reddingsvesten is voorop vaak een D-ring; hieraan kun je het kind met een veiligheidslijn vastzetten

Advies:

Kijk goed naar de pasvorm van een reddingsvest, er staat altijd een indicatie met gewicht op. Let op; koop nooit een te groot vest waar een kind uit kan glijden. Vraag advies bij een watersportwinkel.

Welk vest heb jij op het water nodig?

Kajuitzeil- en & motorboten

Welk reddingsvest je aan boord draagt, is afhankelijk van de activiteit en het vaargebied. In elk geval dragen opvarenden aan boord van een kajuitzeiljacht of motorboot een opblaasbaar reddingsvest. Dat zorgt voor bewegingsvrijheid om actief te kunnen zeilen of meevaren. Draag je zware zeil- of regenkleding, vaar je op open zee of zijn de omstandigheden extreem, dan is een 275N reddingsvest echt noodzakelijk.  

Geschikt: opblaasbare reddingsvesten met drijfvermogen 150N of 275N. Vraag een specialist om advies op maat voor het beste reddingsvest in jouw situatie. 

Open motorboten

Aan boord van een sloep of open motorboot, speelt persoonlijke voorkeur een rol. Heb je liever een vast zwemvest of een opblaasbaar vest? Afhankelijk van het vaargebied en de activiteit heb je een reddingsvest nodig van 150N of 275N. Voor algemeen gebruik op open water is 150N voldoende, ga je naar open zee of zijn de omstandigheden extreem, kies dan een 275N reddingsvest. 

Geschikt: opblaasbare reddingsvesten met drijfvermogen 150N of 275N. Vraag een specialist om advies op maat voor het beste reddingsvest in jouw situatie. 

Open zeilboten en catamarans

Op een kleine open zeilboot of catamaran wil je genoeg bewegingsruimte hebben. Dan is een slank en kort gesneden zwemvest prettig. Zo’n type vest kan ook goed over een trapeze worden gedragen. Kies voor een zwemvest met een gladde buitenkant, zodat je nergens aan kunt blijven haken. Een vest met een of meer zakjes is handig, zodat je een zeilmes kunt meenemen (voor het geval je verstrikt raakt in de lijnen als je omslaat) en een noodsignaal. 

Geschikt: opblaasbare reddingsvesten met drijfvermogen 150N of 275N. Vraag een specialist om advies op maat voor het beste reddingsvest in jouw situatie. 

Professioneel

Reddingsvesten zijn verplicht voor de professionele beroepsvaart. De gebruikerseisen zijn afhankelijk van de beroepsgroep die het vest draagt. Zo zijn er SOLAS reddingsvesten en reddingsvesten met de normeringen EN395, EN396 en EN399. Daarnaast zijn er ook reddingsvesten die brandvertragend zijn, antistatisch of olie en vuil werend.  

Geschikt: opblaasbaar reddingsvest 275N. Laat je goed informeren door een specialist voor de specifieke omstandigheden waarin jij een reddingsvest draagt in je werk. 

Wedstrijdzeilers

Voor wedstrijdzeilers zijn er speciaal ontworpen vesten met nog meer bewegingsvrijheid. Ze zijn licht van gewicht en goed handelbaar, waardoor je er vrij in kunt bewegen. Deze vesten zijn ontworpen op veiligheid en draagcomfort. Er hangt meestal wel een steviger prijskaartje aan. 

Geschikt: opblaasbaar reddingsvest 150N of 275N. Laat je goed informeren door een specialist voor de specifieke omstandigheden waarin jij een wedstrijd zeilt. 

Surfen en Suppen

Voor wind- en kitesurfen wil je veel bewegingsruimte bij je schouders en armen. Een kort vest is dan handig, omdat het je trapeze niet in de weg zit. Ook suppers willen hun armen vrij kunnen bewegen. Kies voor een zwemvest dat stevig aangesjord kan worden. Ook moet de buitenkant glad zijn, zodat het ook in ruwe omstandigheden minder kwetsbaar is en je nergens aan kunt blijven haken. Zakken in het vest zijn handig om je mobiel of een ander hulpapparaat in op te bergen.  

Geschikt: zwemvest (drijfhulpmiddel) met drijfvermogen 50N of 100N. Vraag een specialist om advies op maat voor het beste reddingsvest in jouw situatie. 

Kajakken en Kanovaren

Kies voor een zwemvest met veel bewegingsruimte waarmee je ook kunt zwemmen. Bij actieve watersporten als kajakken en kanovaren moeten je schouders en armen de ruimte hebben. Let wel op dat je zwemvest een band of koord heeft waarmee je het goed om de borst kunt vastmaken en je er niet kunt uitglijden. Tip: kies een felle kleur zodat je gemakkelijker en sneller wordt gespot op het water. 

Toerkanoërs en -kajakkers kiezen vaak voor een kort zwemvest met ruime armgaten en meerdere zakken voor veiligheids- en navigatieapparatuur. 

Geschikt: zwemvest (drijfhulpmiddel) met drijfvermogen 50N of 100N. Vraag een specialist om advies op maat voor het beste reddingsvest in jouw situatie. 

Honden

Honden kunnen zwemmen, maar toch verdrinken doordat ze bijvoorbeeld over hun eigen grenzen gaan en oververmoeid raken. Een hondenzwemvest zorgt ervoor dat je hond boven water blijft en toch bewegingsvrijheid heeft. De juiste maat is afhankelijk van de omvang en het gewicht van je viervoeter. Met riempjes kun je het vest verstellen. Hondenzwemvesten kunnen om blijven bij het uitlaten en er zit een oog aan voor het aanklikken van de riem. 

Geschikt: speciale hondenzwemvesten die op maat versteld kunnen worden, afhankelijk van gewicht en omvang van je hond.  

Extra's voor betere overlevingskansen

Soms kunnen de omstandigheden zo ruw en extreem zijn, dat extra accessoires kunnen helpen om je overlevingskansen te vergroten.

Noodbaken

Een PLB of AIS slaat alarm als je overboord valt en geeft je positie door aan de hulpdiensten of schepen in de buurt. Beide apparaten kunnen zo worden gemonteerd dat ze automatisch in actie komen als een reddingsvest wordt geactiveerd. 

Buiskap

Een buiskap of sprayhood over je vest houdt water uit je gezicht, zodat je makkelijker kunt blijven ademen en minder snel water binnenkrijgt. Het zorgt ook voor betere zichtbaarheid en minder warmteverlies. 

Flitslicht

Met een fel knipperend lampje aan je reddingsvest, ben je beter zichtbaar. Er zijn automatische lampen die aangaan in het water of handmatig te bedienen flitslichten. 

Fluitje

Standaard heeft ieder reddingsvest een fluitje. Een zwemvest heeft dat niet. Fluiten helpt om de aandacht te trekken als je te water bent geraakt. 

Veiligheid door preventie

Met een veiligheidslijn kun je je reddingsvest vastmaken aan de boot en voorkom je dat je het contact met de boot verliest als je (bij hoge snelheid) overboord slaat. Maak de lijn niet te lang. 

Verschillende typen reddingsvesten

Schuimkern zwemvest

Een zwemvest wordt ook wel een drijfhulpmiddel of vaststofvest genoemd, omdat er een vaste schuimkern inzit die voor drijfvermogen zorgt. Het is geen reddingsvest en houdt je hoofd dus NIET boven water als je bewusteloos bent geraakt. Een zwemvest draag je over kleding die al drijfvermogen heeft, zoals een wetsuit of droogpak. Niet geschikt voor mensen die niet kunnen zwemmen.  

Opblaasbaar reddingsvest: Automatisch geactiveerd door water

Een cellulosetablet in het vest houdt een krachtige veer tegen. Zodra de tablet nat wordt, lost hij op en slaat de veer een gat in de CO2-patroon. Die blaast vervolgens het reddingsvest op. In geval van bijvoorbeeld cold shock, is de drager er zeker van dat zijn reddingsvest automatisch wordt geactiveerd. Je kunt ook altijd handmatig de CO2-patroon bedienen of het vest met de mond opblazen.  

Opblaasbaar reddingsvest: Automatisch geactiveerd door waterdruk

In dit type reddingsvest activeert niet het water maar de waterdruk het automatische systeem. Een oplosbare tablet wordt onderwater geactiveerd. De tablet zit in een hoesje dat pas water doorlaat, zodra het helemaal is ondergedompeld en zich onder het wateroppervlak bevindt. Dat betekent dat overslaande golven of buiswater je reddingsvest niet onnodig activeren. De CO2-patronen die voor dit type vest worden gebruikt, hebben minder last van corrosie. Vesten van dit (duurdere) type worden o.a. gebruikt in de Volvo Ocean Race. Je kunt dit vest ook altijd handmatig de CO2-patroon bedienen of het vest met de mond opblazen.  

Opblaasbaar: Handmatig activeren

Door te trekken aan een koord, activeert de drager het opblaasmechanisme van dit CO2-reddingsvest. Door de ruk aan het koord wordt de opening van de CO2-patroon doorboord en wordt het vest opgeblazen. Voordeel van de handmatige bediening is dat het reddingsvest niet onnodig wordt opgeblazen door overslaande golven of buiswater. Een nadeel is dat het niet wordt opgeblazen wanneer de drager bewusteloos is of in cold shock verkeert. Je kunt het vest ook met de mond opblazen. 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.