Skip to main content

Radio medische dienst

Knrm biedt wereldwijde hulp

De radio medische dienst als kerntaak

Een kerntaak van de KNRM is het verlenen van medische hulp via de Radio Medische Dienst (RMD). Als aan boord van een schip hulp nodig is voor een gewonde of een zieke opvarende, biedt de KNRM via de RMD wereldwijd en kosteloos medisch advies aan. De kapitein van een zeeschip of jacht kan op ieder noodzakelijk moment om medische ondersteuning vragen. De communicatie kan zowel in het Nederlands als in het Engels. 

Medisch advies

De Radio Medische Dienst-artsen zijn bij spoedgevallen 24 uur per dag oproepbaar via de Nederlandse Kustwacht. Zij doen dit werk naast hun dagelijkse werk als huisarts. Onze artsen zijn bekend met het leven aan boord. Op basis van de doorgegeven symptomen en klachten, of de RMA Vragenlijst uit het Geneeskundig Handboek voor de Scheepvaart, kunnen zij op afstand een diagnose stellen en adviseren over de te ondernemen stappen.  

In veel gevallen kan de bemanning aan boord zelf eerste hulp verlenen. Stap voor stap zal de arts hen begeleiden bij de behandeling van de patiënt. Het kan ook voorkomen dat een gewonde of zieke opvarende bij aankomst in een haven nader onderzocht moet worden in een ziekenhuis. Als specialistische hulp nodig is, kunnen onze Radio Medische Dienst-artsen ook een beroep doen op medisch specialisten in hun netwerk.  

Medische evacuatie

Als de situatie van het slachtoffer zo ernstig is dat hij met spoed van boord gehaald moet worden, dan volgt een medische evacuatie. De Nederlandse Kustwacht coördineert die in samenspraak met de Radio Medische Dienst-arts. Binnen de Nederlandse wateren gebeurt de evacuatie met KNRM reddingboten of een speciale SAR (Search and Rescue)-helikopter, afhankelijk van de situatie. In internationale wateren wordt de dichtstbijzijnde hulpverlenende instantie ingeschakeld. Bereid je goed voor en download deze vragenlijst voor aan boord.

Contact opnemen met de radio medische dienst

Op verschillende manieren kun je contact opnemen met de Radio Medische Dienst. Dat hangt onder meer af van waar het schip zich bevindt. Alle belangrijke informatie over de werkwijze en de te volgen procedures vind je in onze brochure ‘Radio Medische Dienst’.

Contact voorbereiden
Wereldwijd

Verplichting van de rijksoverheid

Het 24/7 verlenen van wereldwijde hulp en medisch advies aan boord, is een verplichting van de Nederlandse overheid die voortkomt uit internationale samenwerkingen. Deze taak is uitbesteed aan de KNRM, die daar via de Radio Medische Dienst uitvoering aan geeft. Alle geneeskundige hulpaanvragen bij de RMD worden in behandeling genomen. 

De Radio Medische Dienst is uitsluitend bedoeld voor spoedeisende en onvoorziene situaties. Rederijen en zeevaart zijn zelf verantwoordelijk voor preventie en (voorlichting over) vaccinaties.  

Goed voorbereid naar zee

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de medische voorzieningen aan boord niet in orde zijn. Daardoor wordt het voor de Radio Medische Dienst-arts lastiger om zijn werk goed te doen. Ga goed voorbereid naar zee! De onderstaande tips helpen je daarbij: 

 • 01
  Zorg dat de medicijnkist volledig is aangevuld en dat alle medische hulpmiddelen bruikbaar zijn;
 • 02
  Zorg ervoor dat alle opvarenden weten waar de RMD vragenlijst en medische middelen zijn opgeborgen;
 • 03
  Bespreek de werkwijze en oefen regelmatig met het opvragen en opvolgen van medisch advies;
 • 04
  Ga niet met een ziek bemanningslid de zee op;
 • 05
  Zorg dat de scheepsarts, kapitein of stuurman bekend is met het medicijngebruik van alle opvarenden, inclusief de juiste dosering;
 • 06
  Zorg ervoor dat de opvarenden op tijd naar een tandarts gaan en een gezond gebit hebben: regelmatig moet antibiotica worden voorgeschreven voor onnodige gebitsontstekingen.

Dit doet de KNRM met jouw donatie

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk. Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.  

Vind je het leuk om te zien wat we van jouw donatie kunnen kopen? Bekijk hier de materialen en opleidingen die wij nodig hebben voor onze reddingacties. Wordt jij ook KNRM donateur?

Handstakelicht

€ 20,00

Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

Laarzen

€ 30,00

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

Thermovest

€ 65,00

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

Flitslicht

€ 90,00

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

Verrekijker

€ 200,00

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

Pieper

€ 245,00

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

Helm

€ 850,00

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

AIS MOB

€ 280,00

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

Overlevingspak (Basis)

€ 1.635,00

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

Opleiding schipper

€ 3.800,00

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

Opleiding opstapper

€ 5.500,00

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

Buitenboordmotor

€ 10.000,00

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

  Mis de boot niet!
  Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

  Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.