Hulp op
het strand

De KNRM staat paraat

 

Kusthulpverlening

Niet alleen op het water, maar ook op het land staat de KNRM paraat voor hulpverleningen. De kusthulpverlening behoort tot de kerntaken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De reddingstations langs de Noordzeekust beschikken over kusthulpverleningsvoertuigen (KHV) voor inzet op het strand en op moeilijk begaanbaar terrein, zoals de duinen. De KHV’s ondersteunen de reddingboten vanaf de wal bij grote zoekacties.  

In de meeste gevallen worden de kusthulpverleningsvoertuigen ingezet voor het vervoer van gewonden vanaf het strand. 

KHV

Image

Alarmeringsprotocol

Wanneer via de 112-meldkamer een oproep binnenkomt dat een ambulance nodig is langs de kust, wordt ook de KNRM gealarmeerd. In het alarmeringsprotocol van de hulpdiensten is onze organisatie een vast onderdeel: is er een ambulance nodig voor het vervoer van een slachtoffer, dan rukt ook het kusthulpverleningsvoertuig uit. Dat kan op plaatsen komen waar de gewone ambulance niet kan komen. De ambulance-medewerkers stappen bij de strandopgang in het KHV en worden naar het slachtoffer gebracht. Het slachtoffer wordt vervolgens in het KHV gelegd, naar de ambulance gereden en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.  

Het gebeurt ook dat de KNRM assistentie verleent bij politie- en/of brandweertaken op het strand of dat het Kustwachtcentrum de KNRM vraagt om de inzet van een KHV-truck bij zoekacties langs de waterlijn.  

x
khv Kusthulpverlening - KNRM
Oefening van de kusthulpverlening
large-amelandfoto-slepen-valentijn-lauwersoog-4 Kusthulpverlening - KNRM

Hulpverlening zonder spoed

Wanneer je niet in nood bent, maar wel hulp nodig hebt zonder spoed, dan is het niet de bedoeling dat je de kustwacht belt. Je moet dan zelf een hulpverlener zoeken die jou kan helpen. Je vindt de lijst met hulpverleners op de website van de Kustwacht. 

Je kunt ook het KNRM Helpt Assistentie Centrum bellen. Bij voorkeur met behulp van de gratis KNRM Helpt App.

Lees meer
vrijwilligers Kusthulpverlening - KNRM

Zelf vrijwilliger worden

Wil jij ook graag in actie komen om anderen te helpen en te redden? En lig je er niet wakker van dat je ’s nachts kan worden opgepiept? Word dan ook KNRM vrijwilliger! We kunnen je inzet goed gebruiken. Neem contact op met het lokale reddingstation bij jou in de buurt of solliciteer op een vacature. Voorwaarde is wel dat je in de buurt van het reddingstation woont en/of werkt. 

Ja, ik word KNRM vrijwlliger!
p04_achtergrond_a7_4911 Kusthulpverlening - KNRM

Word donateur

Wil je geen vrijwilliger worden, maar wil je wel meehelpen? Word dan Redder aan de wal, zo noemen wij onze donateurs. De KNRM krijgt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften, donaties en schenkingen. Met jouw bijdrage kunnen wij onze vrijwilligers opleiden en zorgen voor goed materieel. 

Lees meer over doneren

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij