Skip to main content

Kusthulpverlening

De KNRM staat paraat

Hulp op het strand

Niet alleen op het water, maar ook op het land staat de KNRM paraat voor hulpverleningen. De kusthulpverlening behoort tot de kerntaken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De reddingstations langs de Noordzeekust beschikken over kusthulpverleningsvoertuigen (KHV) voor inzet op het strand en op moeilijk begaanbaar terrein, zoals de duinen. De KHV’s ondersteunen de reddingboten vanaf de wal bij grote zoekacties.  

In de meeste gevallen worden de kusthulpverleningsvoertuigen ingezet voor het vervoer van gewonden vanaf het strand. 

Alameringsprotocol

Wanneer via de 112-meldkamer een oproep binnenkomt dat een ambulance nodig is langs de kust, wordt ook de KNRM gealarmeerd. In het alarmeringsprotocol van de hulpdiensten is onze organisatie een vast onderdeel: is er een ambulance nodig voor het vervoer van een slachtoffer, dan rukt ook het kusthulpverleningsvoertuig uit. Dat kan op plaatsen komen waar de gewone ambulance niet kan komen. De ambulance-medewerkers stappen bij de strandopgang in het KHV en worden naar het slachtoffer gebracht. Het slachtoffer wordt vervolgens in het KHV gelegd, naar de ambulance gereden en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.  

Het gebeurt ook dat de KNRM assistentie verleent bij politie- en/of brandweertaken op het strand of dat het Kustwachtcentrum de KNRM vraagt om de inzet van een KHV-truck bij zoekacties langs de waterlijn.  

KHV-Truck

Van de KNRM reddingstations aan de Noordzee beschikken 18 stations over een KHV. De voertuigen worden bemand door vrijwilligers van de reddingstations. De bijrijder onderhoudt de communicatie met de meldkamer. Op de Waddeneilanden zijn de KHV's een trekkend voertuig voor een reddingboot op trailer. De trucks hebben extra brede banden en kunnen zich goed over het strand verplaatsen. Tot de inventaris van de truck behoren: touwwerk, takels, grondanker, schep, zoeklichten, EHBO- en AED-koffer. In de overdekte laadbak passen minstens acht personen en een brancard. Ze rijden moeiteloos door het mulle zand of door ruig terrein en worden ingezet voor gewondentransport of voor bijvoorbeeld het lostrekken van voertuigen.  

Oefening van de kusthulpverlening

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.