Skip to main content

Reddingbootdag 2024

Reddingbootdag

Reddingbootdag 2024 is weer achter de rug en wat hebben we samen genoten van deze mooie dag in dit bijzondere jubileumjaar!  Op 25 mei hielden we weer open huis in de KNRM-reddingstations. Heb jij ook een kijkje genomen? Elk jaar laten we je zien welke reddingmaterialen we gebruiken, hoe een overlevingspak eruitziet en kan je meevaren met onze reddingboten.

Het was een speciale editie, speciaal ter gelegenheid van ons jubileumjaar: een pop-up reddingstation bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam! Bekijk hier de video met ervaringen en bijzondere beelden van een geweldige dag.  We kijken er naar uit om jullie volgend jaar weer te verwelkomen.

Heb je Reddingbootdag gemist? Bezoek dan 16 juni Historische Reddingbootdag 2024 op reddingstation Lelystad. 

Rondom het reddingstation vinden meer activiteiten plaats. Zo zijn er marktkramen met oude maritieme ambachten, varen er kleine radiografische bootjes en is een historisch wippertoestel uit Westkapelle te zien.

Historische Reddingbootdag in Lelystad

Op reddingstation Lelystad vindt zondag 16 juni 2024 de 7de editie van de Nationale Historische Reddingbootdag plaats. Nationale Oldtimerdag vindt op dezelfde dag plaats en was de aanzet tot het organiseren van Nationale Historische Reddingbootdag. Omdat het boothuis door de honderden geparkeerde oldtimers minder goed bereikbaar is, stationeerden we ons op deze dag altijd in het reddingstation. In gesprek met enkele deelnemers kwamen we op het idee om zelf iets met historische reddingboten te organiseren. En zo geschiedde.

Elk jaar varen zo’n 500 bezoekers tegen een vergoeding mee op één van de historische reddingboten. Vanwege het 200-jarige jubileum van de KNRM, mogen donateurs (met gezin) alleen dit jaar op vertoon van hun donateurspas gratis meevaren. Een cadeau aan onze donateurs.

Enkele reddingboten die verwacht worden, zijn de Brandaris van Terschelling, de Insulinde uit Den Helder, de Bernard van Leer uit Scheveningen en de Gebroeders Luden uit Lauwersoog. Bel: “Deze laatste is van de Carlot-klasse, waar er sinds de jaren 60 maar vijf van zijn gemaakt.

Meevaren is niet gegarandeerd en afhankelijk van de drukte (vol = vol) en de weersomstandigheden.  

Reddingbootdag in het Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 25 mei stonden de deuren van onze reddingstations weer open voor donateurs en publiek. Speciaal voor het 200-jarig bestaan was er voor één dag een 46ste reddingstation bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hier lagen dertig historische, internationale en moderne reddingboten afgemeerd. Het was dé kans om deze bijzondere schepen in het hartje van onze hoofdstad te bezoeken! De bemanning van de schepen vertelde over de soms spannende reddingsverhalen. 

Bezoek aan het Scheepvaartmuseum

Binnen in het museum staat op het plein een informatiepunt, hier kun je al je vragen stellen over het vrijwillige reddingswerk van de KNRM. Ook kun je hier de afleveringen van de KNRM-podcast luisteren en de afleveringen van de YouTube-serie van Govert Sweep als echte KNRM-redder bekijken. Haal hier ook je kleurplaat of bouwplaat van voor een KNRM-lampion op. En wil jij een echte Jonge Redder worden? Dan krijg je van ons een mooie plaktattoo en badge cadeau. Doe daarnaast mee met de wedstrijd wie als eerste een KNRM-overlevingspak kan aantrekken en ga met onze reddersmascotte op de foto. Kortom: bezoek Reddingbootdag in Het Scheepvaartmuseum!

Toegang tot het museum en daarmee de reddingboten is die dag gratis voor donateurs op vertoon van hun donateurspas. Heeft u nog geen donateurspasje voor 2024? Neem dan uw pas van 2023 mee. Deze is geldig tot u een nieuw pasje heeft.  

Graag tot ziens en veel plezier! 

Video reddingbotenvloot van IJmuiden naar Amsterdam

Wil jij meevaren? Word donateur van de KNRM!

Als donateur mag je op Reddingbootdag meevaren op de reddingboot. Wil jij dat ook, maar ben je nog geen donateur? Word dan nu donateur van de KNRM, oftewel Redder aan de wal! Met jouw donatie kunnen onze vrijwillige redders mensen en dieren in nood op het water redden en helpen. De KNRM krijgt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van giften en schenkingen. Als donateur bepaal je zelf met welk bedrag je ons ondersteunt. Je krijgt jaarlijks een donateurspas en leuke voordelen, zoals het meevaren met de reddingboot en gratis toegang tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

Voorproefje? Bekijk de virtuele rondleiding door de reddingboot Nh1816

Gemaakt door Roel Ovinge

Foto's van Reddingbootdag 2023

Bestel je favoriete KNRM-artikelen alvast online!

Heb je ook zo een zin in Reddingbootdag? Bestel dan alvast je KNRM-artikelen online! In de Reddingwinkel vind je speciale 200 jaar jubileumproducten en natuurlijk de leukste cadeaus om iemand mee te verrassen. Zelf houden mag natuurlijk ook!

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.