Skip to main content

Samen veilig het water op

Aan de slag met het waterveilig lespakket

Waterveilig is een lespakket voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Hiermee kun je als leraar je leerlingen bewuster maken van hun veiligheid op en om het water. Zodat zij zelf leren hun verantwoordelijkheid te nemen, en ongevallen kunnen (helpen) voorkómen. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw lespakket Waterveilig. Dit zal vanaf april 2024 beschikbaar zijn.Tot die tijd is alleen het online lespakket Waterveilig met het aanvullend lesmateriaal te downloaden.

Waterveilig is een initiatief van de KNRM en Reddingsbrigade Nederland, in samenwerking met Stichting Dutch Lifeguards en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen onder toeziend oog van verdrinkingsdeskundige dr. J.L.M. Bierens.
Dit lespakket werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Helden ter Zee fonds Dorus Rijkers en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Online lesmateriaal

In het Waterveilig pakket behandelen we drie thema's. De thema's inclusief lesmateriaal vind je hieronder. In de lerarenhandleiding vind je suggesties hoe je onderstaande middelen in kunt zetten voor de les. 

Voor groepsgesprekken kunnen de films op deze pagina een introductie zijn tot het onderwerp van de gezamenlijke discussie. Ter ondersteuning van het les en videomateriaal kan je onderaan deze pagina gratis informatieve posters downloaden.

Wat weet jij?

Werkblad 1

Als je iets wéét, kun je beter inschatten wat je kunt, of moet doen. Dat geldt helemaal als je leven er van af kan hangen, zoals om of op het water. 

Wat kun jij?

Werkblad 2

Bijna iedereen denkt méér te kunnen dan ‘ie kan. Dat is ook zo bij het zwemmen. Dat kán gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk te weten wat je precies kunt.

In werkblad 2  kan je samen met de leerlingen in discussie gaan over verhalen in het nieuws

Opdracht voor de hele klas

Bekijk het filmpje hieronder “Wat is er gebeurd?”. Na 20 seconden wordt het beeld even zwart. Daarna gaat de film verder met één verandering in het beeld. Wie de verandering ziet wordt later een goede badmeester of KNRM lifeguard!


Wat doe jij?

Werkblad 3

Je denkt niet altijd na over wat je doet. Er is bijvoorbeeld geen tijd, of je volgt gewoon de rest van de groep. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

Dilemmaspel in drie situaties

Wat zou jij doen? Laten de leerlingen zich leiden door hun omgeving of nemen ze zelf goed overwogen beslissingen? Klik hier voor de afbeeldingen van de 3 situaties. In de lerarenhandleiding vind je de toelichting.

Windstroming

Wat moet je doen als je door de wind mee wordt gevoerd?

Muistroming

Hoe ontsnap ik uit een mui?

Auto te water

Auto te water instructievideo

IJsreddingen

IJsreddingen uitgelegd

Eb en vloed

Hoe werkt eb en vloed?

Eb en vloed

Eb en vloed bij GeoTV

Yasir hierrr! Deel 1

Naar het zwembad

Yasir hierrr! Deel 2

Koud!!

Yasir hierrr! Deel 3

Voetballen

Yasir hierrr! Deel 4

Jump jump

Risico's zwemmen in rivieren

Zwemmen in een rivier blijft riskant

Redders op woest water

De film voor je spreekbeurt

KNRM bij het klokhuis

Bekijk ook de afleveringen van de KNRM in het Klokhuis

Poster download ter ondersteuning van les en videomateriaal

Gevaarlijke muien - KNRM waterveilig

Auto te water - KNRM waterveilig

Veiligheid op het strand - KNRM waterveilig

Alameren doe je zo - KNRM waterveilig

Veiligheid om het huis - KNRM waterveilig

Veiligheid langs open water - KNRM waterveilig

Alarmeren doe je zo ijsongevallen - KNRM waterveilig

Extra materialen op school

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.