Skip to main content

Rommel in de schroef

Regelmatig schiet de KNRM schippers te hulp die stil komen te liggen door rommel in de schroef of roerproblemen. Meestal veroorzaakt door ronddrijvend touw, plastic of andere rotzooi. Ook grote hoeveelheden waterplanten kunnen voor problemen en ongelukken zorgen.

In veel gevallen is het een kwestie van pech als er troep tussen de schroef komt en de motor begint te haperen of ermee stopt. Maar ook onoplettendheid en gemakzucht kunnen voor vervelende situaties zorgen. Bijvoorbeeld door lijnen van de boot zelf die in de schroef komen doordat ze van het dek afwaaien. Zijn de omstandigheden goed dan kun je in te water gaan om de situatie te bekijken, zodat je kunt inschatten of het zelf schoonmaken van de schroef tot de reële mogelijkheden behoort of dat het beter is om hiervoor een specialist of duikbedrijf in te schakelen.

Onderwater

Veel afval drijft net onder het wateroppervlak en is vanuit de boot lastig te zien. Vooral op de binnenwateren bij de steden drijft er van alles, van plastic zakken tot autobanden en houten balken. Ook wier en waterplanten kunnen je boot stilleggen. En zie dat maar eens weg te krijgen onderweg.

Wees voorzichtig

In veel gevallen is het onverstandig om zelf onderweg de schroef schoon te maken. Zeker op open water deint de boot heen en weer, is het zicht slecht en het water koud. Het gevaar van onderkoeling ligt op de loer, want meestal is het schoonmaken een flinke klus. De bladen van de schroef kunnen behoorlijk scherp zijn en daarnaast zijn er nogal wat boten met een linecutter, een meedraaiend mes aan de schroef dat lijnen doorsnijdt voordat ze vastdraaien. Vlijmscherp dus!

Tips & Adviezen

Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp als je (veel) rommel in de schroef hebt. Als je onbestuurbaar afdrijft, worden de problemen alleen maar groter.

Huur een professioneel duikbedrijf in om de rotzooi uit de schroef te halen.

Ga je zelf inspecteren, zorg er dan wel voor dat je vastzit aan een veiligheidslijn aan dek en spreek de tijdsduur af die je maximaal onderwater blijft.

Controleer of laat controleren op lekkage bij de schroefas.

Op de app (of website) Waterplantmelder kun je zien waar in het IJsselmeergebied waterrecreanten veel last hebben van waterplanten. Je kunt ook zelf meldingen doen. Andere onveilige situaties kun je melden via de Vaar Melder-app van Rijkswaterstaat.

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.