Skip to main content

Veilig in en uit het water

In het waterrijke Nederland zegt één derde van alle inwoners wel eens aan watersport te doen. Zo zwemmen en varen we in de zomer graag in of op sloten, rivieren, meren en zee. Helaas verdrinken daarbij ieder jaar mensen. Het aantal verdrinkingen in ons land is al jaren rond de honderd per jaar. 

Gered

World Drowning Prevention Day

Tijdens de jaarlijkse internationale World Drowning Prevention Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het voorkomen van verdrinkingen door hulp- en reddingorganisaties zoals de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Gelukkig kunnen veel Nederlanders zwemmen, waardoor het aantal verdrinkingen in 50 jaar tijd enorm is gedaald. Maar die daling vertoont de laatste jaren weer een stijging. Dit lijkt vooral te komen door verminderde zwemvaardigheid bij kinderen en 60-plussers, maar ook door onwetendheid of onoplettendheid rondom het water. 

De KNRM ziet preventie en voorlichting als een belangrijke kerntaak en voert actief campagne samen met partners. Eén van de jaarlijkse preventiecampagnes betreft het stimuleren van het gebruik van reddingsvesten door watersporters. Wie overboord valt van een schip heeft namelijk vier keer zoveel overlevingskansen bij het dragen van een reddingsvest. Een andere campagne geeft aandacht aan veilig zwemmen in buitenwater. Juist daar vinden in de zomer de meeste verdrinkingen plaats. Ga je zwemmen in buitenwater, let dan op elkaar! Laat iemand aan de wal op je letten en let zelf op anderen die in het water zijn en in de problemen kunnen raken. Ben je alleen, zwem dan op een plek waar toezicht is door lifeguards of door omstanders. 

Ieder jaar komen de KNRM-reddingstations en -lifeguards meer dan 3.000 keer in actie en redden en helpen daarbij gemiddeld 4.000 mensen en dieren die in de problemen kwamen op het water.1% van deze mensen was in direct levensgevaar. Dat zijn dus 40 geredden die hun leven te danken hebben aan de KNRM.  

KNRM Lifeguards

Wereldwijd versus Nederland

Wereldwijd verdrinken jaarlijks 250.000 mensen. Daarbij lijken 100 verdrinkingen in Nederland heel weinig, maar veel daarvan zijn te voorkomen. Door oplettendheid van omstanders kan een dreigende verdrinking sneller worden opgemerkt en is de kans op redding groter. Daarvoor wordt de campagne “Wie checkt jou?” nu voor het derde jaar in de zomermaanden gebruikt. De KNRM, Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland KNRM geven hier nadrukkelijk aandacht aan. Samen willen we ervoor zorgen dat niemand verdrinkt.  

Interessante links voor meer informatie: 

“Wie checkt jou?” Campagne voor veilig in en uit het water

KNRM-preventie pagina 

KNRM-jaarvideo 2024

KNRM-jaarverslag

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONS REDDINGWERK & SCHRIJF JE NU IN!

We houden je via e-mail en de KNRM-nieuwsbrief op de hoogte van actuele reddingacties, ontwikkelingen, bijzondere evenementen, acties en nieuws van onze reddingstations.

Schrijf je nu in!