Goede voorbereiding voorkomt veel problemen op het water
Vorig jaar kwam de KNRM 2.053 keer in actie. In ruim een kwart van de gevallen voor motorproblemen en in bijna 15 procent was de reddingsactie het gevolg van een navigatiefout. Vaak vermijdbare situaties die niet alleen kunnen leiden tot gevaarlijke omstandigheden voor de watersporters zelf, maar vaak ook onnodige inzet vragen van de reddingsdiensten. Aan het begin van het watersportseizoen geven KNRM’ers tips voor een goede voorbereiding.
De zon schijnt, de temperaturen stijgen en de eerste boten worden uit de winterstalling gehaald. Het watersportseizoen staat weer voor de deur. Voor de vrijwilligers van de KNRM betekent dit ook weer topdrukte. Door verstandig gebruik van navigatiemiddelen, actuele kaarten en een goede vaarvoorbereiding kunnen veel reddingsacties worden voorkomen. Kees den Hollander, operator bij het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) en vrijwilliger sinds 1995, benadrukt hoe belangrijk veiligheid op het water is.
KNRM-Helpt App
Kees geeft regelmatig presentaties over de KNRM Helpt-app, een handig hulpmiddel voor zowel beginnende als ervaren watersporters. “Veiligheid is een belangrijk onderwerp. De gratis app is echt een uitkomst: je kunt routes plannen, info vinden over bruggen en sluizen en je locatie delen met thuisblijvers. Bij vertraging kan de app zelfs een waarschuwing sturen.” Download en lees hier meer over de KNRM-helpt app.
Meer informatie KNRM-Helpt app
Voorkom motorpech
Meer dan een kwart van de hulpvragen gaat over motorproblemen, vooral in het voorjaar. “Vaak is vervuilde diesel de boosdoener,” zegt Kees. “Door zuurstof in de tank ontstaat bacteriegroei, wat leidt tot een dikke smurrie in de brandstof.”
Ariën Buren, ook operator bij het KAC: “Aan het begin van het seizoen zien we veel meldingen door achterstallig onderhoud. Mensen vergeten de brandstof te verversen of filters te vervangen. Dan valt de motor uit op open water.”
Lekkages komen ook vaak voor, bijvoorbeeld bij schroefassen of roerkoningen. En soms speelt overschatting een rol: “Een schipper ging zonder onderhoud het water op en kreeg midden in een drukke vaarroute motorpech. Dat is eenvoudig te voorkomen.”
Controleer ook communicatie- en navigatieapparatuur. Een goed werkende marifoon is in nood betrouwbaarder dan een mobiele telefoon. En zorg voor een aparte accu voor essentiële apparatuur.
Navigeren kun je leren
Goede navigatiekennis voorkomt veel problemen. Blind vertrouwen op digitale kaarten is een bekende valkuil. Kees: “Ik herinner me een zeiler die met Google Maps de kortste route over het Wad wilde nemen. Hij liep vast en moest wachten tot er weer water stond.”
Hotspotkaart
De KNRM heeft een speciale kaart met probleemgebieden. Op het IJsselmeer, met name tussen Lemmer en Stavoren, lopen veel boten vast. Op de Waddenzee zijn plekken zoals ‘De Bollen’ bij Texel en de Boontjes bij Harlingen berucht.
“Je moet weten wat de boeien betekenen en de effecten van wind en stroming begrijpen", zegt Boudewijn Stal van KNRM Schiermonnikoog.
Ook in Zeeland en Zuid-Holland ontstaan problemen door afsnijden van routes of het varen met oude kaarten. Eric Rodenhuis van KNRM Stellendam: “Blijf binnen de tonnenlijn. Een half uurtje langer varen is beter dan een halve dag vastzitten. We hebben boten gezien die total loss raakten.”
De Biesbosch is verraderlijk door eb en vloed, en in de Randmeren zorgen waterplanten zoals fonteinkruid voor vastgelopen schroeven. Blijf in de vaargeul, daar wordt gemaaid.
Draag een reddingsvest
“Een reddingsvest is misschien niet altijd comfortabel, maar het is het belangrijkste reddingsmiddel,” zegt Ariën. In koud water vergroot een vest de overlevingskans met een factor vier. Controleer het vest voor gebruik en laat het elke twee jaar keuren. Bekijk hier welk reddingsvest voor jou geschikt is.
Zelfredzaamheid
Kees benadrukt het belang van zelfredzaamheid. “We denken mee met de watersporter. Vorig jaar had ik iemand op het Grevelingenmeer met motorpech. Het was perfect zeilweer, dus ik stelde voor om terug te zeilen. Dat bleek prima te werken.”
Een ander voorbeeld: een gezin liep aan de grond bij Lemmer. “Ze raakten in paniek, maar door rustig te overleggen en uit te leggen hoe ze hun zeil konden gebruiken, konden ze zichzelf loskrijgen.”
Dankbaarheid
Ariën merkt dat hulpvragers vaak dankbaar zijn. “Soms bellen mensen later terug of sturen een taart. Dat is mooi, maar uiteindelijk doen we het omdat we mensen willen helpen.”
Wil jij ook levens redden? Wordt dan nu donateur!

Kees den Hollander
Kees woont in het Zeeuwse Veere en is sinds 1995 vrijwilliger bij de KNRM. Lange tijd als bemanningslid bij KNRM Veere en tegenwoordig als vrijwillig operator bij het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Ook geeft hij regelmatig presentaties over de KNRM en KNRM Helpt- app.

Arien Buren
Ariën is van jongs af aan betrokken bij de KNRM. Hij ging als kind al mee met zijn vader die bij KNRM Terschelling Paal 8 vrijwilliger is. Ariën was eerder bemanningslid bij KNRM Harlingen, IJmuiden, Terschelling en Eemshaven. Nu woont hij in het Groningse Kiel-Windeweer en is sinds 2 jaar vrijwillig operator bij het KAC.
Gerelateerde blogs
KNRM Helpt Assistentie Centrum
MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL
Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100
Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.