Voorkomen motorproblemen
Het goede nieuws is dat de meeste motorproblemen kunnen worden voorkomen, aldus Kees. "Zorg voor goed onderhoud van je motor. Controleer de brandstoftank voordat je het water ingaat, zeker na de winter. Leg je boot liefst ook met volle tank weg in de winter. Dan zit er zo min mogelijk zuurstof in, dan kan die bacterie niet groeien en voorkom je ook condensvorming in de tank. Vervang filters op tijd en als je ziet dat er viezigheid in zit haal dan de tank leeg." Ook raadt hij watersporters aan eens een cursus te volgen over het onderhoud van boten. "Dat is echt goud waard. Je krijgt tips, wordt meer vertrouwd met de motor en het zorgt dat je beter voorbereid het water opgaat."
Zelfredzaamheid
Maar ook bij goed onderhoud kan een dag varen alsnog heel anders verlopen door motorpech. Het is belangrijk dat watersporters zich voorbereiden op dat soort situaties. Kees: "Zorg dat je een plan B hebt. Neem met je opvarenden door wat er moet gebeuren als de motor er plotseling mee stopt. Dat ze weten hoe ze moeten helpen met ankeren. Weet ook waar op de route havens zijn waar je terecht kunt bij problemen."
Schipper Remco adviseert watersporters om goed na te denken over zelfredzaamheid. "De KNRM kan er binnen een half uur zijn, maar tot die tijd moet je in staat zijn het zelf te redden. Zorg voor een goed anker met voldoende lijnen en dat je zichtbaar bent voor andere boten." Zelfredzaamheid is volgens Remco ook zelf een sleepje regelen in situaties waar de nood minder hoog is. "In de Biesbosch zien we het vaak dat boten een lege accu hebben door koelkasten en radio's die zijn aangesloten als de motor niet draait. Aan het einde van de dag vaart alles en iedereen weer terug naar huis. Vraag even een andere boot om je terug te slepen."
Goed voorbereid
Met de zomercampagne wil de KNRM watersporters bewust maken hoe belangrijk het is om voorbereid op pad te gaan. Dat voorkomt dat de reddingboten moeten uitvaren en vrijwillige redders van de KNRM om de haverklap van hun werk of gezin worden opgepiept.
Kees: "Met een boot varen is echt anders dan met een auto van A naar B rijden. Bij autopech zet je 'm aan de kant en stap je uit. Je hoeft geen voorbereidingen te doen. Als je het zo aanpakt met een boot dan onderschat je het." Bij motorproblemen zullen de redders van de KNRM niet zoals bij pechhulp op de snelweg de boot gaan repareren. "Dat is niet te doen met zoveel uitrukken per jaar en niet onze taak", aldus schipper Remco. "We checken hoe het met de opvarenden gaat, of er niemand gewond is, leggen een sleepverbinding aan en brengen de boot en bemanning naar de dichtstbijzijnde jachthaven. Daar moeten ze zelf verder hulp regelen. Zo zorgen we dat onze boten zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor nieuwe meldingen. Want wij helpen iedereen, bij nood en problemen op het water."
De KNRM reist met je mee
Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding van je vaartocht. Download onze gratis app KNRM Helpt in de App Store of Google Play. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch misgaat. Veilig uit, veilig thuis!
Meer weten over motorstoringen? Bekijk ons webinar over motorstoringen.