"Het aantal meldingen van kitesurfers in nood stijgt. De KNRM kwam in 2022 in totaal 139 keer in actie om kiters in de problemen te helpen. Vaak onnodig: de kiter bleek al aan wal te zijn gekomen of er werd niemand aangetroffen. De vaak dure en niet zelden risicovolle reddingsactie had voorkomen kunnen worden"
Na een ongelukkige crash wordt Joey net op tijd uit het water gehaald. Hij heeft een serieuze verwonding aan zijn been. Doordat hij heeft laten weten dat hij het water op ging - in dit geval aan zijn vrouw, werd er alarm geslagen. Zijn vrouw belde de Kustwacht (0900-0111) nadat ze haar man al een tijdje uit het oog verloren was. Dankzij de vrijwillige redders van de KNRM, die binnen 10 minuten uitvaren, kon Joey op tijd uit het water gehaald worden.
Het hebben van een buddy en het informeren van je partner, vriend of familie is essentieel en is één van de gouden checks voor een kitesessie. Deze back-up is belangrijk, zo laat ook het verhaal van Joey zien. Gelukkig ging deze kiter fit het water op: zijn gedachten kon hij bij het kiten houden en zijn lichamelijke conditie was in orde. Hierdoor verergerde de situatie niet snel en verliep de reddingsactie vlot en soepel.
Door het hebben van back-up en door alleen fit het water op te gaan, kunnen kitesurfers risicovolle situaties voorkomen. Maar je kunt nog meer doen, om goed voorbereid het water op te gaan: je telefoon (met de KNRM Helpt-app erop) bij je dragen in een waterdichte hoes. Een SafeTrx-horloge dragen en het noodnummer van de Kustwacht (0900-0111) alvast opslaan in je telefoon.
Natuurlijk zit er een Be Traceable-sticker op je board. Dit scheelt de KNRM onnodige zoekacties als ze jouw spullen vinden, terwijl jij al veilig aan wal bent. Ook is de kans dat de kiter en zijn materiaal snel herenigd worden met de #Findtherider Be Traceable-sticker vele malen groter.
“Durf te vragen! Twijfel je of je een mui ziet? Weet je niet of er obstakels op de spot zijn of hoe het zit met de zonering? De manier om erachter te komen en veilig het water op te gaan, is door het te vragen!”
Op zee
Een heel aantal reddingen en acties vinden plaats op de Noordzee. Kiten op zee vraagt dan ook om veel (en andere) kennis, kunde en ervaring.
Wist je dat het opkomende tij het zeewater richting het noorden laat stromen? Afgaand tij zorgt voor stroming richting het zuiden. Wanneer de wind dezelfde kant op ‘duwt’ als de stroming doet, dan is het lastiger om hoogte te lopen en kom je sneller ‘downwind’ uit. Ook ervaar je door stroming meer of juist minder druk in je kite. Rekening houden met het getij bij het plannen van je sessie is dus een must. Een andere vorm van stroming is een mui. Muien zorgen voor sterke stroming de zee op. Muien ontstaan doordat het water tussen het strand en de zandbanken terugstroomt naar zee. Het water neemt de makkelijkste route via de geulen tussen de zandbanken. Dit gebeurt met veel kracht en daardoor ontstaat er een sterke stroming. Waar de golven niet breken daar is de mui. Wist je dat je wanneer je in een mui terecht komt, je naar de links of rechts moet zwemmen? Blijf dus rustig, trek aandacht van de mensen op het strand en zwem parallel aan de kust; zo kom je uit de mui.
Bovenstaande voorbeelden en informatie geven weer dat kiten op zee extra dimensies met zich meebrengt. Veel beginnende kiters kiezen ervoor om nog niet op zee te gaan, omdat ze zich nog te veel moeten focussen op andere facetten en de uitdagingen die de Noordzee brengt nog niet het hoofd kunnen bieden. Gelukkig zijn er veel scholen langs de hele Nederlandse kust die hun studenten bewust en bekwaam maken om (verder) te oefenen op zee. Dat is fijn, want veel spots op de binnenwateren zijn erg druk en ook dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Van extreme naar recreatieve sport
Doordat kitesurfen door de jaren heen een toegankelijke sport geworden is, wordt het steeds voller op de spots. Niet alleen stoere durf-sporters, maar ook tieners en huisvaders zijn gaan kiten.
Wie de kiter ook is: niveau en materiaal moeten in orde zijn.
Gelukkig zijn de kitesurfcursussen vaak kwalitatief goed met een gestandaardiseerd lesprogramma uitgevoerd door gecertificeerde instructeurs vanuit VWDS, IKO of het Watersportverbond. Kitescholen kunnen kiters (in spé) dus goed leren hoe te handelen in noodsituaties en hoe ze deze situaties kunnen voorkomen. Ook kun je bij hen of bij kite(repair)shops terecht om jouw vragen te stellen over materiaal. Van aanschaf tot onderhoud. Een kleine rafel aan een lijn of een beschadigde bridle kan al zorgen voor een noodsituatie (die voorkomen had kunnen worden!). Daarom check je je gear ook altijd goed, voordat je het water opgaat.