Skip to main content

Onvoldoende kennis en ervaring

Een sterk groeiend aantal mensen kiest ervoor om een boot te huren in plaats van te bezitten. In veel gevallen betekent dit dat ze zonder ervaring en met weinig kennis het water opgaan met een gehuurd schip. Dat gaat nogal eens mis. De redders van de KNRM komen steeds vaker in actie voor hulpverleningen en noodgevallen waarbij onervaren schippers zijn betrokken.

Gebrek aan voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een boot huurt, mag je ervan uitgaan dat het schip technisch in orde is. Check in elk geval of er actuele vaarkaarten aan boord zijn of schaf die anders zelf aan. Zorg ook dat je de vaarregels kent en ernaar handelt. Kijk niet alleen op je navigatiescherm, maar ook om je heen. Dat is leuk, maar ook nuttig. Je ziet welke schepen zich je in buurt bevinden en je kan anticiperen op situaties. Geef de beroepsvaart voorrang en bedenk dat voor lange vrachtschepen hetzelfde geldt als voor vrachtwagens: die hebben een dode hoek. Als je de schipper in de stuurhut ziet, kan hij jou ook zien

Geef de beroepsvaart voorrang en bedenk dat voor lange vrachtschepen hetzelfde geldt als voor vrachtwagens: die hebben een dode hoek. Als je de schipper in de stuurhut ziet, kan hij jou ook zien.

Stress in de sluis

Er zijn mensen die het een leuk tijdverdrijf vinden om met hun stoeltje naast een sluis te gaan zitten met zicht op de manoeuvres van de schippers binnen de sluisdeuren. Zeker als onervaren watersporter is het helemaal niet leuk en zeker niet ontspannen om een sluis binnen te varen. Zorg dat je stootkussens buitenboord hangen en vaar rustig naar binnen. Houd rekening met het verval in de sluis en zorg dat je de touwen kunt laten vieren of aanhalen als het water zakt of stijgt.

Stuntelen

Zie je als ervaren waterrecreant iemand stuntelen bij een brug of sluis? Wees geduldig (je hebt het zelf ook ooit moeten leren!), geef tips en bied je hulp aan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het veiliger wordt op drukke vaarwateren.

Tips & adviezen

Tip 1, 2 en 3: bereid je voor. Check je boot en uitrusting, houd je aan de vaarregels en handel volgens Goed Zeemanschap. Dat houdt vooral in dat je er onder alle omstandigheden alles doet om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Haal je vaarbewijs. Ook al heb je het niet nodig om je (huur)boot te besturen, dan is de kennis die je opdoet evengoed heel nuttig op het water.

Op de websites van de KNRM en onze samenwerkingspartner Varen doe je Samen vind je veel nuttige tips om veilig het water op te gaan.

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.