"Uiteindelijk is door het geringe verschil in het weertype tijdens de zomer, herfst, lente en winter er in Nederland eigenlijk altijd goed kitesurfweer te verwachten. Zo was het dit jaar op zondag 1 januari warmer dan op zondag 6 augustus! Wel is de watertemperatuur natuurlijk veel beter in de zomer en het najaar dan later in de winter en tijdens de lente. Wat dat betreft, is de periode begin mei tot eind juli misschien nog wel het mooist en medio september tot eind oktober. Daarna wordt het zee- en binnenwater pas echt flink kouder.
“Zoals je hierboven leest: iedere tijd van het jaar heeft bepaalde kenmerken en daarom zou je in Nederland niet alleen van ‘seizoenen’ maar ook van 'kitesurfseizoenen' kunnen spreken. Gemiddeld gezien is de zomer het seizoen voor de freerider en de foiler en is de winter het seizoen voor de strapless-/ wavekiter. Maar natuurlijk is kiten en kitesurfweer niet zo makkelijk in hokjes te plaatsen en wordt er bij het plannen van een sessie gewoon voornamelijk gekeken naar één ding: de wind”.
Knopen en beaufort
Kiters hebben het over knopen terwijl de weervrouw op de NOS het heeft over “matige wind” of “vrij krachtige wind”. Ook laat de animatie die gebruikt wordt tijdens het weer op TV geen knopen zien, maar een kracht gemeten van 0 (windstil) tot en met 9 (storm). Waarom is dat eigenlijk; dat kiters de wind uitdrukken in knopen? Volgens Tobias komt dat deels door het feit dat de Beaufortschaal niet goed verdeeld is en vooral waarde heeft voor zwaardere zeilboten van vroeger (en nu). “Met windkracht 4 in de verwachting kun je helemaal niets, want die schaal loopt van 11 tot 17 knopen. Veel kites vallen bij 11 of 12 knopen uit de lucht terwijl dezelfde kites bij 15-16 knopen vaarbaar zijn! Kitesurfers kunnen met 15-16 knopen goed varen terwijl het met een paar knopen minder waardeloos is.”
Windkracht 5 is voor veel kiters ideaal. Een dikke windkracht 5, om precies te zijn. Want dan waait het zo’n 20 knopen. Maar ja, als je windkracht 5 in het weerbulletin voorbij ziet komen, dan weet je als kiter dus nog niets. Want dat kan ook een knoop of 17 betekenen, waarvoor je een heel andere kitemaat pakt.
“Nog een voorbeeld, windkracht 6: voor een grote groep kiters is dit de ideale wind... als het maar een gewone 6 is. Een goede 27 knopen is namelijk ook gewoon nog windkracht 6 en voor beginners is dit vaak te veel! Zeker als de vlagen daar nog flink boven zitten. De wind is natuurlijk nooit constant en de zwaarte van de vlagen wordt ook niet meegenomen in de Beaufortschaal".
De eenheidstaal van de Beaufortschaal is dus zeer ongeschikt voor het kiten. Gelukkig leveren de windvoorspellingapps en -websites de prognoses in knopen. Zo kan een juiste inschatting gemaakt worden, bij de planning van een kitesessie: welke maten kites neem je mee naar de spot en is het kiteweer überhaupt geschikt voor mij als beginner/ foiler/ big-air kiter?
Is er kitesurfweer op komst?
Om te kunnen duiden of het kitesurfweer wordt is het weer dat je ziet in de voorspellingen, vaak afkomstig vanuit de KNMI, een goede leidraad. Deze prognoses worden gesteld vanuit hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Deze gebruikt Tobias ook bij het voorspellen van de kitesurfwind. De (surf-)weer guru vertelt: “Een tabel met de wind op een kitespot is handig en nodig om in te kunnen schatten of er kitesurfweer op komst is, maar je hebt meer nodig dan alleen die tabel met de windverwachting voor een locatie. Het is belangrijk om te weten waarom het gaat waaien als er wind wordt verwacht”
Om kitesurfweer te voorspellen adviseert Tobias van Tellingen het gebruik van een grotere kaart van het hele gebied of land waarin de wind ingetekend staat of geanimeerd wordt. Hierop zie je waar de wind aanwezig is - en waar niet. “Als de wind een paar kilometer verderop niet aanwezig is, maar op jouw spot wel, dan maakt dat de voorspelling op de tabel van een locatie minder betrouwbaar”.
Een front, buienlijn of lagedruk-kern kan een oorzaak zijn van weer (en wind) verschillen binnen enkele kilometers. Of een ander weersysteem snel doortrekt of opvult en of de weerselementen net iets eerder of later komen, hebben een zeer grote invloed op het kitesurfweer. “Het maakt wat er in de tabel staat in ieder geval minder betrouwbaar. Helemaal als een paar kilometer verderop meer of minder wind verwacht staat”.