Checks en randvoorwaarden - de BROMFLY buddycheck methode
Het is goed dat er steeds meer informatie beschikbaar is over veilig kitesurfen. Niet alleen tijdens cursussen of clinics kun je kennis en ervaring opdoen om samen veilig te kunnen kiten, maar ook op het wereldwijde web vind je waardevolle informatie.
In de tijd dat Stefan hoofdredacteur was van een kitesurfmagazine, zag hij dat de focus van de content vaak lag op de mooiste trips naar exotische bestemmingen en de nieuwste ontwikkelingen in het materiaal. “Leuke dingen, maar het veiligheidsaspect verdiende in mijn ogen wel wat meer aandacht! Ik heb gesproken met mensen die dierbaren zijn verloren in het kitesurfen en dat triggerde iets in mij… Ik ben mij toen gaan richten op kitesurf-safety"
Stefans’ jarenlange ervaring in het kitesurfen en zijn gedrevenheid om de sport veiliger te maken hebben hem in contact gebracht met gelijkgestemden die de eerste kitesurf-safety-conferentie georganiseerd hebben. Deze conferentie vond plaats in 2015 in het oude gebouw van de KNRM in Noordwijk. “We hebben gekeken naar de oorzaken van de dodelijke ongelukken binnen het kiten en naar hoe we die kunnen tackelen met een (buddy-)check zoals die ook gebruikelijk is bij het duiken.
Het acroniem BROMFLY is hieruit geboren. Bij elke letter waren er zeer heftige of dodelijke ongelukken die wellicht voorkomen hadden kunnen worden.
De voornaamste check en randvoorwaarde om veilig te gaan kitesurfen, is samen veilig kitesurfen. Maar daarnaast zijn er dus nog andere belangrijke onderdelen van de in totaal 6 checks van de BROMFLY-buddycheck:
B - Buddy: kitesurfen met een buddy: let op elkaar.
R - Release: een kite moet gemakkelijk los te koppelen zijn. Check de werking van jouw QR voor elke sessie en check je safety leash. Je moet deze blind kunnen vinden en bedienen.
O - Obstakels: een zeer wezenlijke oorzaak van ernstige verwondingen en ongelukken. Kijk naar de obstakels in het gebied waar je gaat kiten en bewaar een veilige afstand.
M - Mesje: onmisbaar in jouw harnas, om de lijnen door te kunnen snijden als dat nodig is.
F - Forecast: bekijk de voorspellingen, het actuele weer en blijf alert op omslaand weer tijdens de sessie.
L - Leash: check de bevestigingspositie, de lengte (maat) en test de werkzaamheid.
Y - YES! Je kan samen veilig het water op!
Durf en doen
Ondanks de checks die kiters doen en de voorbereidingen die zij treffen, rukt de KNRM niet zelden uit voor kitesurfers. Een aantal van deze acties blijkt niet nodig, omdat het slechts om gear gaat dat ronddobbert op zee*. Maar wist je dat er nog meer acties voorkomen kunnen worden? Kitesurfers blijken namelijk soms niet of te laat te handelen.
Stefan vertelt: "Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen bang zijn om hun quick release (QR) te trekken en daarmee hun kite te releasen want ze hebben net een dure kite gekocht. Als je met de waarde van je vlieger in je hoofd gaat twijfelen of je je release gaat trekken, dan zit je gewoon hartstikke fout! Op het moment dat je dicht bij obstakels bent en je komt in de problemen dan moet het een no-brainer zijn dat je je je QR trekt!” Een kwestie van durven en vooral ook doen dus!
De durf kun je creëren door het af en toe te praktiseren: je kite releasen om een ‘self-landing’, ‘self-rescue’ of een ‘self-rescue pack-down' te oefenen.
“En", vult Stefan aan, "die quick release moet je sowieso voor elke sessie even in- en uit elkaar halen. Er kan zout of zand in zijn gaan zitten waardoor hij gaat haperen. Wanneer je jouw kite los moet maken, moet dit in één keer lukken, zonder hapering!”.