Twee derde van de watersporters draagt het niet; een reddingsvest. De reden? Het is een rustige, zonnige dag. We kunnen goed zwemmen. Na de zomer is het water toch niet koud. Zo'n vest zit niet lekker en het is niet verplicht.
Wat de motivatie ook is om reddingsvesten niet mee aan boord te nemen of onder in de boot te laten liggen, het kan nooit zo waardevol zijn als een mensenleven. Veel watersporters realiseren zich nog onvoldoende dat reddingsvesten het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Het dragen van een reddingsvest vergroot namelijk de overlevingskans met een factor vier.
Praat met enkele KNRM-vrijwilligers en ze hebben allemaal wel een tragisch verhaal over een slachtoffer dat waarschijnlijk nog in leven zou zijn als diegene een reddingsvest had gedragen. Daarbij gaat het echt niet alleen om onervaren watersporters, maar ook om goede zeilers of zwemmers die desondanks verdrinken, zelfs bij goede weersomstandigheden.
Hoofd boven water
Bernt Folmer is opleidingscoördinator bij reddingstation Enkhuizen. Hij werkt als kapitein en docent aan de Enkhuizer Zeevaartschool.
Als geen ander is hij zich bewust hoe verraderlijk het water, ook in het overzichtelijke Nederland, kan zijn. "Zelfs als de watertemperatuur een graad of 18 is, hou je het maximaal drie kwartier vol totdat je onderkoeld raakt en je hoofd niet meer boven water kunt houden. En bedenk eens wat er gebeurt als je door een klap van de giek bewusteloos over boord valt. Wie blijft er achter op de boot? Is diegene ervaren genoeg om het roer over te nemen, de boot te keren en je terug te vinden? Een goed reddingsvest zorgt ervoor dat je hoofd altijd weer boven water draait. Als je 'm tenminste goed draagt, dus met kruisband en niet ónder een jas, zoals we nog wel eens zien."
Reddingsvest versus drijfhulpmiddel
Een goed reddingsvest is meer dan het bekende oranje zwemvest met schuimblokken. De begrippen zwemvest en reddingsvest worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar een reddingsvest is meer dan enkel een drijfhulpmiddel waarin je blijft drijven. Reddingvesten zijn gemaakt om te zorgen dat de drager op de rug draait met voldoende ruimte om de luchtwegen vrij van water te houden. Het is dan wel belangrijk dat het reddingsvest past bij de kleding die de watersporter op dat moment draagt en de weersomstandigheden waarin wordt gevaren. Daarbij zijn er ook speciale opblaasreddingsvesten die zich zodra ze in contact komen met water met behulp van CO2-patronen automatisch opblazen.
Jos Martens, manager voor Besto, een bekend reddingsvest en drijfhulpmiddelen merk, legt het uit. "Als je op een zomerse dag gaat varen op beschut water met korte broek en T-shirt dan is een ander drijfvermogen nodig dan bij een waterdicht zeilpak met slecht weer op open water. Daarnaast moet een vest goed passen en lekker zitten, anders gaan mensen het niet dragen. Ik raad aan om naar een winkel te gaan en verschillende merken te proberen. De markt voor reddingsvesten is zo vooruitgegaan, ook voor kleine kinderen. Je merkt nauwelijks meer dat je een vest aan hebt."