Man over boord
Levensbedreigend
Als er iemand te water raakt, is er direct een groot probleem. In het koude water raken drenkelingen snel onderkoeld en is de situatie al gauw levensbedreigend. De kans is gelukkig niet zo groot, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan gebeuren dat jij of iemand anders aan boord toch te water raakt. Dan is het niet alleen zaak om je hoofd koel te houden, maar ook om te weten wat je in zo’n noodsituatie moet doen. Gelukkig kun je het risico op man-over-boord flink beperken.
Grotere overlevingskans
Laten we de harde waarheid nog even onder ogen zien: met een goed werkend reddingsvest hadden veel slachtoffers van verdrinking nog geleefd. De kans dat je in koud water overleeft, wordt door het dragen van een reddingsvest met factor 4 vergroot. En toch draagt maar 30 procent van de watersporters consequent een reddingsvest. Dat percentage kan flink omhoog!
Zorg ervoor dat je reddingsvest (voorzien van kruisbanden, zodat het goed blijft zitten) een fluit heeft en een flitslicht, zodat je jezelf vanuit het water kan laten horen en zien. Stop in de zak van je reddingsvest een noodbaken (PLB of AIS) dat (automatisch) alarm slaat als je overboord valt en je positie doorgeeft aan de hulpdiensten.
Blijf aangelijnd
Ben je met slecht weer op het water of zijn de golven hoog? Zorg er dan voor dat je aangelijnd blijft: zet jezelf vast met een lifeline en houd contact met je vaartuig. Natuurlijk kun je even loskoppelen als je naar binnengaat, maar zodra je een voet in de kuip zet, lijn je weer aan. Om makkelijker te kunnen aanlijnen buiten de kuip, kun je platte banden over het dek of onder de giek spannen. Een antisliplaag op het dek voorkomt het risico op uitglijden. Bedenk ook dat zeilen die op het dek liggen spiegelglad zijn. Loop eromheen.
Handel bewust
Het is goed om je te realiseren wat de risico’s zijn waar je in ruige omstandigheden mee te maken kunt krijgen. Met harde wind en flinke zeegang gaat alles aan boord niet meer zo soepel. Als het dan ook nog donker is, wordt het helemaal een uitdaging om taken uit te voeren. Zorg ervoor dat je je kleedt naar de omstandigheden, want bij lage temperaturen ligt onderkoeling op de loer en daardoor kun je minder scherp en alert worden. En ga nooit even snel aan dek zonder te zekeren.
En dan gebeurt het toch
Als jezelf overboord raakt, doe dan het licht aan op je reddingsvest, blaas op de fluit en activeer je noodbaken als dat niet automatisch gebeurt. Zo is je positie bekend. Je reddingsvest zorgt ervoor dat je automatisch op je rug draait en dat je hoofd boven water blijft. Maak je zo klein mogelijk om warmteverlies tegen te gaan.
Als een andere opvarende te water valt, houd hem dan non-stop in de gaten. Blijf wijzen en roep naar de drenkeling, zodat die weet dat hij is opgemerkt. Gooi een reddingsboei of redlijn in het water en alarmeer de Kustwacht via het noodkanaal of de KNRM Helpt-app. Dan is ook meteen de positie van je schip bekend bij de Kustwacht. Ga niet zelf te water!
Tip & adviezen
Download de KNRM Helpt-app zodat je snel alarm kunt slaan en je positie en bootinformatie direct bekend zijn.
Check regelmatig de gespen, banden en stiksels van je reddingsvest en laat het jaarlijks controleren door een specialist.
Weet je niet welk reddingsvest voor jou geschikt is of welke accessoires handig zijn? De KNRM heeft een uitgebreide webpagina over reddingsvesten.
Volg een EHBO-cursus zodat je direct kunt handelen als iemand gewond is of onderkoeld. En herken de signalen van onderkoeling.
Op de website van onze samenwerkingspartner varendoejesamen vind je nog veel meer informatie over hulp bij man-over-boord.
Gerelateerde blogs
KNRM Helpt Assistentie Centrum
MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL
Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100
Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.