Slecht weer

Slecht weer

Slecht weer

De KNRM komt 80 keer per jaar in actie voor noodgevallen die rechtstreeks veroorzaakt zijn door slecht weer met als gevolg averij, zeeziekte of stranding. In sommige gevallen had de betrokken watersporter het weerbericht niet gevolgd of genegeerd.

Nu weet ik het weer

Trouw luisteren we naar de weerberichten voordat we gaan varen. Op de radio, via de marifoon, naar de buurman in de haven. We swipen van app naar app, weeronline, buienradar, zeeweer, knmi en we vragen het voor de zekerheid nog eens aan de havenmeester voordat we écht losgooien.

En dan gebeurt het: er barst midden in het weekend een stevig onweer los, de beloofde 50 knopen wind komen er echt en er blijken heel veel bootjes buiten te zijn. De redders van de KNRM hebben er hun handen vol aan. Zijn al die watersporters nou zo eigenwijs?

“Er is wel onweer voorspeld, maar het is prachtig weer - geen wolkje aan de lucht! Moet ik dan die hele warme dag in de haven blijven liggen? Op het water is tenminste nog wat verkoeling te vinden”.

Het is handig dat er naast al die informatie over het weer een verwachting is voor de plek waar je zelf bent. In Nederland kan het weer plaatselijk nogal verschillen zoals u ook wel eens gemerkt zult hebben. En via de buienradar op de apps zijn de onweerswolken redelijk voorspelbaar. Maar dan moet je de berichten wel blijven volgen tijdens de dag. Dus een goede smartphone met 4G en een volle accu, een powerbank en een oplaadsnoertje zijn onmisbaar.

Zijn de smartphone en de powerbank leeg? En ligt de oplader nog in de auto? Er is hoop. Die hangt samen met je messing klokje en je thermometer aan het schot in de kajuit mooi te glimmen. De hoop heet: barometer. Vergeet even die fraaie termen in de rand, zoals “bestendig”, “regen”, “veranderlijk” en “storm”, want daar heb je eigenlijk niet zoveel aan. Noteer ieder uur de barometerstand. De clou zit hem namelijk in de verandering, niet in de stand. Als je een daling of een stijging constateert, kunt je wind verwachten. Na drie uur kun je een trend zien. Daalt de barometer met een punt per uur, dan komt er windkracht 6 aan. Is de daling twee punten per uur, reken dan op windkracht 7. Bij een daling van 3 punten hoef je niet meer te denken aan uitvaren. Ruim dan liever je dek op en leg nog een extra lijntje aan de boot, want er wordt minstens windkracht 8 verwacht. Een snel stijgende barometer duidt op een weersverbetering, maar kan ook met veel wind gepaard gaan.

Weet je het weer?

Column slecht weer

Belangrijkste tips

  • Zet goede betrouwbare weerapps op je telefoon
  • Volg de weerberichten van tevoren en tijdens het varen
  • Zorg voor een volle smartphone, tablet, powerbank en oplaadsnoer
  • Herken weersveranderingen aan wolken en wind
  • Kies tijdig een haven of vaar niet uit.

Meer tips en adviezen over het weer

  • Download de gratis app KNRM Helpt. Daarin vind je actueel weer- en waterinformatie en de mogelijkheid om een vaartocht te plannen en te volgen. www.knrm.nl/helpt
  • Leer een weerkaart interpreteren en zoek daarbij steeds uitgebreidere informatie.
  • Goede informatie is te vinden op www.knmi.nl
  • Leuke tips vind je ook op www.zeilen.nl
  • Nuttige website: www.kustwacht.nl

Auteur: Oorspronkelijke tekst Michelle Blaauw (2009), geactualiseerd door KNRM in 2020
Locatie: IJmuiden
Datum: April 2020