Skip to main content

Overvallen door slecht weer

Niets zo veranderlijk als het weer. Een typisch Nederlandse uitdrukking die maar al te waar is. Een mooie dag kan in korte tijd ‘plotseling’ omslaan in nood weer. Op zee kan dat al snel zorgen voor een noodgeval. Vele tientallen keren per jaar komt de KNRM in actie voor watersporters die zijn overvallen door slecht weer. Is dat te voorkomen? Absoluut.

"Even het weer checken", dat zal de gemiddelde watersporter ongetwijfeld doen: even kijken op Buienradar of de weer-app op je smartphone wat voor weer het vandaag wordt. Als er dan een zonnetje in beeld verschijnt en de kans op regen en harde wind gering is of pas later toeneemt, staan de signalen op groen voor een mooie dag op het water. Dus touwen los en op pad! Zo’n vaardag kan verlopen via verschillende scenario’s.

Scenario 1: het blijf mooi weer 

Je verlaat de haven voor een mooi vaartochtje of gaat op een idyllisch plekje voor anker om te genieten van het mooie weer en goed gezelschap. De zon blijft onverminderd schijnen en er is geen wolkje aan de lucht. Jullie genieten van een mooie zonsondergang en varen terug naar de haven. So far so good!

Scenario 2: het weer slaat om 

Je verlaat de haven voor een mooi vaartochtje of gaat op een idyllisch plekje voor anker om te genieten van het mooie weer en goed gezelschap. En dan wakkert de wind aan en pakken donkere wolken zich boven jullie samen. Er barst een stevig onweer los en de boot wordt een speelbal van hoge golven. Er ontstaat averij, de boot raakt stuurloos en de situatie wordt zo beangstigend dat je een noodoproep doet. De KNRM rukt uit en dit hachelijke avontuur loopt gelukkig goed af voor alle opvarenden. Helaas is er wel schade aan de boot die flink in de papieren kan lopen.

Een variant op dit scenario kan ook zijn dat de opvarenden door de heftige omstandigheden doodziek worden en van boord gehaald moeten worden of dat je boot onbestuurbaar wordt en strandt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om scenario 2 te voorkomen.

Bereid je goed voor

Bekijk voordat je wegvaart niet alleen het weerbericht van je huidige locatie, maar ook van je bestemming en de plekken die je onderweg passeert. Zelfs in een klein land als Nederland kunnen de weersverschillen groot zijn. En kijk ook naar de weersverwachtingen later op de dag. Is er uren later kans op heel harde wind of onweer? Bedenk dan of het niet verstandiger is je geplande trip aan te passen, in te korten of zelfs af te blazen.

Neem een smartphone mee aan boord 

Waarschijnlijk staat die standaard op je paklijst, maar neem een smartphone mee aan boord. Zo kun je ook onderweg het weerbericht blijven volgen en snel inspelen op veranderende omstandigheden. Als je lang wegblijft, zorg er dan voor dat je batterij voldoende is opgeladen of neem een powerbank

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.