Skip to main content

Bemanning Oudeschild in actie voor bruinvis

  • Fotogallery:
  • 05-03-2019

Op dinsdagmorgen 5 maart gaat ’s morgens om 9.24 de pieper voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito. “Prio 2 Dier in nood”

In de vroege morgen heeft een wandelaar bij paal 9 in de branding een levende bruinvis ontdekt en daarna direct het zeehondencentrum Ecomare gebeld. Zij zijn met behulp van de strandvonder naar paal 9 gereden om de bruinvis daar op te pikken. Vervolgens is de bruinvis naar de dierenarts gebracht, waar geconstateerd werd dat het dier gezond was en voldoende gewicht had.

Er werd dan ook besloten dat de bruinvis direct teruggezet moest worden en toen kwam de reddingboot in beeld. Na het alarm is de bemanning naar Oudeschild gespoed en heeft zich daar verzameld met mensen van Ecomare en SOS Dolfijn. De bruinvis is aan boord genomen in een speciale vervoerskist waarin het vochtig kan worden gehouden.

In het Schulpengat is vervolgens de bruinvis weer over boord gezet, waarop het dier snel uit het zicht verdween.

  • Hits: 4566

KNRM Oudeschild-De Koog maakt kennis met noodhulpteam Rode Kruis

  • Fotogallery:
  • 12-10-2017

KNRM station Oudeschild-De Koog heeft donderdagavond kennis gemaakt met het nieuwe noodhulpteam van het Rode Kruis.

Voorheen had de KNRM een ondersteunende taak bij het SIGMA team, de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. Deze is op Texel begin dit jaar opgeheven. Inmiddels is dit vervangen door het noodhulpteam van het Rode Kruis.

Donderdagavond konden beide organisaties met elkaar kennis maken. Het Rode Kruis team was met de nieuwe Mercedes Sprinter naar de haven van Oudeschild gekomen. In deze bus bevinden zich alle denkbare hulpmiddelen ter assistentie van ambulancepersoneel bij grote calamiteiten, vanaf 10 slachtoffers. In het boothuis werd gesproken over het werken in een (vrijwillig) hulpverleningswerk, opleidingen en overeenkomsten. Daarna kon iedereen elkaars materiaal bekijken en ervaringen uitwisselen.

Een leerzame avond waarbij de intentie werd uitgesproken om in de nabije toekomst met elkaar te oefenen.

nieuwsbericht

  • Hits: 3720

KNRM Oudeschild gealarmeerd voor mast overboord

  • Fotogallery:
  • 01-10-2017

Zondagmiddag, even voor 3 uur, wordt de reddingboot Cornelis Dito van station Oudeschild gealarmeerd voor een vaartuig met de mast overboord.

Op de Waddenzee, ter hoogte van de IJzeren Kaap, is het zeiljacht Sluussien , met één opvarende, in problemen geraakt toen de mast overboord ging. Na contact met het thuisfront werd aangeraden om toch de KNRM te alarmeren. De Cornelis Dito begeeft zich na de alarmering zo snel mogelijk naar de opgegeven positie. De opvarende van de Sluusien heeft inmiddels het anker uitgegooid om te voorkomen dat hij op de droogte raakt of in de mosselpercelen verdaagt. Het anker weet echter geen vaste bodem te vinden.

De bemanning van de reddingboot zorgt er voor dat de mast van het 7 meter lange zeilbootje aan boord word genomen en gezekerd. Als de mast gezekerd is wordt de Sluussien op sleeptouw genomen richting de haven van Oudeschild. Daar wordt ze even later afgemeerd aan de steiger en kan de reddingboot terug naar het station, klaar voor de volgende inzet.

reddingrapport

  • Hits: 4034

Lange actie Cornelis Dito voor lekgeslagen zeilbootje

  • Fotogallery:
  • 22-09-2017

Vrijdagmiddag wordt station Oudeschild gealarmeerd voor een vaartuig met lekkage. Om 13.36 uur gaat de pieper en spoedt de bemanning zich naar het boothuis.

Vanuit Oudeschild wordt koers gezet naar de Razende Bol, een zandplaat tussen Den Helder en Texel. Wanneer reddingboot Cornelis Dito daar aankomt, blijkt het te gaan om een klein zeilscheepje, genaamd Kobbe. Deze is tijdens laagwater bij de Razende Bol aan de grond gelopen en heeft daarbij een van de twee kimkielen beschadigd en maakt water. Besloten wordt om terug te keren wanneer het hoog water wordt, om zo de Kobbe makkelijker zonder verdere schade los te trekken.

Aan het eind van de middag keert de reddingboot terug naar de Razende Bol. De zeilbootboot is beschadigd, maar de eigenaar wil zelfstandig richting Den Helder varen, ondanks het advies van de bemanning van de Cornelis Dito om langszij gesleept te worden. Hierop wordt de tocht naar Den Helder aanvaard, met de reddingboot in de buurt, met een pomp standby.

Bij het aanvaren van de havenmond van Den Helder wordt de eigenaar van het zeilbootje, in overleg met de Kustwacht, toch gemaand om langszij gesleept te worden. Het risico van zinken in de havenmond, met alle gevolgen vandien zijn te groot. Hierop wordt de Kobbe langszij genomen door de Cornelis Dito en levert de bemanning het zeilscheepje af op een scheepshelling aan de Westoever in Den Helder. Na een lange actie, ligt de Cornelis Dito om 21.30 weer gereed in het boothuis voor de volgende inzet.

reddingrapport

  • Hits: 3602

Motorjacht strandt onvoorbereid op Waddenzee zonder hulpmiddelen

  • Fotogallery:
  • 16-09-2017

Om 12.25 gaan de piepers van de bemanning van station Oudeschild voor een vaartuig aan de grond. Alleen liep dit even anders dan normaal...

Het alarm wordt gemaakt voor een motorjacht dat aan de grond zit. Bij de kustwacht is de positie doorgegeven in de buurt van de T24, in vaarwater de Texelstroom. Daar aangekomen met reddingboot Cornelis Dito kan de bemanning het 10 meter lange jacht genaamd Toedeledokie niet vinden. Na contact met het jacht via een mobiele telefoon, probeert de bemanning er achter te komen wat nu eigenlijk de positie is. De eigenaar van het jacht maakt hierop een screenshot van zijn scherm wat de geografische positie doorgeeft en stuurt dit naar de schipper van de reddingboot.

Na veel gepuzzel via de mobiele telefoon komt de bemanning er achter dat het jacht zich totaal ergens anders bevindt, namelijk in het vaarwater van de Cocksdorp bij de VC4, een flink stuk verderop. Onmiddelijk wordt de koers verzet en begeeft de Cornelis Dito zich naar de positie, waar ze uiteindelijk het jacht aantreffen.

Deze ligt inderdaad aan de grond, maar gezien het opkomende water wordt de eigenaar geadviseerd het anker uit te gooien en hoog water af te wachten. Nader onderzoek van de reddingbootbemanning leert dat de Toedeledokie van plan was om van Den Helder naar Vlieland te varen, zonder zeekaarten, zonder marifoon, zonder plotter of navigatie, met alleen slechts een mobiele telefoon (slecht bereik op zee) en weinig tot geen vaarkennis.

De schipper dringt er op aan dat het jacht rechtsomkeert maakt naar Den Helder, voordat ze nog meer in de problemen raken. De reddingboot helpt het jacht op weg en keert terug naar het boothuis, wetend dat dit heel anders had kunnen aflopen.

reddingrapport

  • Hits: 5939

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.