Lange actie Cornelis Dito voor lekgeslagen zeilbootje

22 september 2017

Vrijdagmiddag wordt station Oudeschild gealarmeerd voor een vaartuig met lekkage. Om 13.36 uur gaat de pieper en spoedt de bemanning zich naar het boothuis.

Vanuit Oudeschild wordt koers gezet naar de Razende Bol, een zandplaat tussen Den Helder en Texel. Wanneer reddingboot Cornelis Dito daar aankomt, blijkt het te gaan om een klein zeilscheepje, genaamd Kobbe. Deze is tijdens laagwater bij de Razende Bol aan de grond gelopen en heeft daarbij een van de twee kimkielen beschadigd en maakt water. Besloten wordt om terug te keren wanneer het hoog water wordt, om zo de Kobbe makkelijker zonder verdere schade los te trekken.

Aan het eind van de middag keert de reddingboot terug naar de Razende Bol. De zeilbootboot is beschadigd, maar de eigenaar wil zelfstandig richting Den Helder varen, ondanks het advies van de bemanning van de Cornelis Dito om langszij gesleept te worden. Hierop wordt de tocht naar Den Helder aanvaard, met de reddingboot in de buurt, met een pomp standby.

Bij het aanvaren van de havenmond van Den Helder wordt de eigenaar van het zeilbootje, in overleg met de Kustwacht, toch gemaand om langszij gesleept te worden. Het risico van zinken in de havenmond, met alle gevolgen vandien zijn te groot. Hierop wordt de Kobbe langszij genomen door de Cornelis Dito en levert de bemanning het zeilscheepje af op een scheepshelling aan de Westoever in Den Helder. Na een lange actie, ligt de Cornelis Dito om 21.30 weer gereed in het boothuis voor de volgende inzet.