Motorjacht strandt onvoorbereid op Waddenzee zonder hulpmiddelen

16 september 2017

Om 12.25 gaan de piepers van de bemanning van station Oudeschild voor een vaartuig aan de grond. Alleen liep dit even anders dan normaal...

Het alarm wordt gemaakt voor een motorjacht dat aan de grond zit. Bij de kustwacht is de positie doorgegeven in de buurt van de T24, in vaarwater de Texelstroom. Daar aangekomen met reddingboot Cornelis Dito kan de bemanning het 10 meter lange jacht genaamd Toedeledokie niet vinden. Na contact met het jacht via een mobiele telefoon, probeert de bemanning er achter te komen wat nu eigenlijk de positie is. De eigenaar van het jacht maakt hierop een screenshot van zijn scherm wat de geografische positie doorgeeft en stuurt dit naar de schipper van de reddingboot.

Na veel gepuzzel via de mobiele telefoon komt de bemanning er achter dat het jacht zich totaal ergens anders bevindt, namelijk in het vaarwater van de Cocksdorp bij de VC4, een flink stuk verderop. Onmiddelijk wordt de koers verzet en begeeft de Cornelis Dito zich naar de positie, waar ze uiteindelijk het jacht aantreffen.

Deze ligt inderdaad aan de grond, maar gezien het opkomende water wordt de eigenaar geadviseerd het anker uit te gooien en hoog water af te wachten. Nader onderzoek van de reddingbootbemanning leert dat de Toedeledokie van plan was om van Den Helder naar Vlieland te varen, zonder zeekaarten, zonder marifoon, zonder plotter of navigatie, met alleen slechts een mobiele telefoon (slecht bereik op zee) en weinig tot geen vaarkennis.

De schipper dringt er op aan dat het jacht rechtsomkeert maakt naar Den Helder, voordat ze nog meer in de problemen raken. De reddingboot helpt het jacht op weg en keert terug naar het boothuis, wetend dat dit heel anders had kunnen aflopen.