Skip to main content

KNRM Ameland redt koe uit de Waddenzee

  • Fotogallery:
  • 28-05-2019

Een niet alledaagse klus voor de KNRM op Ameland dinsdagmiddag 28 mei jl. De reddingmaatschappij moest in actie komen voor een koe in de Waddenzee. Het dier zwom in het water bij Ameland ter hoogte van de Ballumerbocht.

De KNRM rukte met twee reddingboten uit en had ruim een uur nodig om de koe uit de Waddenzee te redden. Met één van de reddingboten en KNRM medewerkers in het water lukte het uiteindelijk om het dier mee te slepen naar de Waddenzeedijk op Ameland. Daar werd de koe met een kraan van Spoelstra uit Buren uit de Waddenzee getakeld en in een veewagen gezet. De eigenaar van de koe, die voor het eerst buiten was, zag dat het dier uit enthousiasme over de dijksloot sprong en alarmeerde de reddingmaatschappij.

De koe raakte op het Wad uitgeput, maar overleefde het avontuur dankzij de snelle inzet van de KNRM.

Foto's: Oncko Quirijn van Kammen - Ameland.nieuws.nl

  • Hits: 5726

Zweeds zeiljacht met blackout

  • Fotogallery:
  • 24-10-2017

Om 5.45 uur gaat de pieper met de mededeling: Zeiljacht met total blackout - prio 1. De bemanning vaart zo snel mogelijk uit met reddingboot Anna Margareta en neemt contact op met de Nederlandse Kustwacht (Den Helder Rescue).

Het Zweedse zeiljacht Lady Sparrow met 2 personen aanboord, drijft in de binnenberm van het VTS stelsel boven Ameland. Ze hebben beperkt motorvermogen en voor het zeil staat er op dat moment te weinig wind.
Omdat het donker en mistig is liggen ze niet op een veilige plaats, een vrachtschip mist hen op het nippertje.

Twee bemanningsleden stappen op de Lady Sparrow over en maken een sleepverbinding om het schip zo snel mogelijk uit de vaargeul te slepen.
Na overleg wordt besloten om de sleep naar Lauwersoog te brengen. Het jacht steekt 2.4 meter diep en voor reparatie is dan Lauwersoog de beste optie.

Richting het Westgat neemt de bemanning van KNRM Schiermonnikoog en Lauwersoog de sleep over om het jacht verder naar Lauwersoog te brengen.

reddingrapport

  • Hits: 3310

Kajuitjacht stuurloos door schroefprobleem

  • Fotogallery:
  • 23-07-2017

Terwijl de Fantastic Plastic in flottiele met 8 andere zeiljachten op weg is naar Denemarken krijgen ze tijdens een hoosbui het grootschoot in de schroef gedraaid.

Ze drijven stuurloos. Collega Estifiazione blijft in de buurt en helpt met de communicatie. Als reddingboot Anna Margaretha aanwezig is gaan er twee vrijwilligers op de Fantastic Plastic over om de lijn los te krijgen. Vanaf het schip lukt dit helaas niet.

Na goed overleg gaat een opstapper te water met een duikbril om te kijken of de lijn toch los gesneden kan worden. Gelukkig heeft de opstapper goed zicht en met veel moeite lukt het toch om de lijn los te krijgen.

Opgelucht kon de Fantastic Plastic weer verder en kon het flottiele hun reis naar Denemarken hervatten. Was het niet gelukt de lijn te verwijderen had men naar Lauwersoog gesleept moeten worden met alle vertraging van dien.

reddingrapport

  • Hits: 3382

PI-groep doneert custom-made bankjes voor boothuis Ballum

  • Fotogallery:
  • 22-04-2017

De PI-groep uit Drachten is een maatschappelijke organisatie voor de geestelijke gezondheid en integratie. Pi staat voor Persoonlijke impulsen in zorg, samenleving en werk.

Ieder jaar komen zij met een groep naar Ameland en dragen de KNRM een warm hart toe. Daarom hebben zij in hun werkplaats prachtige houten banken gemaakt om iedereen te laten genieten van het prachtige uitzicht.

Vandaag kwamen zij de banken brengen en ter plekke in elkaar te zetten.

nieuwsbericht

  • Hits: 3998

2000ste patient overgezet naar vaste land

  • Fotogallery:
  • 29-12-2016

Al vanaf 1988 worden patiënten voor spoed gevallen overgezet van Ameland naar het vaste land en op 28 december ging de 2000ste patiënt de reddingboot op.

Tegen 17.30 uur kwam het alarm binnen. Omdat het te mistig was voor de helikopter om te kunnen vliegen werd reddingboot Anna Margaretha met haar bemanning ingezet voor de overtocht naar het vaste land waar de ambulance klaar stond.

Eenmaal terug op het eiland stond de 2001-ste patiënt al klaar voor de overtocht. In het afgelopen jaar zette de KNRM Ameland 129 patiënten over.

nieuwsbericht

  • Hits: 3930

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.