Skip to main content

Afscheid drie plaatselijke commissieleden

  • Fotogallery:
  • 22-05-2023

Afgelopen maandag hebben wij tijdens een informele bijeenkomst met barbecue op reddingstation De Cocksdorp afscheid genomen van drie leden van de plaatselijke commissie.

Voorzitter en burgemeester Michiel Uitdehaag verlaat Texel en gaat als burgemeester in de gemeente Venray aan de slag en legt daarbij zijn functie als voorzitter van KNRM Texel neer. Michiel is van 2015 tot 2023 burgemeester van de gemeente Texel en voorzitter van KNRM Texel geweest. Ineke Bremer neemt als secretaris afscheid na een periode van 4 jaar en Werner van der Meer is 12 jaar actief geweest als coördinator opleidingen en oefenen. We kijken terug op een fijne samenwerking.

Na het eten was het tijd voor een korte toespraak, persoonlijk afscheidscadeau en bloemen namens de bemanning van station De Koog/Oudeschild en De Cocksdorp en plaatselijke commissie. Voorzitter Michiel Uitdehaag heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bemanning te bedanken en namens de gemeente een check overhandigd ter waarde van €500 en namens de provincie gebakjes voor de inzet in aanloop van het Koninklijk bezoek aan de Wadden afgelopen 9 en 10 mei.

  • Hits: 408

KNRM Texel is zaterdagavond ingezet voor twee incidenten kort na elkaar

  • Fotogallery:
  • 15-04-2023

Allereerst werd melding gemaakt van een surfer in de problemen ter hoogte van De Cocksdorp, later was er een zeiljacht in nood bij de Razende Bol.

Zaterdagavond om 20.30 is reddingboot Beursplein 5 van reddingstation Texel De Cocksdorp opgeroepen voor een mogelijk vermiste surfer. 
Ook het Kusthulpverleningsvoertuig en reddingboot Zalm van reddingstation Texel De Koog zijn opgeroepen om te zoeken vanaf het strand en de SAR helikopter is opgeroepen om vanuit de lucht de omgeving af te zoeken. Na een uur en verschillende zoekslagen tussen De Slufter en De Cocksdorp gemaakt te hebben, wordt de zoekactie in opdracht van de Kustwacht gestaakt. 

Inmiddels is er ook een noodoproep van een Duits jacht bij de Kustwacht binnen gekomen die ter hoogte van de Razende Bol aan de grond geraakt is. Beursplein 5 wordt richting het het in nood verkerende jacht gestuurd en assistentie vanaf het strand door het KHV en de Zalm is gewenst. 

De in de buurt varende sleepboot Teddy heeft het jacht, dat inmiddels zelf is losgekomen, richting de haven van Den Helder begeleid door voor hem uit te varen. Assistentie van de Beursplein 5 is niet meer nodig. De reddingboten van KNRM Texel en het KHV kunnen weer terug richting het reddingstation.

nieuwsbericht

  • Hits: 604

Trouwe donateurs op bezoek bij KNRM Texel

  • Fotogallery:
  • 18-03-2023

Zaterdag 18 maart hebben we de trouwe donateurs van 2020 en 2021 mogen verwelkomen op het reddingstation De Koog en De Cocksdorp. Alle donateurs die we hebben mogen verwelkomen zijn ruim 50 jaar ‘Redder aan de wal’ van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. 

De ochtend is gestart bij reddingstation De Koog met ontvangst met koffie en Texelse koek, een welkomstwoord van de voorzitter Michiel Uitdehaag en uitleg van schipper Sidny over het vrijwilligerswerk. Na de rondleiding en uitleg over het materieel zijn we naar reddingstation in De Cocksdorp gereden voor een presentatie van plaatsvervangend schipper Arnold over onder andere de nieuwe reddingboot een ‘van Wijkklasse’ die in 2024 reddingboot Beursplein 5 vervangt. Uiteraard hebben we alle trouwe donateurs meegenomen om met reddingboot Beursplein 5 een stukje mee te varen.  

Mooi om de persoonlijke verhalen te horen hoe ze betrokken geraakt zijn bij de KNRM in de jaren 1970 en 1971 en verhalen over acties en reddingen die ze zich nog herinneren.  

Bij terugkomst op het station hebben we de trouwe donateurs en hun partners op een lunch getrakteerd, de lunch is geheel gesponsord door het naastgelegen strandpaviljoen Kaap Noord.  
Al met al was het een geslaagde ochtend. 

Wij danken nogmaals de trouwe donateurs voor hun jarenlange donaties, zonder hun steun redden we het niet! 

De KNRM redt of helpt iedereen in nood op het water. Help u de KNRM? Wordt ook donateur https://actie.knrm.nl/doneren  

nieuwsbericht

  • Hits: 427

KNRM station ontvangt overlevingspak

  • Fotogallery:
  • 17-08-2022

Wim en José van der Gracht uit Den Burg doneren een overlevingspak aan reddingstation De Cocksdorp.

Vorig jaar juli was het echtpaar Wim en José van der Gracht 50 jaar getrouwd en door corona heeft het echtpaar van der Gracht geen feest gegeven of een reis kunnen maken met de kinderen. Omdat beide zelf ook veel aan vrijwilligerswerk doen, hebben ze besloten het geld aan een goed doel te schenken.

Wim van der Gracht is al vanaf zijn trouwen in 1971 donateur van de KNRM door de zoon van zijn vroeger collega Paul Kikkert. Paul was destijds motordrijver bij de KNRM en zoon Klaas gaf een spreekbeurt op school over de KNRM en is in de buurt waar veel jonge gezinnen woonden donateurs gaan werven. José van der Gracht heeft in het verleden veel aan windsurfen gedaan en was graag op het water. 

Het echtpaar heeft veel bewondering voor de vrijwilligers van de KNRM en als trouwe donateur is daarom gekozen om een overlevingspak aan de KNRM te doneren. 

Het overlevingspak is het belangrijkste redmiddel voor de bemanningsleden. De redders zijn eraan gewend te moeten werken onder slechte weersomstandigheden. In hun overlevingspak zijn ze goed beschermd tegen striemend buiswater, sneeuw en kou. Een overlevingspak is gemaakt van oersterk materiaal en gaat ongeveer zeven jaar mee. Daarna worden de overlevingspakken niet weggegooid, maar hergebruikt voor producten zoals drijvende sleutelhangers en tassen.

Tijdens de reguliere oefenavond van afgelopen maandag is het echtpaar uitgenodigd in het boothuis om het op maat gemaakte overlevingspak persoonlijk te overhandigen aan bemanningslid Ruud Betsema. 
Schipper Thijs heeft uitleg gegeven over de verschillende onderdelen en functies van het pak. 

nieuwsbericht

  • Hits: 1103

Dankbare duitse solozeiler in veiligheid gebracht

  • Fotogallery:
  • 14-07-2022

De bemanning van reddingboot Beursplein 5 heeft een onfortuinlijke seniore duitse solozeiler, welke gestrand was in de verraderlijke Eierlandse Gronden, op zijn verzoek losgetrokken en naar Den Helder gesleept. Dankzij onze vloeiend Duits sprekende opstappers konden we de zeiler goed uitleggen en geruststellen hoe we hem konden helpen met het behouden van zijn zeilschip, waar hij al zijn ziel en zaligheid in had gestopt.

Na zes kostbare jaren van vele tegenslagen na het kopen van zijn zeilschip op leeftijd ondernam hij nu de solo zeiltocht uit Harwich welke eindigde op een bank nabij de Vliehors en welke niet op zijn zeekaart stond. Door de stranding en zijn pogingen om los te komen, was een kleine schroefaslekkage ontstaan en hebben we dit ook voor hem opgelost.

Bij aankomst in Den Helder was de solozeiler ons zeer dankbaar en zou de boot laten repareren. Wij hebben hem wel geadviseerd om met een ervaren zeiler, naar zijn thuishaven te varen en vrij te blijven van de eilander gronden. Het advies nam hij ter harte, omdat zijn onverwachtte stranding veel indruk op hem had gemaakt.

Het blijkt maar weer dat het bevaren van de Eierlandse Gronden, zonder goede lokale kennis ernstig ontraden wordt, zoals ook in de zeekaart staat aangegeven.

nieuwsbericht

  • Hits: 1028

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.