Skip to main content

Nieuwe reddingboot ‘Alies en Evert Floor’ gedoopt

  • Fotogallery:

Zaterdag 3 mei is de nieuwe reddingboot van reddingstation De Cocksdorp gedoopt. De doopplechtigheid vond plaats op het terrein bij het boothuis aan de Volharding bij De Cocksdorp.

De bouw van de ‘Alies en Evert Floor’ is volledig gefinancierd uit de opbrengst van de nalatenschap van wijlen mevrouw Alies Floor-Wieringa. De nieuwe reddingboot is de vierde reddingboot uit de Van Wijkklasse en gebouwd door Habbeké Shipyard  uit Hoorn.

Traditiegetrouw heeft de schenker van de reddingboot de naam aan de boot gegeven en onthuld bij de doopplechtigheid. De boot is gedoopt door Ria Beerens. Zij is de partner van de Helmer Wieringa, een neef van Alies. 

Reddingbootklasse Van Wijk
De nieuwe reddingboot is gebouwd door de Noord-Hollandse werf Habbeke Shipyard in Hoorn. De Van Wijk is een doorontwikkeling van de Valentijn 2000. De nieuwe reddingboot is technisch getekend door Gaastmeer Design. Net als bij de overgang van de originele Valentijn naar de 2000, is de Van Wijk naar achteren verlengd. Dit keer met 50 centimeter om bovendeks meer ruimte te creëren. De rompvorm is grotendeels hetzelfde gebleven maar de techniek in de reddingboot is volledig vernieuwd. Daarnaast is onder meer een vernieuwde drenkelingenklep aangebracht en zijn de nieuwe geavanceerde motoren meer naar voren geschoven voor een betere balans. 

Capaciteiten nieuwe reddingboot
De reddingboot weegt 9,5 ton, is 11,40 meter lang en 4,10 meter breed, heeft een bemanning van vier personen en een gereddencapaciteit van 50 personen. De aandrijving bestaat uit twee VOLVO PENTA D6-440 pk motoren. Elk gekoppeld aan een Hamilton-waterjet, waarmee een maximumsnelheid van 32 knopen kan worden bereikt. De Van Wijkklasse reddingboot is onder alle weersomstandigheden inzetbaar op het IJsselmeer, de Waddenzee en kan ook gelanceerd worden vanaf het strand aan de Noordzee. De motoren van de nieuwe reddingboot voor Texel De Cocksdorp zijn geschikt voor het varen met HVO100-brandstof. Dit levert 90% reductie van CO2-uitstoot op. Een belangrijk winstpunt in de doelstellingen naar meer duurzaamheid binnen de KNRM.

Vervangt reddingboot Beursplein 5
De nieuwe reddingboot vervangt hiermee reddingboot Beursplein 5 die op 24 april 1992 door mevrouw K.R.W. Baronesse van Ittersum-Van de Ven gedoopt werd op een wel heel bijzondere locatie; het Beursplein in Amsterdam, voor de ingang van de Effectenbeurs. Die reddingboot was een geschenk van de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel, die elk bedrijf dat zich op de beurs noteerde verzocht een bijdrage voor de KNRM te storten ten bate van een nieuwe reddingboot.

De Beursplein 5 mag met haar 33 dienstjaren, 614 reddingacties, 1.283 geredde personen en 16 geredde dieren binnenkort gaan genieten van een welverdiend pensioen. 

Foto's Roel Ovinge

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 388

Doop bootwagen en schenking overlevingspakken

  • Fotogallery:

Zaterdag 2 november hadden we dubbel feest, er zijn 2 overlevingspakken geschonken en de bootwagen is gedoopt door het onthullen van het bord met de namen van de schenkers.
Allereerst hebben we met de schenkers gezamenlijk koffie met gebak gedaan en heeft schipper Thijs een en ander over de totstandkoming van de nieuwe bootwagen verteld waarna plaatsvervangend schipper Arnold een presentatie van het station en het belang van de overlevingspakken heeft gegeven.

Schenking overlevingspakken

De heer en mevrouw Reitsma, al jaren trouwe donateur, hebben dit jaar voor hun verjaardagsfeest de genodigden een donatie voor de KNRM gevraagd. Het geschonken bedrag hebben zij verdubbeld en daarvan konden 2 overlevingspakken met noodbakens aangeschaft worden. De familie Reitsma was speciaal voor de gelegenheid een weekend op Texel zodat de kleinkinderen beide overlevingspakken met noodbakens konden overhandigen aan de bemanning. Met dit op maat gemaakte overlevingspak kan een redder in Noordzee-omstandigheden 24 uur in het water liggen zonder onderkoeld te raken. Het is dus van cruciaal belang voor het reddingswerk van de KNRM.
Wij willen de familie Reitsma hartelijk danken voor de schenking van de pakken.

Doop bootwagen

Familie Buisman-Smit hebben allen een band met de zee en scheepvaart en de nalatenschap van broer en zus Harry Buisman en Trudie Buisman-Smit is daarom ook gegund aan de KNRM, omdat ook de familie van Texel komt is gekozen om dit voor de nieuwe bootwagen te bestemmen. De broers en zuster van Harry Buisman en Trudie Buisman-Smit hebben de schenking bekrachtigd door het bord met de tekst 'Deze bootwagen is gebouwd uit de nalatenschap van Harry Buisman en Trudie Buisman-Smit' te onthullen. Deze bootwagen is speciaal ontworpen en gebouwd voor Texel in voorbereiding op de komst van een nieuwe strandreddingboot voor reddingstation De Cocksdorp. De nieuwe bootwagen is een versterkt roodberg ontwerp, welke lanceren in de snel veranderde Waddenzee met steile kanten en vooruit lanceren in Noordzee mogelijk maakt. Reddingstation De Cocksdorp is hiermee nog verder gemoderniseerd en klaar voor de nieuwe reddingboot welke aankomend voorjaar gepland staat. We zijn de familie Buisman-Smit dankbaar voor deze geweldige schenking.

Na de plechtigheid zijn de schenkers een rondje mee geweest aan boord van reddingboot Beursplein 5 en is de ochtend afgesloten met een lunch in het boothuis, verzorgd door Strandpaviljoen Kaap Noord.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 365

Kantelproef nieuwe reddingboot KNRM reddingstation De Cocksdorp

  • Fotogallery:

Vrijdag 25 oktober heeft een geslaagde kantelproef van de nieuwe reddingboot voor KNRM Station De Cocksdorp plaatsgevonden bij de Habbeke Shipyard in Hoorn. De kantelproef is in stappen uitgevoerd en de reddingboot heeft zichzelf d.m.v. de kantelzak zelf gericht. De bemanning van het reddingstation De Cocksdorp heeft dit bijzondere moment mogen aanschouwen.

De nieuwe reddingboot van De Cocksdorp is de 4e van het type ‘van Wijk’ welke gebouwd wordt bij Habbeke Shipyard in Hoorn. Dit type is een doorontwikkeling van de huidige Valentijnklasse. Deze nieuwe boot is voorzien van modernste en duurzaamste technieken, is volledig zelfrichtend, 11.40 meter lang en 4.10 breed, heeft een diepgang van 0.70 en kan een snelheid van 35 knopen (65 km/uur) varen. Deze nieuwe reddingboot gaat, de inmiddels 32 jaar oude, Beursplein 5 aankomend jaar vervangen.

foto's Roel Ovinge

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 609

Onzeewaardige Belgen gestrand in de Eierlandsche gronden

  • Fotogallery:

Zondagavond 23:03 uur prio 1 voor de vrijwillige redders van KNRM reddingstation De Cocksdorp voor een gestrande pleziervaart sleepboot. Vertrokken uit Cuxhaven richting België, zonder goede zeekaarten of enige kennis van navigeren, had het Belgische drietal, de recent aangeschafte 103 jaar oude sleepboot op goed geluk het Eierlansche gat ingevaren. Men besefte niet dat hier de levensgevaarlijke ondiepe Eierlandsche gronden in de weg lagen...

Noord van de vuurtoren, middenin de binnengronden, maakte de bemanning van reddingboot Beursplein 5 meteen sleepvast, om de op de zandbanken stampende sleepboot naar dieper water te slepen. Dit lukte in eerste instantie, maar door de gierende eb kwam de sleepboot niet uit de gronden. Met hulp van de redders is het anker uitgezet zodat het kleine sleepbootje met opkomend tij los zou komen en zelf zijn route kon vervolgen. Hiervoor waren zeekaarten en routeaanwijzingen gegeven door de Texelse KNRM-ers.

Zover kwamen de onfortuinlijke Belgische pleziervaarders niet, want met opkomend tij, kreeg men maandagochtend de motor niet gestart... Ook bleek men niet verzekerd, waardoor de commerciėle dienstverleners geen sleep/hulp diensten aanboden.

Op verzoek van de Kustwacht is reddingboot Joke Dijkstra met de Beurplein 5 gealarmeerd. Doordat het anker was gaan krabben lag het slepertje in de brekers en stampte op de gronden. De Beursplein 5 kon door de geringe diepgang en goed zeemanschap wederom snel vastmaken en het slepertje vlot de gronden uitslepen.
De Joke Dijkstra nam de sleep over, tot de bemanning de motor weer aan de praat had gekregen.

Nadat de sleper en technische installatie nogmaals voor langere tijd gecontroleerd was op eventuele schade en lekkage gaf de schipper aan dat men zelf verder kon en wilde varen. Hierop heeft de Joke Dijkstra, west van De Koog, losgegooid en voer naar de Helderse thuishaven. De sleepboot bleef in contact met de Kustwacht en vervolgde zijn reis.

De Texelse en Helderse vrijwilligers konden na vele uren inzet en een korte boterham onderweg, meteen naar hun werk.

reddingrapport

  • Raadplegingen: 1328

Nieuwe bootwagen voor KNRM Texel - De Cocksdorp

  • Fotogallery:

Onze nieuwe oersterke Roodberg bootwagen is 24 januari 2024 in gebruik genomen, in voorbereiding op de komst van een nieuwe strandreddingboot voor reddingstation De Cocksdorp.

Na 22 jaar trouwe dienst is de, door Euronext in 2001 geschonken Roodberg bootwagen, vervangen. Daarmee heeft Euronext een geweldig aandeel gehad in alle mensen en dieren welke in deze periode zijn gered. Met ca. 1500 lanceringen is dit een geweldige investering in de veiligheid van de Texelse wateren geweest. Wij willen Euronext hier dan ook enorm voor bedanken.

De nieuwe bootwagen is een versterkt Roodberg ontwerp, welke lanceren in de snel veranderde Waddenzee met steile kanten én vooruit lanceren in Noorzee mogelijk maakt. Station De Cocksdorp is hiermee nog verder gemoderniseerd en klaar voor de nieuwe reddingboot welke ook voor aankomend jaar gepland staat.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 611

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.