Skip to main content

Brandend jacht zinkt, opvarenden gered

  • Fotogallery:
  • 27-08-2023

Wanneer tijdens een oefenmorgen de pieper gaat met een PRIO 1 melding – vaartuig brand/explosie aan boord - dan is het ‘alle hens aan dek’ voor de vrijwilligers van KNRM-reddingstation Neeltje Jans.

Niet ver vanaf het reddingstation staat op de Oosterschelde een schip in brand. Samen met brandweer Kamperland en reddingsvaartuig Mistral wordt geprobeerd het vaartuig te redden.

De opvarenden waren al door een passerend zeiljacht aan boord genomen maar werden zekerheidshalve door de bemanning van reddingboot Fred ter controle naar een, op de wal gereedstaande, ambulance gebracht.

De onfortuinlijke zeilers maken het naar omstandigheden goed, hun vaartuig moet echter als verloren worden beschouwd.

nieuwsbericht

  • Hits: 344

En toen werd het stil...

  • Fotogallery:
  • 15-08-2023

Oorverdovend stil zo noemt ze het zelf. Niet te bevatten, hij was nog zo jong en er waren nog zoveel plannen. Aan het woord is Annie Dingemanse de partner van Jan Wijkhuijs. 

Samen met haar zus en zwager is ze op het reddingstation en op de kade staat een boottrailer in de zon. Een bijzondere trailer want als je goed kijkt staat er op dat deze ‘aangeschaft is uit de nalatenschap van Jan Wijkhuijs uit Koudekerke’.

Het was een grote wens van Jan om een deel van zijn nalatenschap te schenken aan de KNRM. En deze boottrailer is daar een onderdeel van. De trailer draagt een reserve reddingboot die o.a. gebruikt kan worden voor oefening en als extra reddingboot voor de Zeeuwse reddingstations. 

Het mag dan stil geworden zijn. Jan zijn naam staat voor altijd op deze boottrailer, blijvend zichtbaar op de Zeeuwse wegen waar hij zelf altijd zo graag op fietste.

Daar staan wij graag even bij stil!

nieuwsbericht

  • Hits: 392

De stoel van Nicoline

  • Fotogallery:
  • 20-04-2023

Al jaren waren ze donateur van de KNRM, beide hadden ze een verleden in de scheepvaart. En toen overleed ze vorig jaar; zijn vrouw Nicoline. Niet onverwacht en alles hadden ze al wel besproken; de uitvaart en hoe het verder moest.

Maar diep van binnen wilde Arnold eigenlijk een soort blijvende herinnering; iets tastbaars…

Kort na haar overlijden viel zijn oog op een mailing van de KNRM. Het ging over het schenken van een nieuw type stoelen voor de reddingboten.

Hé dat is leuk dacht hij. Ik stel me zo voor dat ik dan op de bank zit met een borreltje als ergens de pieper gaat, de bemanning van de reddingboot aan boord stapt en dat dan de een tegen de ander zegt: ’ga jij maar op de stoel van Nicoline zitten’.

Zomaar wat flarden uit het gesprek dat we hadden toen Arnold aan boord van reddingboot Koopmansdank een naamplaatje op ‘de stoel van Nicoline’ aanbracht. Een blijvende herinnering want ook als de reddingboot -in het kader van het vlootvernieuwingsplan- over een aantal jaren vervangen zal worden dan krijgen de stoelen een plaatsje in de nieuwe reddingboot.

Ook ‘de stoel van Nicoline’!

  • Hits: 569

73 personen en 5 dieren in veiligheid

  • Fotogallery:
  • 03-01-2023

In 2022 kwam KNRM-reddingstation Neeltje Jans 72 keer in actie voor redding en hulpverlening op en bij de Noordzee en de Oosterschelde. In totaal werden 73 mensen en 5 dieren in veiligheid gebracht.

Dit is in lijn met de landelijke cijfers van de KNRM die laten ook een stijging zien t.o.v. 2021. Landelijk zijn de 1.400 vrijwillige bemanningsleden van KNRM-reddingboten, waterscooters en kusthulpverleningsvoertuigen 2.524 keer in actie gekomen en zijn er meer dan 4.000 mensen en 155 dieren gered of geholpen.

De 6 Zeeuwse KNRM-reddingstation laten een vergelijkbare stijging zien. De Zeeuwse redders kwamen 305 keer in actie in 2022. Zij brachten bijna 400 mensen en 23 dieren in veiligheid.

Onverminderde inzet en steun

Zo’n 30 vrijwillige bemanningsleden en 1 beroepsschipper stonden ook het afgelopen jaar weer klaar om een van de twee reddingboten van KNRM-reddingstation Neeltje Jans te bemannen. In weer en wind en gesteund door ruim 129.000 trouwe donateurs die met hun giften, donaties, schenkingen en legaten het mogelijk maken dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat voor mensen en dieren in nood. Ook op de Zeeuwse wateren!

Acties

De lange, warme en zonnige zomer van 2022 trok veel mensen naar het water met als bijna logisch gevolg dat er ook meer hulpvragen waren. Traditiegetrouw zijn het de zeil- en motorjachten die het vaakst de hulp van een reddingboot inroepen. Waarbij het opvalt dat ‘aan de grond lopen’ -al dan niet als gevolg van een navigatiefout of motorpech- een veel voorkomende oorzaak voor de hulpvraag was.

Minstens zo opvallend waren de inzetten rondom de Oosterscheldekering. Dat het daar oppassen geblazen is, daar kunnen de redders van Neeltje Jans over meepraten. Maar dat men in 2022 tot twee maal toe ingezet werd voor suppers vlakbij de kering verbaasde hen ook. Zeker toen bleek dat een van de suppers het onmogelijke plan had onder de kering door te varen…

Preventie 

Een goede voorbereiding van de vaartocht blijft een heikel punt en niet alleen bij deze suppers. Het is dan ook niet zonder reden dat de KNRM ook het afgelopen jaar weer veel aandacht schonk aan het bewust maken van gevaren en risico’s die horen bij het water. Hierbij is de gratis KNRM Helpt app een handig hulpmiddel gebleken en niet in de laatste plaats door de mogelijkheid om direct hulp te vragen als er problemen zijn.

  • Hits: 799

Reddingbootbemanning bezorgt kerstbroden

  • Fotogallery:
  • 24-12-2022

De laatste oefendag van het jaar is niet alleen een bijzondere voor de vrijwillige reddingbootbemanning maar zeker ook voor de bemanning van de ankerliggers voor de Zeeuwse kust.

Zo’n 20 km uit de kust van Walcheren ligt het ankergebied Steenbank. Als de reddingboot daar naar toe gestuurd wordt dan is het vaak om zieken of gewonden van boord van een van de voor anker liggende zeeschepen te halen. In vaktermen heet dat een MEDEVAC.

Vandaag was de aanleiding voor ons bezoek een stuk vrolijker. De redders van KNRM-reddingstation Neeltje Jans hadden reddingboot Koopmansdank namelijk volgestouwd met kerstbroden*. 

De zeelui die aan boord van de ankerliggers verblijven vieren kerst ver van huis en zonder familie. Ze liggen soms al weken voor de Zeeuwse kust te wachten op lading en van boord kunnen ze niet. Wat is er dan leuker dan een beetje afleiding in de vorm van een bezoekje van een reddingboot. Als die dan ook nog eens kerstbroden uitdeelt dan is dat voor iedereen een mooi begin van de feestdagen.

* De kerstbroden zijn beschikbaar gesteld door International Food Services en kosteloos geleverd door Koolwijk Shipstores. Waarvoor hartelijk dank!

nieuwsbericht

  • Hits: 856

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.