73 personen en 5 dieren in veiligheid

73 personen en 5 dieren in veiligheid

3 januari 2023

In 2022 kwam KNRM-reddingstation Neeltje Jans 72 keer in actie voor redding en hulpverlening op en bij de Noordzee en de Oosterschelde. In totaal werden 73 mensen en 5 dieren in veiligheid gebracht.

Dit is in lijn met de landelijke cijfers van de KNRM die laten ook een stijging zien t.o.v. 2021. Landelijk zijn de 1.400 vrijwillige bemanningsleden van KNRM-reddingboten, waterscooters en kusthulpverleningsvoertuigen 2.524 keer in actie gekomen en zijn er meer dan 4.000 mensen en 155 dieren gered of geholpen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De 6 Zeeuwse KNRM-reddingstation laten een vergelijkbare stijging zien. De Zeeuwse redders kwamen 305 keer in actie in 2022. Zij brachten bijna 400 mensen en 23 dieren in veiligheid.

Onverminderde inzet en steun

Zo’n 30 vrijwillige bemanningsleden en 1 beroepsschipper stonden ook het afgelopen jaar weer klaar om een van de twee reddingboten van KNRM-reddingstation Neeltje Jans te bemannen. In weer en wind en gesteund door ruim 129.000 trouwe donateurs die met hun giften, donaties, schenkingen en legaten het mogelijk maken dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat voor mensen en dieren in nood. Ook op de Zeeuwse wateren!

Acties

De lange, warme en zonnige zomer van 2022 trok veel mensen naar het water met als bijna logisch gevolg dat er ook meer hulpvragen waren. Traditiegetrouw zijn het de zeil- en motorjachten die het vaakst de hulp van een reddingboot inroepen. Waarbij het opvalt dat ‘aan de grond lopen’ -al dan niet als gevolg van een navigatiefout of motorpech- een veel voorkomende oorzaak voor de hulpvraag was.

Minstens zo opvallend waren de inzetten rondom de Oosterscheldekering. Dat het daar oppassen geblazen is, daar kunnen de redders van Neeltje Jans over meepraten. Maar dat men in 2022 tot twee maal toe ingezet werd voor suppers vlakbij de kering verbaasde hen ook. Zeker toen bleek dat een van de suppers het onmogelijke plan had onder de kering door te varen…

Preventie 

Een goede voorbereiding van de vaartocht blijft een heikel punt en niet alleen bij deze suppers. Het is dan ook niet zonder reden dat de KNRM ook het afgelopen jaar weer veel aandacht schonk aan het bewust maken van gevaren en risico’s die horen bij het water. Hierbij is de gratis KNRM Helpt app een handig hulpmiddel gebleken en niet in de laatste plaats door de mogelijkheid om direct hulp te vragen als er problemen zijn.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij