Skip to main content

Garnalenkotter maakt water.

  • Fotogallery:
  • 15-11-2022

Lauweroog 15 november ’22

 

De piepers van onze opstappers gingen 23:05 met de melding ‘’ Prio 1 schip maakt water’’

De reddingboot Annie Jacoba Visser van reddingstation Lauwersoog en de reddingboot Edzard-Jacob van reddingstation Schiermonnikoog waren als eerste aanwezig bij de water makende kotter.

Al gauw werden de opstappers en de bergingspompen van beide reddingsboten overgezet naar de water makende kotter. Iets later arriveerde de Koning Willem 1 van reddingstation Schiermonnikoog deze moest een andere route nemen i.v.m. de diepgang van de reddingboot. Deze bracht de derde bergingspomp over naar de water makende kotter.

Er was toch wel paniek aan boord van de kotter ‘’kotter maakt water deze lag op een zandplaat met opkomend water’’ De bergingspompen konden het binnen komende water mooi bijhouden.

Al gauw konden de opstappers de oorzaak lokaliseren waardoor de kotter water maakte. Een gesprongen afsluiter werd gedicht zodat het ruim kon worden leeggepompt en de rust was weer wedergekeerd. De kotter maakte geen water meer, de gearriveerde berger kon zo een sleepverbinding maken en de kotter naar dieper water brengen. Eenmaal op dieper water kon de kotter zijn reis vervolgen naar Lauwersoog. Tijdens de terug reis naar Lauwersoog bleven er nog een aantal opstappers aan boord van de kotter voor een veilige terugtocht naar Lauwersoog.

reddingrapport

  • Hits: 1097

Aan de grond in de mist

  • Fotogallery:
  • 10-11-2020

Vanmiddag kreeg KNRM reddingstation Lauwersoog een verzoek tot maritieme hulp verlening.

Het zeiljacht was onderweg van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Groningen waar het jacht in het Dokkumerdiep vast kwam te zitten in de dichte mist.

Reddingboot Johanna Maria was snel ter plaatse. De Johanna Maria vervangt tijdelijk de Springbok die voor groot onderhoud naar de werf in Hoorn is. Er werd een opstapper overgezet naar het zeiljacht zodat er een sleepverbinding tot stand kon worden gebracht. Reddingboot Johanna Maria heeft het zeiljacht op sleep genomen naar Senneroog waar zij het jacht heeft afgemeerd.

 

 

reddingrapport

  • Hits: 3456

Aan de grond bij een golfbreker

  • Fotogallery:
  • 24-10-2020

Zaterdagavond kwam de melding vaartuig aan de grond.

Het schip was onderweg van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Zoutkamp waar hij in de Slenk een motorstoring kreeg. Door de harde wind verwaaide het schip achter de golfbreker van het Jaap Deensgat waar hij aan de grond liep.

De Springbok van reddingstation Lauwersoog was snel te plaatse, deze maakte een sleepverbinding en sleepte het schip naar Zoutkamp. In Zoutkamp aangekomen werd het schip langs zij genomen waar het schip veilig werd afgemeerd.

reddingrapport

  • Hits: 4189

Omgeslagen zeilboot

  • Fotogallery:
  • 19-09-2020

Zaterdag 19 september rond 16.38uur ging de pieper Prio 1 vaartuig omgeslagen.

De bemanning van het omgeslagen zeilbootje heeft een twintigtal minuten in het water gelegen toen ze werden opgemerkt door een passerend schip de MS Noordster. De bemanning van de MS Noordster heeft de betreffende personen uit het water gepikt en voorzien van warme dekens.

Onze opstappers van KNRM Lauwersoog hebben bij aankomst het zeilbootje weer overeind getrokken, en de opvarenden van het zeilbootje gecheckt op eventuele verwondingen. De MS Noordster heeft de betreffende personen naar Lauwersoog gebracht.

Nadat we retour voeren richting station kwam er een tweede melding binnen, ditmaal ging het om een vermiste surfer. De surfer werd al een poosje vermist door zijn surfmaat en deze had dan ook alarm geslagen. Na een aantal zoekslagen gemaakt te hebben bij Bandshoek bleek de vermiste surfer op eigen kracht de wal te hebben bereikt.

reddingrapport

  • Hits: 4324

Stormoefening tijdens storm Ciara

  • Fotogallery:
  • 09-02-2020

De aangekondigde storm Ciara zette de bemanning van reddingsstation Lauwersoog op scherp. De opkomst van de bemanning was groot. Dit maakte dat we met beide schepen, de Annie Jacoba Visser en de Springbok het water op konden. Ook de extra boot de Fint, een float kon worden ingezet bij de oefening.

Deze oefeningen onder ruwe omstandigheden zijn uitermate belangrijk voor de geoefendheid van onze bemanning. Allerlei vaardigdheden worden in de praktijk getraind en geoefend.

Aan het eind van de middag kon met grote voldoening worden terug gekeken op een zinvolle oefening, die zijn vruchten afwerpt bij daadwerkelijke inzetten onder zware omstandigheden.

nieuwsbericht

  • Hits: 3195

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.