Skip to main content

Nieuwe reddingboot voor KNRM-Blaricum gedoopt

  • Fotogallery:
  • 23-09-2023

Reddingboot vaart op biodiesel en wordt door elektrische bootwagen te water gelaten 

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vrijdag 22 september een nieuwe reddingboot voor het reddingstation Blaricum in gebruik genomen. De reddingboot is een schenking van het Pieter Houbolt Fonds en krijgt ook de naam Pieter Houbolt.  

Peter Houbolt, de zoon van wijlen Pieter Houbolt, zorgde voor de schenking aan de KNRM en namens hem heeft mevrouw Olga van Zijverden de doop verricht. De reddingboot wordt in Blaricum gestationeerd in het boothuis nabij de Stichtse Brug. De boot wordt met een speciale elektrisch aangedreven bootwagen te water gelaten. Daarvoor wordt de boothelling nog aangepast. Tot de helling gereed is ligt de reddingboot afgemeerd in Huizen om de bemanning de gelegenheid te geven met de boot te oefenen. 

Reddingbootklasse Nikolaas

De reddingboot is gebouwd door Habbeke Shipyard in Hoorn, waar vrijwel alle reddingboten van deze klasse zijn gebouwd. Het ontwerp is van Dutch Special Marine Group. De boot is door de KNRM speciaal ontwikkeld voor het ruime binnenwater, zoals het IJsselmeer, de Randmeren, de Waddenzee en de Deltawateren in Zuidwest-Nederland. De nieuwe reddingboot is de 16e en voorlopig laatste reddingboot van dit type. Daarmee zijn alle beoogde reddingstations op het ruime binnenwater van deze klasse voorzien.   

Capaciteiten

Het schip weegt 3,4 ton, is 9 meter lang en 3 meter breed, heeft een bemanning van vier personen en een gereddencapaciteit van 20 personen. De aandrijving bestaat uit een Volvo D6 motor van 440 pk,  gekoppeld aan een Hamilton waterjet waarmee een maximumsnelheid van 34 knopen kan worden behaald. Hiermee kan het gehele inzetgebied van het reddingstation ruim binnen de door de KNRM gestelde tijdsnorm van 30 minuten worden bereikt.  

Duurzaamheidsdoelstellingen

De Pieter Houbolt gaat varen op HVO-100 brandstof. Een brandstof die 95% minder CO₂-uitstoot dan normale diesel. Dit past in de doelstelling van de KNRM om in 2030 de uitstoot van haar reddingvloot te hebben verminderd tot 50% en in 2050 90% reductie. Om die reden is ook gekozen voor een elektrisch aangedreven bootwagen, die de dieseltractor vervangt.  

Huidige reddingboot wordt opleidingsvaartuig

In Blaricum vervangt de nieuwe reddingboot de huidige reddingboot Blaricum-1. Deze reddingboot was sinds 2012 een eenling in de vloot. De reddingboot werd overgenomen van de Reddingsbrigade Blaricum toen deze werd omgevlagd naar een KNRM-reddingstation. De Blaricum-1 wordt uit de operationele vloot gehaald en zal in IJmuiden dienst doen als één van de twee opleidingsvaartuigen van de KNRM. 

Vrijwillige bemanning

In Blaricum wordt de reddingboot bemand door 29 enthousiaste, vrijwillige bemanningsleden. Het reddingstation komt zo’n 65 keer per jaar in actie op de zuidelijke Randmeren tussen Nijkerk en Amsterdam. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingwerk, wordt periodiek bijgeschoold in tal van vaardigheden en oefent wekelijks om maximaal voorbereid in actie te kunnen komen.

 

nieuwsbericht

  • Hits: 474

KNRM helpt omgeslagen kanoërs

  • Fotogallery:
  • 08-08-2023

Vanavond kwam er een melding binnen bij de KNRM reddingstations Blaricum en Huizen. Op het Eemmeer bij Blaricum was een kano met twee personen omgeslagen. Het betrof vakantiegangers uit Basel die een indrukwekkende tocht maakten van Basel naar Amsterdam via de Rijn, de IJssel en de Randmeren.


De vrijwilligers van de KNRM reddingboot ‘Veronica’ uit Blaricum kwamen direct in actie. Zij namen de licht onderkoelde kanoërs over van een passerend zeiljacht en brachten hen samen met hun kajak veilig naar jachthaven Nieuwboer in Bunschoten. De reddingboot ‘Nikolaas Wijsenbeek’ van KNRM Huizen heeft alle eigendommen die in het Eemmeer dreven, weten te bergen. Deze werden vervolgens overhandigd aan de kajakkers, die uit dankbaarheid een Zwitserse vlag aan de redders schonken.

 

KNRM Helpt App

De alarmering kwam van een passerend zeiljacht. De schipper had de omgeslagen kanoërs opgemerkt en hen voorzien van droge kleren. Hij had onlangs de 'KNRM helpt' app gedownload en kon zo direct de hulpdiensten alarmeren. Deze app bleek in deze situatie van onschatbare waarde.

nieuwsbericht

  • Hits: 326

Help Amy en Daniël Redden!

  • 30-04-2023

De KNRM jaarwimpel is de afgelopen jaren een bekend symbool van de KNRM geworden. Sinds 2015 worden er maar liefst meer dan 7.000 exemplaren per jaar verkocht aan mensen die hun steun betuigen aan de KNRM. De wimpel wordt gebruikt als decoratieve wimpel aan boord van boten en jachten en is een teken van waardering voor de inzet van de KNRM.

De KNRM jaarwimpel is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Door de duurzaamheid van de KNRM jaarwimpel is deze na al die jaren een waar collectors-item geworden. Wil je ook dit jaar weer een mooie wimpel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij om aan je collectie toe te voegen of je collectie te starten? Doneer dan 25 euro of meer en je krijgt de officiële KNRM-wimpel 2023 gratis thuisgestuurd.

Doneer nu

Je kunt de nieuwe KNRM jaarwimpel ook kopen via de KNRM Reddingwinkel en bij alle KNRM reddingstations. Speciaal voor de schepen van de binnenvaart en de charter is er de tijdloze grote wimpel van 50 x 100 cm. Deze kun je rechtstreeks bestellen bij de producent Faber Vlaggen.

Wij redden mens en dier in nood op zee of de ruime binnenwateren van ons land. Dat doen we sinds 1824 vrijwillig, belangeloos en onafhankelijk. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, onder alle weersomstandigheden staan wij klaar als we worden opgeroepen. De KNRM helpt of redt iedereen die dat nodig heeft.

Wij zijn een onafhankelijk goed doel, ontvangen geen subsidies en bestaan dankzij donateurs. Met hun steun kunnen wij nu en in de toekomst veilig uitvaren. Vragen? Neem gerust contact op.

 

 

nieuwsbericht

  • Hits: 458

Aanvaring op het Gooimeer

  • Fotogallery:
  • 02-03-2023

Donderdagmiddag zijn op het Gooimeer nabij de Stichtse Brug een vrachtschip en een vaartuig met 2 vissers met elkaar in aanvaring gekomen. De aanvaring werd waargenomen vanaf het reddingstation in Blaricum. 

Via de Kustwacht werd alarm gemaakt voor de KNRM reddingboten van Huizen en Blaricum. Daarnaast werden ook ambulances, de brandweer en een traumahelikopter gealarmeerd. Ter plaatse lag het vissersvaartuig tegen de Gooimeerdijk aan en werden de opvarenden door het ambulancepersoneel behandeld. De politie heeft het incident in onderzoek genomen.

Eerder die ochtend verleende de bemanning van reddingstation Blaricum assistentie aan drie medewerkers van Staatsbosbeheer die met hun vaartuig waren omgeslagen. De drie licht onderkoelde boswachters werden opgevangen op het reddingstation en van droge kleding en warme dranken voorzien. Hierna werden het vaartuig en de verloren materialen geborgen. De drie personen droegen allen een reddingsvest en ondervonden daardoor weinig echte hinder van het onfortuinlijke incident. 

reddingrapport

  • Hits: 618

Kiellegging nieuwe reddingboot Blaricum

  • Fotogallery:
  • 28-10-2022

Afgelopen vrijdag zijn wij, reddingstation Blaricum op bezoek geweest bij scheepswerf Habbeke te Hoorn. Hier waren wij samen met de schenker van onze nieuwe reddingboot bij de kiellegging van onze reddingboot in aanbouw. 

 

Onder toeziend oog van een deel van de bemanning, een deel van de plaatselijke commissie, de regiomonteur en de directeur van de KNRM Jacob Tas heeft de donateur het bouwnummer van de boot op een aluminium plaat gelast. Deze zal onderin de boot gelast worden.

 

Naar verwachting zal de reddingboot in het voorjaar 2023 af zijn en gedoopt worden.


 

  • Hits: 945

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.