Skip to main content

Even een broodje eten: vast!

Datum: zondag 07 mei 2017 | Sectie: Den Oever

De KNRM Den Oever kreeg zondagmiddag rond één uur de melding van een vaartuig, dat ongeveer vier mijl ten oosten van Den Oever op het IJsselmeer aan de grond was gelopen. Het ging om het zeiljacht genaamd Overdrijven, dat van Den Oever onderweg naar Workum was, toen de tweekoppige bemanning besloot even een broodje te eten.

Hierdoor werd de navigatie even uit het oog verloren en belandde de Overdrijven op een ondiepe plaat. Omdat de omstandigheden niet nijpend waren, ging reddingboot Johanna Margareta met gepaste spoed naar de opgegeven positie, waar inmiddels ook de Barracuda van een commercieel bergingsbedrijf ter plaatse was gekomen. Echter, de bemanning van het zeiljacht besloot gebruik te maken van de hulp van de KNRM.

Van de Johanna Margareta werden twee mannen overgezet en zij brachten een sleepverbinding tot stand. Heel rustig werd de sleeplijn op spanning gebracht en aan boord van het zeiljacht werd het grootzeil opgezet, om de boot slagzij te laten maken, waardoor de kiel minder diep stak. Het kostte daarna niet al te veel moeite het zeiljacht los te trekken.

Nadat was vastgesteld dat de Overdrijven geen schade had opgelopen, kon de bemanning haar weg vervolgen en de Johanna Margareta weer terug naar het station, waar, terwijl de bemanning aan een kopje koffie zat, de volgende melding binnenkwam.

Een zeiljacht was op de Waddenzee, net buiten Den Oever, aan de grond gelopen. Daar iedereen nog in het boothuis was kon de Johanna Margareta snel weer naar buiten, maar eenmaal in de sluis kreeg ze het bericht binnen dat het zeiljacht, met behulp van een andere boot en het opkomende water, inmiddels weer los was. Hierdoor kon de Johanna Margareta weer retour station en weer gereed worden gemaakt voor de volgende actie. De teller staat inmiddels op negen.

Den Oever

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.