Skip to main content

Afscheid van penningmeester van het eerste uur

Datum: maandag 12 november 2018 | Sectie: Den Oever

Het KNRM-station Den Oever heeft op maandag 12 november afscheid genomen van penningmeester Gerard Ernens. Omdat hij 70 jaar is geworden, moet hij deze funcie neerleggen. Dat doet hij per 1 januari aanstaande, met gepaste tegenzin.

Vanaf de oprichting van het station, eind 2000, was Ernens - indertijd havenmeester van de gemeente Wieringen - erbij betrokken. Waarnemend burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon, voorzitter van de plaatselijke commissie, en John Geel, hoofd van de operationele dienst van de KNRM, namen met de aanwezige bemanning, nagenoeg voltallig, de loopbaan van de penningmeester door. Geel gaf hem daarna de gebruikelijke afscheidscadeaus, zijnde een stropdas, een lepelset en het boek 'Het zeegat uit'.

Ernens wilde in 2000 graag bemanningslid worden, maar ook toen speelde zijn leeftijd (destijds 52) hem al parten. Maar zijn kennis van de scheepvaart was zeer welkom en hij heeft zich als penningmeester zo goed van zijn taak gekweten, dat op het hoofdkantoor nooit werd gevraagd: 'Klopt dit wel?' als de boel werd nagekeken. Ook aardig: Ernens was nooit te beroerd om slachtoffer te spelen bij EHBO-oefeningen.

Bij het afscheid was ook voormalig burgemeester Jan Baas aanwezig. Als burgemeester van Wieringen - later ging hij naar Enkhuizen - richtte hij het station op, nadat door enkele ernstige incidenten op de Waddenzee - waaronder de ramp met de Dakota in 1996 - was gebleken dat in het westelijke Waddengeboed een gat gaapte in het netwerk van de KNRM. In het vissersdorp Den Oever meldden zich al gauw enkele tientallen vrijwilligers. Het bijzondere aan dit station is, dat het zowel hulpvragers op de Waddenzee als op het IJsselmeer bedient.

De KNRM is erin geslaagd voor Gerard Ernens een opvolger te vinden in de persoon van Esmiralda Beijer uit Wieringerwerf. Ook hebben zich weer enkele aspirant-opstappers aangemeld; een goede zaak voor het station, waar de laatste jaren nogal wat bemanningsleden omreden van hun leeftijd zijn vertrokken.

Den Oever

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.