Afscheid van penningmeester van het eerste uur

12 november 2018
den oever

Het KNRM-station Den Oever heeft op maandag 12 november afscheid genomen van penningmeester Gerard Ernens. Omdat hij 70 jaar is geworden, moet hij deze funcie neerleggen. Dat doet hij per 1 januari aanstaande, met gepaste tegenzin.

Vanaf de oprichting van het station, eind 2000, was Ernens - indertijd havenmeester van de gemeente Wieringen - erbij betrokken. Waarnemend burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon, voorzitter van de plaatselijke commissie, en John Geel, hoofd van de operationele dienst van de KNRM, namen met de aanwezige bemanning, nagenoeg voltallig, de loopbaan van de penningmeester door. Geel gaf hem daarna de gebruikelijke afscheidscadeaus, zijnde een stropdas, een lepelset en het boek 'Het zeegat uit'.

Ernens wilde in 2000 graag bemanningslid worden, maar ook toen speelde zijn leeftijd (destijds 52) hem al parten. Maar zijn kennis van de scheepvaart was zeer welkom en hij heeft zich als penningmeester zo goed van zijn taak gekweten, dat op het hoofdkantoor nooit werd gevraagd: 'Klopt dit wel?' als de boel werd nagekeken. Ook aardig: Ernens was nooit te beroerd om slachtoffer te spelen bij EHBO-oefeningen.

Bij het afscheid was ook voormalig burgemeester Jan Baas aanwezig. Als burgemeester van Wieringen - later ging hij naar Enkhuizen - richtte hij het station op, nadat door enkele ernstige incidenten op de Waddenzee - waaronder de ramp met de Dakota in 1996 - was gebleken dat in het westelijke Waddengeboed een gat gaapte in het netwerk van de KNRM. In het vissersdorp Den Oever meldden zich al gauw enkele tientallen vrijwilligers. Het bijzondere aan dit station is, dat het zowel hulpvragers op de Waddenzee als op het IJsselmeer bedient.

De KNRM is erin geslaagd voor Gerard Ernens een opvolger te vinden in de persoon van Esmiralda Beijer uit Wieringerwerf. Ook hebben zich weer enkele aspirant-opstappers aangemeld; een goede zaak voor het station, waar de laatste jaren nogal wat bemanningsleden omreden van hun leeftijd zijn vertrokken.