Skip to main content

KNRM toont vele gezichten in Den Oever

Datum: woensdag 30 augustus 2017 | Sectie: Den Oever

Tijdens de Flora & Visserijdagen, die van 25 tot en met 29 augustus werden gehouden in Den Oever, heeft de KNRM zich goed laten zien. Met een kraam op de haven, waar duizenden bezoekers liepen, werd veel aandacht getrokken en ook werden de vrijwilligers nog enkele malen te hulp geroepen in noodsituaties.

Op de zondag en de maandag werd volop door promotie gedaan, niet alleen door schipper Sander Boersen en zijn bemanning, maar ook door de zes dames die de KNRM-artikelen verkopen. Het publiek kon een gokje wagen met het enveloppenspel.

Met de Johanna Margareta verleende de KNRM assistentie bij de sloeproeiwedstrijden, door de sloepen van de finish terug te slepen naar de startplaats. Later op de dag volgde de vlootschouw van de Wieringer vissers, waaraan met 34 kotters werd deelgenomen en waarbij ruim 500 kilo vis werd uitgedeeld. Velen gingen aan boord om een vaartochtje te maken met de vrolijk versierde kotters.

Niet alleen met de Johanna Margareta was de KNRM aanwezig, ook was de Joke Dijkstra van KNRM-station Den Helder aanwezig, niet eens zozeer voor promotie als wel voor de veiligheid, gezien de grote hoeveelheid mensen aan boord van de schepen. En dat was niet voor niets.

Onwel aan boord

Bij het binnenvaren van de haven kreeg de Johanna Margareta het bericht dat iemand aan boord van een kotter onwel was geworden. De Johanna Margareta spoedde zich naar het betreffende schip en zette twee opstappers over met zuurstof en een AED. Ook werd contact gelegd met de meldkamer om de ambulance, die toevallig al op de haven aanwezig was, naar de juiste plek te dirigeren om de patiënt over te nemen zodra de kotter was afgemeerd. Van de toegediende zuurstof leek de patiënt enigszins op te knappen, maar de ambulancedienst besloot de man toch mee te nemen naar het ziekenhuis. Hij had waarschijnlijk een hartritmestoornis.

Ook reddingboot Joke Dijkstra kwam in actie, vrijwel tegelijkertijd. Aan boord van een ander schip was ook iemand onwel geworden en in afwachting van een tweede ambulance werd eerste hulp verleend. Hier leek sprake te zijn van zeeziekte. De man hoefde niet naar het ziekenhuis, zo werd geoordeeld.

Kotter over de drempel

Nadat de Johanna Margareta aan het eind van de dag weer terug op station was gekomen, kwam er een verzoek om telefonisch contact binnen van de kustwacht. De kotter ZK 20 uit Zoutkamp stond droog op het wad en gezien de voorspelde waterstand in een lastige positie. De schipper vreesde niet op eigen kracht los te kunnen komen. Om 23.00 uur, ruim voor hoogwater, zette de Johanna Margareta twee opstappers over. Vervolgens werd de diepste route gezocht om de kotter naartoe te slepen. Er was echter ook een drempeltje, waar de Zoutkamper overheen moest, en de 2x 300 pk van de Johanna Margareta waren onvoldoende om de kotter vlot te trekken.

Besloten werd om de Joke Dijkstra uit Den Helder te vragen om assistentie. De Johanna Margareta voer de sleeplijn over en de 2x 1000 pk van de Joke Dijkstra waren wel voldoende om de kotter over de drempel te trekken. De viskotter ZK 20 kon zijn weg weer vervolgen en 01.30 uur ’s nachts lagen de beide reddingvaartuigen weer afgetankt op station, klaar voor de volgende inzet.

Den Oever

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.