Exposties Redders op zee brengen de KNRM historie tot leven
Voor de expositie 'Redders op zee' slaan 13 maritieme musea in Nederland de handen in een. De foto’s gemaakt door landschapsfotograaf Jeroen Hofman en portretfotograaf Robin de Puy worden aangevuld met verhalen van KNRM-redders van vroeger en nu. De combinatie van hedendaagse fotografie, museumcollecties en foto’s en verhalen uit het KNRM-archief geven een prachtig historische perspectief en brengen de historie van de KNRM tot leven.
Welke expositie bezoek jij? Bekijk hier het aanbod van deelnemende musea.
OPENING EXPOSITIE REDDERS OP ZEE
Wie recht wil doen aan 200 jaar KNRM, en wie wij vandaag de dag zijn, ontkomt er niet aan om te kijken naar het verleden. Alleen dan begrijpt u wat u in deze expositie ziet.
De tijdgeest in 1824 maakte het namelijk allesbehalve logisch om reddingmaatschappijen op te richten. Napoleon had Nederland in 1813 verlaten, Koning Willem 1 was net terug en richtte zich op de staatkundige en fysieke herbouw van het Koninkrijk der Nederlanden.
Het vergaan van schepen was iets dat er in die tijd bij hoorde, kustbewoners hadden er in zekere zin belang bij, want aangespoelde kostbaarheden waren voor velen een bron van inkomsten in schrale tijden. Sommige kustbewoners hielpen het lot zelfs een handje door schepen te misleiden met misplaatste lichtbakens.
En tegen die achtergrond gebeurde er op 14 oktober 1824 iets verschrikkelijks. In die nacht vergingen 17 schepen. Bij de poging van kustbewoners bij Huisduinen om de opvarenden te redden vergingen niet alleen de opvarenden van voormalig VOC-schip de Vreede, maar ook bijna alle redders van een oude reddingssloep die vanaf het strand te hulp schoot. Zelfs in die tijd ging het nieuws snel. Nederland was geschokt.
Door Frits van Bruggen - voorzitter Raad van toezicht KNRM