Skip to main content

Multidisciplinaire oefening met windpark blauw

  • Fotogallery:

Dinsdagavond, 23 april 2024, was het IJsselmeer en windpark blauw decor voor een multidisciplinaire oefening met verschillende deelnemers, waaronder: RWS, windpark blauw, brandweer Urk, RAV (ambulance), Veiligheidsregio Flevoland, KNRM- Lelystad/ Urk.

Een CTV (Crew Transfer Vessel) die actief was bij één van de windmolens (windpark blauw) kreeg problemen. Er was brand ontstaan op het schip en een bemanningslid was overboord gevallen. Door de brand was iemand gewond geraakt aan boord. Kortom genoeg voor alle hulpdiensten om te laten zien hoe je dan opereert op het water met elkaar. Ambulance en brandweer personeel dient dan snel naar het ongeval worden gebracht en er moet gezocht worden naar de overboord geslagen bemanningslid en bij windkracht 5 en regen gaat dat allemaal iets anders dan bij mooi weer.

Na de oefening werd een evaluatie gehouden en duidelijk werd wel dat oefenen met elkaar een belangrijk onderdeel is voor het geval en echt een prio1 melding binnenkomt van een ongeval op het water.

Op de Foto:
CTV en KNRM Urk

nieuwsbericht

  • Hits: 45

Vaartuig maakt water en raakte stuurloos in vaargeul

  • Fotogallery:

Maandagmorgen, 22 april 2024, kwam een oproep binnen voor een vaartuig  dat water maakte.

Op een onstuimig IJsselmeer raakte een vaartuig  lek. Ook de motor stopte ermee waardoor het schip met twee personen en een hond aan boord stuurloos rond dreef in een drukbevaren vaargeul. De kans was aanwezig dat grote schepen het vaartuig over het hoofd zouden zien met alle gevolgen van dien.

De KNRM Urk heeft hulp geboden en het vaartuig naar de haven van Urk kunnen brengen waar het schip op een werf droog gezet kon worden. 

nieuwsbericht

  • Hits: 87

Man gewond na val van schip bij IJsseloog, KNRM Urk en kustwacht schieten te hulp

  • Fotogallery:

Een persoon is woensdagochtend, 17 april 2024, van een werkschip te water geraakt in de haven van slibdepot IJsseloog/ Ketelmeer.  Het ongeluk gebeurde even na 09:00 uur.

De KNRM kreeg even na 9 uur een prio-1 melding van een persoon overboord. De reddingboten van KNRM Urk  spoedden zich naar de plaats van het ongeval. 

De persoon was reeds, gewond, uit het water gehaald. Na de eerste hulp te hebben verleend is de persoon met de SAR-helikopter van de kustwacht naar het boothuis van de KNRM Urk gebracht. Daar stond een ambulance klaar om de persoon naar het ziekenhuis te brengen.

Het is niet bekend waardoor de man van het schip is gevallen.

nieuwsbericht

  • Hits: 138

Urk decor voor onthulling unieke herdenkingsmunt i.v.m. 200-jarig bestaan KNRM

  • Fotogallery:
  • 04-04-2024

Donderdag, 4 april 2024, heeft de Koninklijke Nederlandse Munt bijzondere herdenkingsmunten van 5 en 10 euro gelanceerd voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). KNRM-station Urk had het voorrecht om hier een bijdrage in te leveren. Dit gebeurde op bijzondere wijze: vanaf de reddingboot “Kapiteins Hazewinkel” werd door de CFO van de Koninklijke Nederlandse Munt N.V. (Bert van Ravenswaaij) de herdenkingsmunt onthuld.

Eerbetoon aan het belangrijke werk van de KNRM

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. ‘De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos’.

Dynamisch muntontwerp

De herdenkingsmunt werd ontworpen door Coralie Vogelaar, die vooral keek naar de dynamiek van de zee. Op de voorzijde staat een en profil beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt.

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en krijgt nu dus ook een herdenkingsmunt.

De herdenkingsmunten zijn te bestellen op www.knrm.nl

Op de Foto:

v.l.n.r: Edward Zwitzer (KNRM IJmuiden), Bert van Ravenswaaij (CFO, Koninklijke Nederlandse Munt), Jan van Veen (plv. schipper, KNRM Urk), Teun Molenaar (vice-voorzitter, KNRM Urk)

Foto's: @richard Oost

nieuwsbericht

  • Hits: 206

Opbrengst rozenactie Berechja college (deels)ten bate van KNRM-station Urk

  • Fotogallery:
  • 02-04-2024

April 2024

Valentijnsdag 2024 ligt alweer achter ons maar 2 april mocht het KNRM-station Urk nog een leuk bedrag ontvangen. Berechja college Urk had op Valentijnsdag 2024 een rozenactie georganiseerd. 3 jonge dames van het Berechja college Urk hadden het KNRM-station Urk als doel gesteld.  

Berechja college en KNRM Urk zijn geen onbekenden van elkaar. In juli 2023 stond jaarlijks goedendoelendag  van Berechja college in teken van KNRM.

Bijzonder dat de dames kozen voor de KNRM en de KNRM is blij met de bijdrage.

Dinsdagavond 2 april kwamen de dames met leraar langs om het bedrag te overhandigen. Omdat het dinsdagavond, oefenavond is voor de KNRM Urk mochten de dames incl. leraar als blijk van waardering uiteraard even mee het water op wat een onvergetelijk avontuur werd.

Op de Foto:

Met cheque. v.l.n.r: Janna Mazereeuw, Teun Molenaar (vice-voorzitter KNRM), Caroline Wakker, Liselotte Kaptein

In overlevingspak, v.l.n.r: Janna Mazereeuw, Liselotte Kaptein, Caroline Wakker, Jo van Eerde (leraar)

nieuwsbericht

  • Hits: 193

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.