Skip to main content

Zeilboot zinkt op het IJsselmeer

  • Fotogallery:

Twee opvarenden van een zeilboot zijn dinsdagmiddag in de problemen gekomen op het IJsselmeer. Tijdens de zeiltocht raakte de fokkeschoot, de lijn waarmee het voorzeil wordt bediend, verstrikt in de draaiende schroef. Hierdoor verloren ze de voorstuwing van zowel de motor als het zeil en dreef het vaartuig snel richting de dijk. Ondanks het uitgooien van een anker zonk de boot vlak voor de wal. De opvarenden konden zichzelf in veiligheid brengen.

De zeilers waren onderweg van Kampen naar Urk toen het weer steeds onstuimiger werd.  In een poging het zeiloppervlak te verkleinen, probeerden zij de fok deels in te rollen. Daarbij ging het mis: het voorzeil klapte volledig uit.

Om controle terug te krijgen over de situatie, werd de motor gestart. Op dat moment sloeg de fokkeschoot overboord en kwam deze vast te zitten in de schroef, waardoor ook de motor uitviel.

Met zowel de motor als het zeil buiten werking, dreef de boot snel richting de dijk. Een anker werd nog uitgegooid, maar kreeg onvoldoende grip op de bodem. De zeilboot kreeg vervolgens golven over zich heen en begon vol te lopen met water, waarna het zonk.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Urk werd gealarmeerd en rukte uit met de reddingboten Kapiteins Hazewinkel en Veronica. Ter plaatse troffen de redders de twee opvarenden aan. Ze zijn gecontroleerd en overgebracht naar het KNRM-station in Urk voor verdere opvang.

Voor de zeilboot konden de opstappers van de KNRM niets meer betekenen. Deze zal op een later moment uit het water worden gehaald door een berger.

reddingrapport

  • Raadplegingen: 14

Rescue battle

  • Fotogallery:

Op 1 juli vormde station Urk het toneel voor de jaarlijkse Rescue Battle. Sinds 2018 is dit hét moment waarop vijf reddingstations rond het IJsselmeer de strijd met elkaar aangaan in een sportieve competitie. Dit jaar werd echter voor een vernieuwde opzet gekozen: de deelnemers werden niet per station ingedeeld, maar gemixt tot gemengde teams. Ook waren er deelnemers van verschillende ketenpartners aanwezig, waaronder de Kustwacht, Rijkswaterstaat, politie, brandweer en ambulance.  

Het weer werkte mee en de deelnemers zeer fanatiek. De teams kregen uiteenlopende scenario’s voorgelegd waarin ze hun vaardigheden moesten tonen en punten konden verdienen.  Zo moest een slachtoffer per brancard over water worden vervoerd, werd er met een brandslang op doelen ‘geschoten’, stonden er diverse vaaropdrachten en medische oefeningen op het programma. 

Naast het trainen van praktische vaardigheden, stond ook samenwerking centraal. De oefening bood een mooie gelegenheid om met collega’s van andere posten en organisaties te werken, zoals dat in echte noodsituaties ook gebeurt. Het versterkt de samenwerking en het vertrouwen tussen de verschillende hulpdiensten. 

Al met al een geslaagde rescue battle die afgesloten werd met een heerlijke barbecue.  

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 13

Binnenvaartschipper vertrouwt het niet

  • Fotogallery:

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de opstappers van KNRM-station Urk opgeroepen voor een vaartuig dat in de problemen leek te zijn voor de kust van Urk. 

Een schipper van een binnenvaartschip, beladen met betongranulaat, werd verrast door de hoge golven op het IJsselmeer. De golven zorgden ervoor dat de lading nat werd. Als er genoeg water in het ruim zou komen, kon het schip zo zwaar worden dat het zou kunnen zinken. De schipper had het schip al zodanig gepositioneerd dat er minder water binnenkwam. 

Ter plaatse werd alles in gereedheid gebracht om in te kunnen grijpen. De pompen werden klaargezet en er werd een plan gemaakt voor het geval de situatie zou verslechteren.  

Een ander binnenvaartschip dat in de buurt was, is gevraagd om lij te geven. Dit heeft hij kunnen doen door aan de windkant van het getroffen schip te varen en zo beschutting te geven tegen de wind en de golven. Dit hielp voldoende om samen naar de haven van Urk te kunnen varen. Daar werd het schip afgemeerd om beter weer af te wachten. 

reddingrapport

  • Raadplegingen: 20

Raad van toezicht bezoekt station Urk

  • Fotogallery:

Zaterdagochtend was het de beurt aan KNRM station Urk om de raad van toezicht en het management team te ontvangen op het station. Na de kennismaking werd er een presentatie gegeven waarin het Urker station werd voorgesteld aan de bezoekers. Dat dit niet alleen maar een serieuze aangelegenheid was bleek wel uit de lachsalvo’s die regelmatig te horen waren.

Na de presentatie werd iedereen verzocht om de pakken aan te trekken en zich naar de boten te begeven. De RVT werd verdeeld over reddingboot Kapiteins Hazewinkel en de inmiddels uit Lelystad gearriveerde reddingboot Bert en Anneke Knape.

Er werd koers gezet richting het windmolenpark tussen Urk en Lelystad voor een man overboord oefening. Na het succesvol lokaliseren en binnen halen van de drenkeling werd er op het achterdek geëvalueerd.

Intussen werd rustig koers gezet richting Lelystad. Tijdens het passeren van de windmolens kregen de toehoorders nog uitleg over het windmolen park.

De lunch werd genuttigd in de Lelystadse jachthaven Flevo Marina waarna koers werd gezet naar de marker wadden. Daar een rondje door de haven gedaan waarna het weer tijd werd om de gasten af te zetten bij station Lelystad. De bemanning van Urk kon weer retour station.

We kunnen als station Urk terugzien op een gezellige en zon overgoten kennismaking met de raad van toezicht.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 82

Zonovergoten reddingbootdag 2025

  • Fotogallery:

Zaterdag 10 mei 2025 was het genieten op Urk tijdens de jaarlijkse reddingbootdag. Een dag speciaal voor donateurs van de KNRM, waarop ze mee mogen varen met de reddingboten en een kijkje mogen nemen in het boothuis.

De bezoekers van station Urk konden daarnaast nog in een ambulance kijken, met de brandweerslang spuiten van de brandweerauto, suikerspinnen eten, badeentjes uit het water vissen, reddingbootwinkel artikelen kopen en was er kibbeling en patat voor de inwendige mens.

Voor de sportieve kleine bezoekers was er een heus ‘hoe wordt ik opstapper’-parcours. Ze konden laten zien of ze opstapper konden worden tijdens een paar spel elementen als, snel bij het station komen, snel een reddingspak aantrekken, een bootje door een kanaal blazen en meertros om een bolder leggen. De tijd werd bijgehouden, dus haast was geboden!

Het weer werkte fantastisch mee en gedurende de dag was het lekker druk.

Net na het opruimen van alle reddingbootdag spullen gingen de pagers van de opstappers. Een boot had een kapotte motor en dreef stuurloos richting de ondiepte voor Urk. Reddingboot Kapitein Hazewinkel voer dus nog één keer uit zonder bezoekers en kon het bootje op tijd bereiken. Deze is veilig afgemeerd in de haven van Urk.

Nadat de bemannings huiswaarts was gekeerd, ging de pager echter opnieuw. Een zeilboot was daadwerkelijk de droogte op gevaren en lag vrij ver op de ondiepte. De opstappers konden zelfs lopend de zeilboot bereiken. Na eerste inspectie bleek het goed te gaan met de opvarende en was er geen lekkage te zien. Door een touw bovenin de mast te knopen en met vereende kracht het zeilschip scheef te trekken, kon het bootje weer in dieper water worden gesleept.

Er wordt teruggekeken op een fantastische zonnige dag zonder ongelukken en met vele vrolijke gezichten.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 132

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONS REDDINGWERK & SCHRIJF JE NU IN!

We houden je via e-mail en de KNRM-nieuwsbrief op de hoogte van actuele reddingacties, ontwikkelingen, bijzondere evenementen, acties en nieuws van onze reddingstations.

Schrijf je nu in!