Skip to main content

Alarmering voor Kitesurfer in nood op Oosterschelde

  • Fotogallery:

"Kiten doe je zelf, maar altijd samen." Dit gezegde bleek vrijdagmiddag maar al te waar te zijn. Een kitesurfer was al enkele uren op het water, terwijl zijn buddy ervan uitging dat hij al bij de auto zou zijn. Toen bleek dat dit niet het geval was, werd er een zoek- en reddingsoperatie gestart.

De brandweer van Stavenisse ging met hun reddingboot het water op, en ook het bergingsvaartuig Mistral werd ingezet. Daarnaast werden de KNRM reddingboot Jan van Engelenburg en de Kustwachthelikopter gealarmeerd door het Kustwachtcentrum.

De Kustwachthelikopter ontdekte wel een kite op locatie, maar de kitesurfer was nergens te vinden. Gelukkig vond de Mistral de vermiste kiter snel, die ongedeerd bleek te zijn. De watersporter werd door de Mistral veilig naar de kant gebracht, waarmee de reddingsoperatie werd afgerond.

 

reddingrapport

  • Raadplegingen: 423

Minstens 50 jaar trouw aan 200-jarige KNRM

  • Fotogallery:

Op zaterdag 9 november, twee dagen voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), ontving KNRM Hansweert vijf trouwe donateurs die met hun vrijwillige bijdragen al 50 of 60 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken.

November is van oudsher de maand dat de reddingsstations de trouwe donateurs ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 viert. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie.

Uit handen van de burgemeester van Reimerswaal en daarnaast voorzitter van het reddingstation in Hansweert, José van Egmond, ontvingen de heren Veenman, de Ruiter, Blonk, Molegraaf en Zeijlemaker een zilveren (50 jaar donateur) of gouden (60 jaar donateur) waarderingsspeld en het boek “Wie goed doet; Waarom heten reddingboten zoals ze heten?”.

Natuurlijk heeft iedere trouwe donateur zo zijn reden om de KNRM structureel te steunen. Veelal kwam naar voren dat dit voorkwam uit genoten maritieme opleidingen, een arbeidsverleden in de scheepvaart of een actief leven als watersporter. Hoogtepunt van de ochtend was natuurlijk een vaartocht over de Westerschelde met reddingboot Riet en Jan van Wijk.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 379

Reddingactie met nieuwe reddingboot in mist

  • Fotogallery:

Motorstoringen in het hoofdvaarwater van de Westerschelde kunnen heel gevaarlijk zijn, vooral bij slecht zicht door mist. Dit was ook het geval op dinsdagmiddag 5 november, toen de enige opvarende van een plezierjacht – samen met zijn hond – om hulp verzocht nadat de motor plotseling stopte nabij boei 65.

Omdat reddingboot Jan van Engelenburg voor onderhoud op de werf ligt, voeren de vrijwilligers van KNRM Hansweert uit met de reservereddingboten Riet en Jan van Wijk.

Ondertussen was het jacht al een eind met de stroming meegenomen richting Antwerpen. Ter plaatse werd direct een sleepverbinding belegd en is het jacht naar de dichtstbijzijnde veilige haven gesleept.

De Riet en Jan van Wijk is een nieuw type reddingboot. Over enkele jaren zal de Jan van Engelenburg worden vervangen door een reddingboot uit deze zogenaamde Van Wijkklasse.

 

reddingrapport

  • Raadplegingen: 565

KNRM Hansweert redt persoon van brugpijler

  • Fotogallery:

Vrijwilligers van KNRM Hansweert hebben afgelopen nacht een persoon van een brugpijler bij de Postbrug gered. Om 00:42 uur werden KNRM, brandweer een ambulance opgeroepen voor een persoon te water ter hoogte van de Postburg op het kanaal door Zuid-beveland.

Reddingboot Jan van Engelenburg werd bemand en enkele vrijwilligers sprongen, gekleed in overlevingspak in de auto. Zij waren snel ter plaatse en troffen daar onder andere de politie. De drenkeling bleek zelf op een brugpijler te zijn geklommen, buiten direct bereik van hulpdiensten aan wal.

Via een trap zijn enkele KNRM’ers  op een nabijgelegen pijler geklommen, waarna één van de KNRM’ers het water in is gesprongen en naar de pijler met het slachtoffer toe is gezwommen. Hij wist het slachtoffer te bereiken, aanspreekbaar maar onderkoeld. Vlak daarna kwam de reddingboot ter plaatse en is het slachtoffer met een brancard geëvacueerd naar de reddingboot om vervolgens in Hansweert overgedragen te worden aan gereedstaand ambulancepersoneel.

reddingrapport

  • Raadplegingen: 706

Zwaar gewonden en mensen te water na aanvaring OEFENING

  • Fotogallery:

De vrijwilligers van reddingstations Cadzand, Breskens en Hansweert moesten zaterdagmorgen 28 september flink aan de bak. Ter hoogte van Terneuzen werd de jaarlijkse ‘Westerscheldeoefening’ gehouden. Tientallen slachtoffers moesten worden gered na een aanvaring.

Volgens het scenario waren twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen; zandhopperzuiger Interballast 3 en kraanschip de Optimist. Door een uitwijkmanoeuvre raakte de Interballast 3 het fiets-voetveer. Het fiets-voetveer maakte snel water. Een deel van de opvarenden klom snel in een reddingsvlot, anderen kwamen in het water terecht. Zowel de bemanning van de Interballast 3 als de Optimist wist enkele drenkelingen te redden, maar door de klap van de aanvaring waren op beide schepen ook eigen bemanningsleden gewond geraakt.

Reddingboot Zeemanshoop (Breskens) kwam als eerste ter plaatse en zette een groep opstappers af op de Interballast 3. Aldaar troffen zij een grote chaos aan. Naast enkele geredde drenkelingen van het fietsvoetveer, was ook een bemanningslid met zijn hand klem komen te zitten in de ankerlier en had de machinist een zware stroomstoot gekregen waardoor hij was gevallen en inwendig letsel had opgelopen. Collega’s van KNRM reddingstation Cadzand schoten ook te hulp en gezamenlijk zijn alle slachtoffers op volgorde van prioriteit van de verwondingen zo snel mogelijk geëvacueerd.

Ondertussen was reddingboot Jan van Engelenburg (KNRM Hansweert) onderweg naar het incident drie drenkelingen en twee reddingsvlotten tegengekomen. De drenkelingen zijn onmiddellijk aan boord gehaald en ook zijn personen uit een vlot gered. De slachtoffers zijn allemaal vervoerd naar de calamiteitensteiger in Terneuzen alwaar diverse ambulanceteams van Witte Kruis Ambulancezorg gereedstonden voor medische verzorging. Ook zijn ambulanceteams in samenwerking met de KNRM ingezet voor de medische verzorging van gewonden aan boord van de Optimist. De verwoningen daar varieerden van een val van de trap tot een bewusteloos slachtoffer in de pompkamer.

Naast KNRM reddingstations Cadzand, Breskens en Hansweert kwamen ook patrouillevaartuigen van de politie (P-41) en Rijkswaterstaat (RWS 79) ter plaatse. Reddingsacties staan altijd onder leiding van Den-Helder Rescue (Kustwacht Nederland), maar bij grote reddingsoperaties wordt veelal ook een On-Scene-Coördinator (OSC) aangesteld. Deze taak werd uitgevoerd vanaf de P-41.

De Westerscheldeoefening wordt jaarlijks georganiseerd door één van de reddingstations aan de Westerschelde. Dit jaar was KNRM Hansweert aan de beurt. De organisatie van de oefening wil graag alle deelnemende KNRM-vrijwilligers en medewerkers van politie, Rijkswaterstaat en Witte kruis ambulancezorg enorm bedanken voor hun inzet. Ook een groot woord van dank aan DC Dredging en Zevenmorgen Bagger en Overslag B.V. voor het belangeloos beschikbaar stellen van de Interballast 3, respectievelijk de Optimist als incidentschepen en aan De Wolff Maritime Safety B.V. voor de ondersteuning met veiligheidsvaartuigen en reddingsvlotten.

Foto's door Arie van Dijk en Mario Rentmeester.

nieuwsbericht

  • Raadplegingen: 608

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.