Skip to main content

Vier jubilarissen tijdens jaarlijks bemanningsdiner

  • Fotogallery:
  • 27-11-2023

Ieder jaar rond de 11e november, wat de officiële verjaardag van de KNRM is, wordt traditiegetrouw de complete bemanning met partner uitgenodigd voor een diner. Tijdens dit diner, bij restaurant Amuse in Breskens, wordt er met de bemanning terug- en vooruit gekeken naar het afgelopen en het komende jaar. 

Zo waren er dit jaar vier jubilarissen op het station Breskens. Zij hebben zich al minstens 10 jaar ingezet als vrijwilliger voor de KNRM. Vanuit de bemanning zijn dit Tim Meeusen en Jimmy Verduijn, 10 jaar opstapper en plaats vervangend schipper, en Wouter Otten reeds 15 jaar opstapper. Jimmy was deze avond afwezig door geboorte eerder die dag maar zal later nog gehuldigd worden.

Daarnaast was er ook een jubilaris die hier niet bij stil had gestaan, namelijk onze secretaris Jos van den Heuvel. Hij was opstapper en plv schipper in de periode van 1986-2004. Daarna is het even stil geweest en is hij in 2015 weer gestart als vrijwilliger in de plaatselijke commissie als secretaris van het station. Alle jubilarissen van harte gefeliciteerd!

Het station kan ook positief naar het komende jaar kijken. Naast de huidige  jonge redder en een maatschappelijke stagiair kunnen we zeker drie nieuwe jonge opstappers gaan inschrijven als vrijwilliger. 

nieuwsbericht

  • Hits: 189

Aanvaring Westerscheldeferry en crewtender Ørsted scenario grote KNRM oefening

  • Fotogallery:
  • 25-09-2023

“Nederlandse Kustwacht, hier de Prins Willem-Alexander, wij hebben een aanvaring gehad en er zijn meerdere gewonden… over”.

Volgens het scenario van de jaarlijkse Westerscheldeoefening was de Westerscheldeferry in aanvaring gekomen met een crewtender van Ørsted. Er volgde een grote multidisciplinaire hulpverleningsinzet door vrijwilligers van KNRM reddingstations Cadzand, Westkapelle, Hansweert en Breskens, ambulancepersoneel en de Kustwacht helikopter.

Op beide schepen was de situatie chaotisch. Er waren meerdere gewonden en opvarenden waren in grote paniek. Sommigen zochten steun bij elkaar, of boden EHBO hulp. Anderen trokken de reddingsvesten uit de bakken.

Ambulancepersoneel en KNRM vrijwilligers kwamen aan boord en voerden een triage uit. Besloten werd dat mensen die goed ter been waren en niet ernstig gewond zo snel mogelijk geëvacueerd moesten worden. De passagiers kregen een reddingsvest uitgereikt en werden opgedragen het schip via de reddingsvlotten te verlaten, waarna zij door een reddingboot naar de calamiteitensteiger werden vervoerd. Ondertussen werden op beide schepen ernstige bloedingen gestopt, slachtoffers gereanimeerd, verbanden aangelegd en gewonden geëvacueerd. Daarbij werd ook de Kustwacht helikopter ingezet.

Woord van dank

De organisatie van de oefening was in handen van KNRM Breskens. Namens KNRM Breskens een groot woord van dank voor de deelnemende incidentschepen en hun crew: veerboot Prins Willem-Alexander en crewtender Defender van Ørsted. De vele figuranten maakten de oefening samen met de LOTUS-slachtoffers realistisch. Dankjulliewel!

En tot slot alle deelnemende eenheden bedankt! : Kustwacht Nederland, Witte Kruis ambulancedienst, Zorgsaam ambulancedienst, de crew van de SAR helikopter en natuurlijk de deelnemende reddingstations.

Foto's: door Mario Rentmeester

nieuwsbericht

  • Hits: 552

Assistentie voor berging van stoffelijk overschot

  • Fotogallery:
  • 16-08-2023

Deze ochtend is de bemanning van de Zeemanshoop gealarmeerd om 7.25u voor een stoffelijk overschot wat gezien werd. Na een uitgebreide zoekactie werd het lichaam gevonden en geborgen door de inmiddels aanwezige politieboot P41. Vermoedelijk gaat het om de vermiste zwemmer van vorige week, maar nader onderzoek door de politie moet dit uitwijzen.

Vanochtend rond 7.00u werd er een stoffelijk overschot gezien vanaf de passerende veerboot Pr. Willem Alexander. Zij melde dit bij de Kustwacht die vervolgens, in overleg met de dienstdoende schipper, de bemanning van de Zeemanshoop alarmeerde. Kort nadat er ook een politieagent ter plaatse was heeft de bemanning koers gezet naar de opgegeven locatie.

Door de sterke stroming van het afgaande tijd was op de eerder locatie niets meer te vinden en zijn er in samenwerking met de Maeslant en later ook de politieboot P41 en de politiehelikopter diverse zoekslagen richting het westen gemaakt. Uiteindelijk wordt het stoffelijk overschot door een visboot gezien in de buurt van Cadzand die ten anker ligt in het opgegeven zoekgebied van de Kustwacht.

Reddingboot Zeemanshoop en de P41 gaan naar de nieuwe locatie waarna door de bemanning van de politieboot P41 met de grootste zorg het stoffelijk overschot uit het water wordt gehaald en geborgen. Hierna konden alle eenheden weer terugkeren.

Tijdstip alarm: 07:25 uur
Wind: Zuid 2 Bft.
Zicht: Goed

De Plaatselijke Commissie en Bemanning van KNRM reddingstation Breskens willen graag hun medeleven uiten aan de nabestaanden en wensen hun veel sterkte toe.

reddingrapport

  • Hits: 1453

Twee keer PRIO 1: Rubberboot in problemen en zwemmer vermist

  • Fotogallery:
  • 10-08-2023

Donderdag 10 augustus is de bemanning van reddingboot Zeemanshoop twee keer gealarmeerd voor een PRIO 1 melding. De eerste keer voor kinderen in een rubberboot in de problemen en later op de avond voor een vermiste zwemmer welke helaas ondanks intensief zoeken niet gevonden is.

Donderdagmiddag omstreeks 14:25 werd de bemanning gealarmeerd met de melding "Rubberboot in problemen". Tijdens het uitvaren van de haven van Breskens werd op de opgegeven locatie geen rubberboot aangetroffen maar zag de bemanning kinderen met een rubberbootje het strand op lopen. Op verzoek van de bemanning is de strandwacht polshoogte gaan nemen en kon bevestigen dat voor die kinderen gealarmeerd was. 

Donderdagavond om 21:06u werd de bemanning van de Zeemanshoop nogmaals gealarmeerd, dit keer samen met de Uly van Westkapelle, maar dit keer voor een vermiste zwemmer ter hoogte van het badstrand van Vlissingen. Een persoon was te water gegaan om een stuk te zwemmen maar niet meer teruggekeerd. 

Twintig minuten na alarmering was de Zeemanshoop ter hoogte van het badstrand en is begonnen met een eerste zoekslag in dat gebied waarna gezien het tijdstip van vermissing en stroming het zoekgebied verplaatst en vergroot werd naar het stuk tussen de Buitenhaven en de kerncentrale van Borssele.

Er zijn in dit gebied diverse zoekslagen gemaakt door de Zeemanshoop, UlyP41 van de politie, Multratug 6 en Multratug 13 van Multraship, en de kustwachthelikopter CG08.

Helaas is er na de diverse zoekslagen niemand aangetroffen en door de duisternis is de zoekactie omstreeks 23:00u gestaakt door de Kustwacht. De P41 gaat later nog wel zoeken met de sonarapparatuur die zij aan boord hebben.

Alarm: donderdag 10 agustus om 14.26  en 21.06 uur
Wind: Zuid / Zuid-Oost 2 Bft.
Zicht: Goed

Foto: Cornelis van der Jagt / 112Vlissingen-Souburg.nl

reddingrapport

  • Hits: 499

Ferd Bolsius nieuwe aanwinst station Breskens

  • Fotogallery:
  • 17-07-2023

Woensdag 12 juli 2023 ontvingen de vrijwilligers van reddingstation Breskens een nieuwe reddingboot genaamd Ferd Bolsius uit handen van de familie Bolsius.

Op woensdagavond 12 juli ontvingen de vrijwilligers van Breskens de familie Bolsius op het reddingstation voor een zeer speciale gelegenheid. De overleden heer Ferdinand Bolsius had een belangrijke nalatenschap, namelijk een gift voor de KNRM. Deze gift kwam in de vorm van een nieuwe boot voor het station in Breskens ter vervanging van reddingboot Leng.

De dochter van de heer Bolsius, Marjolijn, had het eer en het genoegen om de vrijwilligers toe te spreken over de gedachte van deze gift en mocht de naam van de nieuwe boot onthullen waarna deze, de Ferd Bolsius, volgens traditie gedoopt werd.

Uiteraard moet na een doop van een boot deze ook getest worden en werd er een rondje door de haven van Breskens en over de Westerschelde gevaren onder begeleiding van de Zeemanshoop. 

Na afloop bedankte de familie Bolsius alle vrijwilligers voor zijn en haar aanwezigheid, inzet, de rondleiding rond het station en de Zeemanshoop, en wenste de redders vele veilige inzetten met de nieuwe aanwinst van het station.

nieuwsbericht

  • Hits: 776

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.