Skip to main content

KNRM station Veere jaarverslag 2018

Datum: maandag 14 januari 2019 | Sectie: Veere

KNRM reddingstation Veere – een terugblik op 2018

In 2018 kwam de reddingboot Oranje van het KNRM reddingstation Veere minimaal 71 keer in actie voor redding en hulpverlening.

Drukste jaar ooit

2018 werd het drukste jaar uit de geschiedenis van het Veerse KNRM reddingstation. Nog niet eerder werd er zo vaak in een seizoen de hulp van de Veerse reddingboot Oranje ingeroepen. De extreem lange en mooie zomer zal hier ongetwijfeld een grote rol in gespeeld hebben.

Acties

Desalniettemin was 2018 ook het jaar waarin er heel veel van de bemanning gevraagd werd. Soms moest er meerder keren per dag of zelfs meerdere keren per dagdeel uitgevaren worden om onfortuinlijke watersporters bij te staan.

Evenals andere jaren lag het zwaartepunt bij de hulpverlening aan watersporters die vanwege navigatiefouten of technische problemen de hulp van de reddingboot Oranje inriepen. Waarbij opvalt dat het in ruim de helft van alle gevallen (kajuit)zeiljachten en open zeilboten betrof.

De meest opvallende acties van 2018 waren een oproep voor vermiste duikers, die later gelukkig zelf weer ‘opdoken’. Ook was er een middag waarop meerdere keren uitgevaren moest worden ivm zeer dichte mist. Het was zo erg dat zelfs zeer ervaren plaatselijke watersporters melding maakten dat ze voor anker gegaan waren om niet verder in de problemen te raken. Er was een medische evacuatie vanaf een zeiljacht en een zwemmer met hartklachten. In al deze gevallen is er door snelle interventie en adequaat handelen erger voorkomen en hebben zich uiteindelijk gelukkig geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Oefeningen en trainingen

Naast individuele training en bijscholing van de vrijwillige bemanning, stond er wekelijks de gezamenlijke oefenavond op het programma. In 2018 is er bijzondere aandacht besteed aan EHBO. En dan vooral praktisch oefenen van wat er in theorie ‘al wel in zit’. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van oa. de kennis van één van de opstappers die voor zijn professie als ambulance verpleegkundige werkzaam is.

Ook werd er in 2018 door Veerse bemanningsleden meegewerkt aan internationale projecten. Opstapper Ger rondde zijn opleiding af in Schotland. Plaatsvervangend schipper Wilko nam in Engeland bij de RNLI deel aan een internationaal uitwisselingsproject tussen de verschillende Europese reddingmaatschappijen.

Uiteraard waren er ook in 2018 weer gezamenlijke oefenmomenten met de omliggende KNRM stations, watersportbedrijven, de politie en Kustwacht.

Bemanning

In 2018 mochten we weer nieuwe opstappers en stagiairs verwelkomen. Stuk voor stuk enthousiaste jonge mensen die in het nieuwe seizoen klaar zullen staan voor het redden van mens en dier in nood op het water.

Materiaal

Over het materieel zijn geen andere bijzonderheden te vermelden dan dat alles werkte zoals het behoorde.

Veere

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.