Skip to main content

Karsten Klein nieuwe voorzitter KNRM Scheveningen

  • Fotogallery:
  • 08-01-2024

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari nam Henk Grootveld na 23 jaar afscheid als voorzitter van de plaatselijke commissie van reddingstation Scheveningen. Henk Grootveld is met ingang van 1 januari jl. opgevolgd door Karsten Klein.

 

Henk Grootveld is 25 jaar actief geweest voor reddingstation Scheveningen. In 1999 begon hij als penningmeester, waarna hij in 2001 werd benoemd tot voorzitter van de plaatselijke commissie. Een functie die hij altijd met veel enthousiasme en toewijding heeft vervuld. In die jaren mocht Henk Grootveld meerdere keren ministers en burgemeesters ontvangen op het station, heeft hij vele trouwe donateurs (50 of 60 jaar donateur) en vrijwilligers in het zonnetje gezet en zich intensief ingezet voor de ontwikkeling en realisatie van het nieuwe boothuis. Tijdens de nieuwjaarsreceptie ontving Henk Grootveld daarom uit handen van directeur Jacob Tas de bronzen legpenning voor trouwe dienst. De KNRM is hem zeer dankbaar voor zijn jarenlange, tomeloze inzet.

 

Henk Grootveld is met ingang van 1 januari opgevolgd door Karsten Klein. Karsten Klein is onder andere directeur bij Vereniging Eigen Huis en oud-(haven)wethouder van de gemeente Den Haag. Vanuit die laatste rol kent hij KNRM Scheveningen goed. “Ik ben blij om opnieuw actief te zijn in het havengebied en zie uit naar de samenwerking met de plaatselijke commissie en bemanning”, aldus Karsten tijdens de nieuwjaarsreceptie.

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook stil gestaan bij het afscheid van Maarten Grasveld, lid plaatselijke commissie Bouw Boothuis. Vanuit zijn professionele kennis en ervaring heeft Maarten zich ruim 8 jaar ingezet voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe boothuis. Nadat het boothuis vorig jaar werd opgeleverd en de verhuizing achter de rug is, ontstond een natuurlijk moment om afscheid te nemen. Het station is ook hem zeer erkentelijk voor zijn inzet.

 

Foto's gemaakt door Dick Teske.

nieuwsbericht

  • Hits: 115

Opnieuw druk jaar voor KNRM Scheveningen

  • Fotogallery:
  • 03-01-2024

KNRM Scheveningen kijkt terug op opnieuw een druk jaar, waarin zij 165 keer werd gealarmeerd voor hulpverleningen. In 2023 verhuisde KNRM Scheveningen daarnaast naar het nieuwe boothuis en startte de voorbereiding voor het 200-jarig jubileum in 2024.

De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken. In 2023 werd station Scheveningen 165 keer gealarmeerd. Bij deze acties zijn in totaal 131 mensen en 1 dier gered. 2023 is daarmee het op twee na drukste jaar in het bijna 200-jarig bestaan van station Scheveningen.

De vrijwilligers werden het vaakst gealarmeerd voor watersporters in problemen. Naast de alarmeringen, oefenen de vrijwilligers regelmatig, plegen zij onderhoud aan het materieel en zij zijn inzetbaar voor onder andere bijeenkomsten en presentaties. Samen hebben zij zich afgelopen jaar 8619 uur ingezet. Dat komt neer op ongeveer 6 (fulltime) werkweken per vrijwilliger.

 

Verhuizing
In juni werd het nieuwe boothuis van KNRM Scheveningen officieel in gebruik genomen. Op de nieuwe locatie aan de Eerste Haven staat het reddingstation voor het eerst in haar geschiedenis direct naast de ligplaats van de reddingboten. Naast het station is daarvoor een speciaal ponton gebouwd waaraan de reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga liggen. In de hal van het boothuis staat het Kusthulpverleningsvoertuig klaar. Voor de snelheid bij een alarmering is deze combinatie ideaal. De ontwikkeling van het reddingstation werd voor het overgrote deel mogelijk gemaakte door diverse schenkingen van de Stichting Familie Klem-La Brijn. Het boothuis heeft de naam ‘Alida La Brijn’ gekregen, een vernoeming naar de erflaatster van de stichting.



200 jaar KNRM in 2024
Op 11 november 2023 startte de KNRM haar 200ste levensjaar, een jubileumjaar vol feestelijke activiteiten. De KNRM staat in dit jubileumjaar ook stil bij het verleden, herdenkt de redders die hun leven gaven voor anderen en kijkt vooruit naar de toekomst.

Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de release van het lied “Wat als de storm komt”. Op 12 tot en met 14 januari a.s. gaan zanger Stef Bos en zangeres Fleur Rateland op tien reddingstations het nummer aandacht geven. Vanaf 18 maart volgt een wekelijkse, indrukwekkende podcastserie met presentator Roelof Hemmen in gesprek met redders en geredden. Tegelijkertijd openen exposities in regionale en landelijke maritieme musea, verschijnt een uniek fotoboek, een YouTube-serie van Govert Sweep, een speciale jubileumzegel door PostNL, herdenkingsmunten en zal er een KNRM-tulp worden onthuld. Het jubileumjaar wordt in oktober afgesloten met het muziekspektakel “Symfonie van het water” in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

 

nieuwsbericht

  • Hits: 144

KNRM Scheveningen opent nieuw reddingstation

  • Fotogallery:
  • 27-06-2023

Afgelopen vrijdag, 23 juni 2023, heeft KNRM reddingstation Scheveningen officieel haar nieuwe boothuis in gebruik genomen. Het reddingstation is gelegen aan de Eerste Haven.

Op de nieuwe locatie staat het reddingstation voor het eerst in de geschiedenis van KNRM reddingstation Scheveningen direct naast de ligplaats van de reddingboten. Een ideale en betere situatie dan op de oude locatie. Naast het reddingstation is daarvoor een speciaal ponton gebouwd waar de reddingboten Kitty Roosmale Nepveu en Beluga liggen. In de hal van het reddingstation staat het kusthulpverleningsvoertuig klaar voor inzet. Voor de snelheid bij een uitruk is deze combinatie ideaal.

Het boothuis beschikt over een ruime kleedkamer waar plek is voor de ruim 40 overlevingspakken van de vrijwilligers. Op de eerste etage is een modern bemanningsverblijf ingericht. Na de oplevering van het pand hebben de vrijwilligers zelf nog vele uren werk verricht waar het gaat om de inrichting van het boothuis.

Schenking uit bekende bron
De ontwikkeling van het reddingstation werd voor het overgrote deel mogelijk gemaakt door diverse schenkingen van de Stichting Familie Klem-La Brijn. De stichting heeft als doelstelling de KNRM te ondersteunen en deed dit in het verleden onder andere door de schenkingen voor de reddingboot Alida (nu in Hindeloopen) en het reddingstation Wim Klem (op Neeltje Jans).

Bij de schenking voor het reddingstation in Scheveningen wierp Renée La Brijn zich vrijwillig op te helpen bij het inrichtingsplan van het reddingstation. Als voormalig interieurontwerper heeft zij een goede stempel gedrukt op het fraaie reddingstation, waar de meer dan 40 vrijwilligers zich snel thuis voelden. Om haar voor haar tomeloze inzet en goede ideeën te bedanken, overhandigde de bemanning haar afgelopen vrijdag een 3D-print van het nieuwe boothuis.

Tijdens de officiële opening afgelopen vrijdag mocht Renée La Brijn de naam van het boothuis samen met directeur Jacob Tas onthullen. Het boothuis heeft de naam ‘Alida La Brijn’ gekregen, een vernoeming naar de oudtante van Renée La Brijn en erflaatster van de stichting.

Daarnaast heeft Stichting Van der Toorn een mooie financiële bijdrage geleverd voor de totstandkoming van het boothuis. Het bemanningsverblijf draagt de naam ‘Bas van der Toorn’ ter nagedachtenis aan het voormalig plaatselijk commissielid die in 2016 overleed.

Tot slot hebben vele lokale sponsoren bijgedragen aan het compleet maken van het reddingstation. Ook de gemeente Den Haag zorgde er na al die jaren voor dat de KNRM nu vanuit deze centrale, zichtbare plek haar reddingwerk tot in lengte van jaren kan uitvoeren.

KNRM Scheveningen
De vrijwillige redders, hun beroepsschipper en de plaatselijke commissie in Scheveningen vormen samen een hechte groep. Ieder jaar verrichtten zij gemiddeld 150 reddingen en hulpverleningen. Daarmee is het één van de drukste reddingstations van de KNRM. Geen wonder, want als grootste badplaats van Nederland gebeurt er elke dag wel iets op het strand, in de haven en op zee.

Volgend jaar bestaat het reddingstation, net als de KNRM, 200 jaar. Met het nieuwe onderkomen voegt het reddingstation een nieuw hoofdstuk aan haar geschiedenis toe.

nieuwsbericht

  • Hits: 577

Arie Verbaan 50 jaar vrijwilliger

  • Fotogallery:
  • 16-05-2023

Gisterenavond hadden we een heel speciale “oefenavond” op reddingstation Scheveningen. Normaal gesproken komen we op maandagavond samen om te oefenen op zee en op het strand, maar gisteren deden we iets totaal anders.

Bemanningslid en lid van de plaatselijke commissie Arie Verbaan is maar liefst 50 jaar vrijwilliger op station Scheveningen. Dat moest natuurlijk gevierd worden! 

Familieleden, bemanning, helpers aan de wal, leden van de plaatstelijke commissie, directeur Jacob Tas en enkele medewerkers van het hoofdkantoor waren aanwezig. Na enkele mooie speeches van Jacob Tas, Henk Grootveld (voorzitter plaatselijke commissie), Frits van Bruggen (voorzitter Raad van Toezicht KNRM) en de dochters van Arie, het uitreiken van de gouden medaille, cadeaus en vele felicitaties was het voor Arie tijd om nog een laatste keer de zee te trotseren als KNRM'er. 

Wij willen Arie enorm bedanken voor zijn 50 jaar inzet voor en betrokkenheid met reddingstation Scheveningen. We hopen hem in een andere rol nog lang mee te mogen maken op ons reddingstation.

  • Hits: 529

KNRM Scheveningen ontvangt kunstwerk

  • Fotogallery:
  • 09-05-2023

Onlangs heeft KNRM Scheveningen een kunstwerk ontvangen van de Stichting ABN AMRO Art & Heritage. Het gaat om een bronzen beeld uit 1947 van de kunstenaar Han Rehm (Rotterdam, 1908-1970). Het beeld representeert een vissersvrouw, zoals iedereen die van vroeger goed kent.

Het bronzen beeld was een geschenk van medewerkers van de Nutsspaarbank Scheveningen aan de leden van de directie bij de ingebruikname van het pand aan de Badhuiskade op Scheveningen. Door de sluiting van het ABN AMRO kantoor op Scheveningen, verdween het beeld in het depot van de Stichting ABN AMRO Art & Heritage. Door de inzet van diverse medewerkers heeft het beeld inmiddels een prachtige plek gekregen in het bemanningsverblijf in het nieuwe boothuis van reddingstation Scheveningen.

KNRM Scheveningen is erg trots dat dit bronzen beeld deze mooie, nieuwe plek heeft gekregen. Verhuisbedrijf Van der Geest heeft het snelle en professionele transport naar het boothuis tegen een sterk gereduceerd tarief uitgevoerd.

nieuwsbericht

  • Hits: 403

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.