Skip to main content

Jubileum & Afscheid Vrijwilligers

  • Fotogallery:
  • 23-03-2024

Het was tijd om een flink aantal van onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten en we namen ook afscheid van enkele, zeer betrokken vrijwilligers. Het was een mooie avond op zaterdag 23 maart 2024 met een lach en een traan, veel bloemen en veel medailles.

De avond werd begeleid door onze voorzitter Marian van der Weele, Operationeel KNRM Inspecteur Midden Nederland Walter Schol en Hoofdoperatie en MT lid KNRM John Geel. Ook namen onze twee vertrekkende Plaatselijke Commissie leden Trijntje van Altena-Boes en Dirk Jan van Geemen zelf het woord.

We nemen jullie graag mee in het overzicht van onze vrijwilligers die deze avond centraal stonden.

Bemanningsleden

De volgende van onze bemanningsleden ontvingen allemaal een vrijwilligersmedaille ‘Openbare Orde en Veiligheid’, een boek en een prachtig boeket:

  • Auke Teerhuis, voor zijn inzet van 10 jaar voor KNRM station Marken.
  • Tijs Klaver, voor zijn inzet van 20 jaar voor KNRM station Marken.
  • Pouwel van Altena, voor zijn inzet van 20 jaar voor KNRM station Marken.
  • Jeroen van Oostrom, voor zijn inzet van 30 jaar voor KNRM station Marken.

Walploegleden

De walploegleden, varen niet (langer) uit, maar zorgen onder meer dat het station draaiende wordt gehouden. Zij kunnen geen aanspraak maken op de 'vrijwilligersmedaille’, maar worden bij een jubileum natuurlijk niet vergeten en ontvingen een boek en prachtig boeket:

  • Teun Verschoor, voor zijn inzet van 35 jaar voor KNRM station Marken.
  • Jaap Schipper, voor zijn inzet van 30 jaar voor KNRM station Marken.

Afscheidnemende vrijwilligers

Voor drie van onze vrijwilligers was het tijd om afscheid te nemen, uiteraard een waarlijk afscheid met mooie woorden, een boek en een prachtig boeket voor:

  • Karin Teerhuis-Kaspers, was enkele jaren verantwoordelijk binnen de Plaatselijke Commissie voor de communicatie en fondsenwerving van ons station en neemt nu afscheid (helaas was zij deze avond verhinderd.
  • Dirk Jan van Geemen, is sinds 1 juli 2006 vrijwilliger en was tot 19 maart 2010 opstapper. Hierna werd hij lid van de Plaatselijke Commissie als Coördinator Opleiden en Oefenen tot 24 maart 2024.
  • Trijntje van Altena-Boes, heeft twee periodes als secretaris gewerkt van 1 augustus 1999 tot 11 februari 2003 én van 4 november 2016 tot 24 maart 2024.

Aanstelling als plaatsvervangend schipper

Ook zijn twee van onze vrijwilligers, Dennis Boes en Camilo Commandeur, per 24 maart 2024 officieel aangesteld als plaatsvervangend schipper. Om dit te onderstrepen ontvingen ze de ingelijste KNRM aanstellingsbrief en een boeket bloemen.

nieuwsbericht

  • Hits: 237

Landelijke presentatie 'Wat Als De Storm Komt' bij KNRM station Marken

  • Fotogallery:
  • 13-01-2024

Ter ere van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben Stef Bos en FLEUR vandaag de single 'Wat Als De Storm Komt' uitgebracht. Het indrukwekkende lied gaat over alle gevaren die de redders van de KNRM trotseren om ons allemaal hier in Nederland veilig te houden, op en rondom het water. De productie van de pakkende song werd verzorgd door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Op YouTube verschijnt een bijbehorende videoclip, die op indringende wijze het heldhaftige werk van de medewerkers en vrijwilligers van de KNRM in beeld brengt.

Stef Bos en FLEUR vonden het bijzonder om een nummer voor dit mooie moment uit te brengen. Stef Bos zegt hierover: "Niets is mooier dan een song te schrijven over mensen die in stilte hun handen uit de mouwen steken." FLEUR weet als schoondochter van een kapitein hoe belangrijk de rol van de KNRM is en voegt toe: "Wat een supergrote eer. Als je als artiest gevraagd wordt een nummer te maken als eerbetoon aan al die redders, die met gevaar voor eigen leven de zee op gaan, dan is dat het minste wat wij terug kunnen doen.

Samenwerken met Stef voor dit 200-jarige jubileum is het bijzonderste avontuur uit mijn carrière tot nu toe. Hij weet als geen ander hoe je een verhaal muzikaal kunt vertellen en ik vind dat de combinatie van onze stemmen waanzinnig uitpakt op deze single."

Zowel voor de artiesten als de redders van de KNRM is de song een eer. “Het is voor ons heel ‘gewoon’ om iedere dag ons werk op en rond het water uit te voeren. Het is daarom extra bijzonder dat er op deze manier aandacht wordt besteed aan de KNRM, en trotsmakend dat zulke mooie namen zich verbinden aan onze 200e verjaardag. Ik hoop dat we ons met het lied en alle activiteiten in het jubileumjaar nog sterker kunnen verbinden aan alle Nederlanders!”, aldus Erik (32) van Reddingstation Neeltje Jans, redder sinds 2014.

KNRM

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar, een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek.  Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’ '30.000 reddingswerkers sinds 1824 - ook de komende 200 jaar: veilig werken, leven en recreëren op het water!'

Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers en komt KNRM jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered. Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar daarom worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.

Goedemorgen Nederland

Vrijdagmorgen 12 januari was ook 'Goedemorgen Nederland' (NPO1/Wakker Nederland) aanwezig bij het KNRM station op Marken om de landelijke presentatie van de single bij te wonen. Caroline Spijkers interviewde onder anderen Jacob Tas (directeur KNRM), Dennis Boes, Tijs Klaver en Justin Zeeman, laatste drie (plaatsvervangend) schipper bij KNRM station Marken.

nieuwsbericht

  • Hits: 175

KNRM Marken wenst u Prettige Kerstdagen & een Gelukkig Nieuwjaar

  • Fotogallery:
  • 18-12-2023

KNRM station Marken wil iedereen die het station het afgelopen jaar gesteund heeft, in welke vorm dan ook, hartelijk bedanken. Wij hopen dat wij volgend jaar weer op uw steun mogen rekenen.

  • Hits: 192

Trouwe KNRM donateurs op bezoek bij reddingstation Marken

  • Fotogallery:
  • 18-11-2023

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt géén subsidie van de overheid en is afhankelijk van onder andere donateurs. Deze worden bij de KNRM ‘Redder aan de Wal’ genoemd. De donateurs die al 50 en 60 jaar de KNRM steunen, worden jaarlijks door de KNRM in het zonnetje gezet. Vandaag, zaterdag 18 november, werden op KNRM station Marken vijf trouwe Redders aan de Wal met een insigne onderscheiden.

 

Trouwe donateurs

November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 viert. Zaterdag 11 november jongstleden is een start gemaakt met de viering van het jubileumjaar ‘200 jaar KNRM’. Sinds haar oprichting bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie.

 

Tussen 09.30 en 10.00 uur werden de trouwe donateurs ontvangen in het KNRM boothuis aan de haven van Marken. De meeste genodigden kwamen met een partner of ander familielid.

 

De ochtend begon met een woord van welkom door de voorzitter van de plaatselijke commissie van station Marken, mevrouw Marian van der Weele. Na deze welkomstwoorden hield Dirk-Jan van Geemen, Coördinator Opleiden en Oefenen van station Marken, een presentatie over de organisatie KNRM; van het ontstaan in 1824 tot heden en welke soorten reddingboten de KNRM heeft. Ook aan het ontstaan van het reddingstation op Marken in 1987 werd aandacht besteed.

 

Zilveren en gouden speldjes

Na deze presentatie was het tijd voor de trouwe donateurs. Deze kregen uit handen van Marian van der Weele, een insigne opgespeld. Dit als dank voor de lange periode van donateurschap. De heer Zuiderveld kreeg een zilveren speld voor 50 jaar donateurschap. De heer Kuijper, de heer Boom, de heer Stuurman en mevrouw Verkade-Van de Stadt kregen een gouden speld voor 60 jaar ‘Redder aan de Wal’. Samen goed voor 290 donateursjaren. Alle personen kregen niet alleen een speld, maar ook een persoonlijke bedankbrief en het boek ‘Wie goed doet…, waarom heten reddingboten zoals ze heten’.

Aansluitend werd er een vaartocht gemaakt met de reddingboten ‘Frans Verkade’ en ‘Hendrik Jacob’. Degenen die slecht ter been waren konden meevaren aan boord van de ‘EVA’, een motorjacht van Dirk-Jan van Geemen. Ondanks het regenachtige weer, was de temperatuur op de Gouwzee dragelijk. Opvallend was dat, ondanks de hoge leeftijd van enkele aanwezigen, niemand deze vaartocht wilde missen en dus voeren bijna alle genodigden mee; zij genoten zichtbaar! Hierna keerde iedereen terug naar het boothuis, waar onder het genot van een hapje en een drankje werd nagepraat over de vaartocht.

nieuwsbericht

  • Hits: 261

Sijmon Zondervan & Mathijs Boes nemen afscheid als schipper bij KNRM station Marken

  • Fotogallery:
  • 13-10-2023

Onder het toeziend oog van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben Sijmon Zondervan en Mathijs Boes vrijdag 13 oktober afscheid genomen als schipper bij KNRM station Marken. Sijmon was schipper vanaf 1987 en Mathijs sinds 1998.

Vrijdag de dertiende werd voor Sijmon en Mathijs geen ongeluksdag, integendeel. Door het eigen Marker reddingstation werd hen een ‘dag van hun leven’ bezorgd. Het was ook een beetje een dag met ‘een lach & een traan’, doordat ze van schipper overstapten naar de ‘walploeg’, een groep enthousiaste vrijwilligers die het Marker station ondersteunt maar niet (meer) actief meevaart bij een alarmering.

Er stond een windkracht 7 á 8 op de Gouwzee en het Markermeer. Het was dus ‘echt’ KNRM weer. De Raad van Toezicht werd met de reddingboten Frans Verkade en Hendrik Jacob van station Marken en de Nikolaas Wijsenbeek van station Huizen opgehaald bij een vluchthaven aan de Oostvaardersdijk. Vandaar werd koers gezet richting vuurtoren ‘Paard van Marken’. Ter plaatse gaf bewoner Thijs Spijker tekst & uitleg en een rondleiding in de vuurtoren en mochten de leden van de Raad van Toezicht ook naar boven, om daar van het uitzicht te genieten. Na het nuttigen van een broodje paling, werd door de voorzitter van de plaatselijke commissie Marian van der Weele gemeld aan Sijmon en Mathijs “Jullie mogen niet meer varen”. En dat was het begin van een middag vol verrassingen.

Een paar mijl uit de kust van Marken werden de heren samen met Jacob Tas, directeur van de KNRM, in het water gedropt vanaf de Frans Verkade. Daar werden ze om de beurt door een Search & Rescue (SAR) helikopter van de kustwacht uit het water ‘gehoist’ (gehesen). Na een stukje vliegen werden de heren terug gehoist aan boord van de voormalige reddingboot (1996-2000) van station Marken, de Tjerck Hiddes. Die speciaal voor deze gelegenheid was overgevaren vanuit het Nationaal Reddingmuseum ‘Dorus Rijkers’ in Den Helder. Dat was voor de heren een geweldig weerzien met de voorganger van de Frans Verkade. Ook de leden van Raad van Toezicht waren zelfs onder de indruk van alles wat ze zagen.

Aansluitend werd koers gezet terug naar Marken. Op het station waren de heren nog niet uitgesproken over wat ze die middag hadden mogen meemaken. De middag/avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn met veel vrijwilligers van station Marken in café restaurant ‘Land en Zeezicht’. Daar werden de nieuwe walploeg leden nog in het zonnetje gezet door Marian van der Weele en zongen de collega’s van het Marker station een lied op de wijs van de ‘Zuiderzeebalade’. Tevens spraken twee leden van Raad van Toezicht, Luzette Kroon en Klaas Visser, de voormalige schippers toe. Het programma werd afgesloten met een smakelijk diner, waarna de Raad van Toezicht afscheid nam om de volgende dag enkele andere reddingstations te bezoeken. Maar deze gedenkwaardige middag heeft ieder reddershart geraakt en zeker dat van Sijmon en Mathijs.

nieuwsbericht

  • Hits: 320

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.