Skip to main content

Oefening in de branding

  • Fotogallery:
  • 30-11-2023

Afgelopen zaterdag hebben de vrijwilligers geoefend op het varen in de branding met de reddingboot ' Edith Grondel' .

De golfhoogte liepen uiteen van 3 tot 3,5 meter. Voor de bemanning mooie condities om te varen in wat ruwer omstandigheden. 

  • Hits: 130

Hond die 600 meter was afgedreven gered

  • Fotogallery:
  • 05-09-2023

Door de warmte gistermiddag waren mensen en dieren op zoek naar verkoeling. Een hond dacht daar hetzelfde over en waagde de gok door te gaan zwemmen ter hoogte van De Wassenaarseslag. De hond rende vol enthousiasme de zee in, ging zwemmen en kwam vervolgens niet meer terug naar het strand.

Op het strand stond de oppas te kijken, maar na verloop van tijd begon de oppas zich zorgen te maken. De hond genaamd Jip keerde maar niet terug naar het strand. De oppas heeft vervolgens alarm geslagen bij de Kustwacht waarop de Katwijkse Reddingsbrigade en KNRM Katwijk aan Zee gealarmeerd werden. Met de reddingboot ‘Edith Grondel’ en een waterscooter en reddingboot van de Reddingsbrigade werd Jip ruim 600 meter uit de kust gevonden. Jip werd door de redders al kwispelend naar het strand gebracht waar de bezorgde oppas haar geluk niet op kon.

nieuwsbericht

  • Hits: 1665

Meerdere malen alarm voor bemanning

  • Fotogallery:
  • 19-06-2023

Dit weekend hadden we weer meerdere malen alarm voor de bemanning van ons station.

Zaterdagmiddag om 16.55 uur ging het alarm voor een onwelwording op strand ism de ambulancedienst en De Katwijkse Reddingsbrigade. Onze inzet was niet nodig; het slachtoffer kon zelfstandig lopen naar de ambulance.

Zaterdagavond omstreeks 20.26 uur ging ditmaal de pieper voor een vermiste zwemmer bij Scheveningen. Binnen 4 minuten bleek dat de vermiste terecht was en werd de actie afgeblazen.

Zondagmiddag om 15.52 uur volgde een alarm vanwege een voertuig dat vast stond op strand. Het betrof een pick-up welke vast was komen te staan aan de waterlijn tijdens het opladen van de waterscooter. Het was opkomend water dus enige haast was wenselijk. Met de KHV is zowel de pick-up als de waterscooter veilig geborgen ism de Katwijkse Reddingsbrigade.

Zondagmiddag om 17.38 uur volgde het volgende alarm voor een persoon te water thv De Wassenaarse Slag. Eenmaal onderweg met de reddingboot en het kust- hulpverleningsvoertuig kwam het bericht dat het einde actie was.

  • Hits: 373

1000ste actie KNRM Katwijk!

  • Fotogallery:
  • 19-06-2023

Sinds de oprichting van onze organisatie op 11 november 1824 en de eerste reddingboot in 1825 gestationeerd werd in Katwijk heeft KNRM Katwijk door de jaren heen behoorlijk wat mensen, dieren en vaartuigen gered die in de problemen waren gekomen.

De eerste actie in onze geschiedenis dateert van 22 april 1827 toen een bomschuit omsloeg op zee. De bemanning van de destijds gestationeerde roeireddingboot heeft tijdens deze actie een slachtoffer van de verdrinkingsdood gered. Bij deze ramp kwamen vijf personen om het leven.

Inmiddels heeft het Reddingstation meer dan 1000 acties afgehandeld. Acties die uiteenliepen van een vissersboot in de problemen, zwemmers die verdronken zijn tot een medisch transport op het strand. Ook vliegtuigen die een noodlanding op strand en zelfs in zee maakten behoren tot de acties.

Zaterdag was het tropisch weer en ging de pieper af voor een zeiljacht aan de grond. Niet geheel onverwacht kwam het alarm, want het jacht was de avond daarvoor al op het strand verdaagt en toen wenste de schipper geen hulp van ons Station. De alarmering van zaterdagmiddag kwam van het Kustwachtcentrum vandaan met het verzoek om het zeiljacht te bergen.

Het zeiljacht was niet zeewaardig meer en lekte een vloeistof. Hierop heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente besloten om het jacht te verslepen naar hogere grond in afwachting van een definitieve berging komende week.

De bemanning heeft met behulp van de tractor en een shovel van de firma Schadde van Dooren het zeiljacht in de bootwagen getild en verplaatst naar de strandafrit toe. Daar is het jacht overgedragen aan de gemeente/ Rijkswaterstaat.

Tijdens de berging van het jacht volgde nog een melding van een vermissing die vrij snel alweer terecht was en een onwelwording op het strand. Dit slachtoffer is door de ambulancedienst nageken.

Na de mijlpaal van 1000 acties kijken wij als KNRM Station Katwijk alweer vooruit naar de komende mijlpalen. 11 november 2024 bestaat de KNRM 200 jaar en als een van de oudste Reddingstations van Nederland bestaan wij in 2025 zelf 200 jaar! Tot die tijd blijven wij ons inzetten voor mens, dier en vaartuig.

https://www.youtube.com/watch?v=NJTbLHb7LtY

nieuwsbericht

  • Hits: 419

Kerstbroden, lekkernij en kleurplaten voor zeevarende in ankergebied

  • Fotogallery:
  • 20-12-2022

Afgelopen zaterdag stond als jaarlijkse traditie de kerstbrodenactie op het programma voor de bemanning van station Katwijk.

Tijdens de laatste oefening van het jaar werden de voor anker liggende schepen bezocht door bemanning van ons KNRM station. De bemanningsleden van deze ankerliggers zijn vaak weken, zo niet maanden van huis en het vooruitzicht is dat ze met kerst niet thuis bij hun geliefde, familie en/of vrienden zijn.

En dus heeft de bemanning van ons station de bemanning van de schepen een mand met lekkernij gebracht. De mand was goed gevuld met kerstbroden, koek, chocola, fruit, een borrelpakket en kleurplaten.

Een vrijwilliger van ons station is de afgelopen weken druk bezig geweest en heeft bij diverse Katwijkse ondernemers lekkernij gekregen voor de bemanningsleden van deze schepen!

Hartelijk dank aan Hema Katwijk, Alexanderhoeve Katwijk en groenteboer P. van Klaveren & Zn voor de lekkernijen. De Marnixschool, Groen van Prinstererschool en Rutgerschool worden bedankt voor de mooie tekeningen!

nieuwsbericht

  • Hits: 1556

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.