Zondagmiddag 13 april werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een melding van een auto te water. Bij aankomst bleek één inzittende door omstanders uit het voertuig te zijn gehaald. Een tweede persoon bevond zich nog in de auto.
In samenwerking met brandweer Elburg, de politie, ambulance, het traumateam per helikopter en het duikteam van brandweer Harderwijk werd direct een reddingsactie gestart. De tweede persoon werd uit het water gehaald en ter plaatse gereanimeerd. Ondanks de inzet van alle betrokken hulpdiensten mocht hulp helaas niet meer baten. Het slachtoffer is overleden.
Vrijdag 12 april hadden we de eer om de Raad van Toezicht en het Management Team van de KNRM te ontvangen op ons station. Tijdens een gezamenlijke oefening staken ook zij enthousiast de handen uit de mouwen – van reanimatie tot het zelf ervaren hoe het is om als drenkeling aan boord gehaald te worden via het drenkelingennet.
Een leerzame én inspirerende middag waarin samenwerking en betrokkenheid centraal stonden. Onze dank gaat uit naar de RvT en het MT voor hun actieve deelname en betrokkenheid. En natuurlijk een speciaal dankjewel aan Rederij Randmeer voor het mogelijk maken van deze bijzondere dag!
Al 81 jaar trouw donateur van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.
Vanavond waren we te gast bij mevrouw Gena van Huizen-Wit. Oma Gena, zoals ze zichzelf noemt, is al 81 jaar donateur van onze reddingmaatschappij.
Op advies van haar vader is ze op 14 jarige leeftijd donateur geworden van de KNZHRM. Ze voer met haar zeilbootje of kano vanaf hun woonark bij de Ramspol, het punt waar het Kampereiland en de Noordoostpolder met elkaar verbonden zijn via de bekende Ramspolbrug.
De woonark (Bever 15) was het huis waar familie Wit woonde tijdens de aanleg van de Noordoostpolder, wat toentertijd ook wel het Nederlandse Onderduik Paradijs werd genoemd. In die tijd moest ze zichzelf vermaken met haar kano. In oorlogstijd was het aan land veel te gevaarlijk, maar al varend kon ze toch op stap en het ouderlijk huis even verlaten. Ze ontdekte al snel hoe riet zich achter je sluit wanneer je er met je kano in vaart en het duurde dan ook niet lang voor ze werd geaccepteerd door de lokale roerdomp die er ook een vast stekje had gevonden.
Het water en de zee bleek ook tijdens de rest van haar leven een belangrijke rol te blijven spelen. Ze vertelde dat ze nooit met een zeevarende wilde trouwen- maar toch! Ze ontmoette haar echtgenoot, een hoofdwerktuigkundige op zeevarende tankers en later op fruitjagers naar Zuid-Amerika.
Deze charmante dame staat nog altijd zeer positief in het leven en nam ons samen met haar zoon en schoondochter mee in haar boeiende levensverhaal vanaf haar jeugd tot nu. Alle egards voor ons Nederlands Reddingswezen en de vrijwilligers die altijd klaar staan om zeevarenden en watersporters bij te staan op het water.
Zoals zij zelf vertelde: “Gewoon omdat je donateur moet zijn als je op het water vertoeft.” Vanuit Elburg mochten wij haar de nodige dankbetuigingen overhandigen waaronder de gouden speld, het boek en een mooie bos bloemen. Een avond om niet te vergeten!
Zaterdagavond laat werden de vrijwilligers van KNRM-reddingboot Evert Floor uit Elburg opgeroepen voor een zogenaamde PRIO 1-meldin: vaartuig maakt water.
Het bleek te gaan om een speedboot die ter hoogte van het eiland De Ral in het Veluwemeer al zover gezonken was, dat deze met de onderzijde van de romp de bodem van het meer raakte.
De ondiepte ter plaatse was een geluk voor de eigenaren van de speedboot maar een extra handicap voor de redders. Want ook al heeft de reddingboot een geringe diepgang en jet-aandrijving, in dit soort situaties moeten de redders het laatste stukje vaak wadend afleggen. En dat is met een zware pomp en bijbehorende materialen geen gemakkelijke opgave.
Gelukkig was er de hulp van een andere speedboot die alle benodigde materialen overbracht zodat de redders het gezonken vaartuig leeg konden pompen.
Rond 01:00 uur dreef alles weer en konden de redders huiswaarts.
Donderdagmiddag rond 15:00 uur werd de bemanning van KNRM-reddingboot Evert Floor uit Elburg opgeroepen voor een PRIO1 ‘man over boord’ melding.
In eerste instantie betrof de melding alleen een meisje dat in het water lag maar al snel werd duidelijk dat het ging om een gezin dat met een kano omgeslagen was op het Veluwemeer. Terwijl ambulancepersoneel zich ontfermde over het meisje werd de moeder gevonden. Voor haar kwam hulp echter te laat.
Samen met de massaal toegestroomde hulpdiensten is daarna nog gezocht naar de twee andere opvarenden van de kano. Toen deze diezelfde middag niet gevonden werden en de overlevingskansen nihil geacht werden, is de zoekactie door de Kustwacht gestaakt en heeft de politie het overgenomen.
Naast het leed wat ongevallen als deze bij de direct betrokkenen teweeg brengt, hebben ze ook een grote impact op de bemanning. Daarom worden ze bij terugkomst in het boothuis uitvoerig besproken, zodat er ruimte is om je verhaal te doen. Daarbij zijn teamleden aanwezig die getraind zijn in eerstelijns traumaopvang.
Mis de boot niet! Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.