In gesprek met een bemanningslid van station Katwijk

In gesprek met een bemanningslid van station Katwijk

In gesprek met een bemanningslid van station Katwijk

De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. De meeste doen vrijwilligerswerk op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in. In de blogreeks "In gesprek met" komen meerdere vrijwilligers aan het woord over hun inzet bij de KNRM.

Naam: Kees Kuijt
Leeftijd: 45
Dagelijks leven: Machine operator bij Katwijk Chemie
Vrijwilliger bij de KNRM: Bemanningslid / redder bij reddingstation Katwijk
 

De plicht roept als de pieper gaat

“Het komt bijna nooit gelegen als die pieper afgaat natuurlijk, zo’n dertig, veertig keer per jaar. Maar de plicht roept, zo zie ik het." vertelt Kees, bemanningslid bij station Katwijk. Kees vaart voornamelijk op de reddingboot De Redder, die op 16 juni 2001 gedoopt werd door mevrouw Erica Terpstra.

Deze Valentijn klasse is op de Waddenzee en het IJsselmeer altijd inzetbaar. Maar op de Noordzee heeft hij zijn beperkingen. Bij extreme weersomstandigheden zal een Valentijn namelijk niet gelanceerd worden. Dan laat hij de redding na aan een nabij gelegen station dat is uitgerust met een zogenaamd all-weather schip.

Ik kan meteen vertrekken als ik word opgeroepen

"Op mijn werk heb ik de afspraak dat ik meteen kan vertrekken als ik word opgeroepen. Er werken hier vijf KNRM’ers, dat is redelijk uniek! Mijn collega en ik zorgen ervoor dat we altijd van elkaar weten waar we mee bezig zijn. Ik hoef alleen maar met mijn pieper naar hem te gebaren en hij weet genoeg. 

Bij Katwijk Chemie zet ik vloeistoffen om in vaste stoffen voor medicijnen. Een oproep van de KNRM zou alleen een probleem zijn als ik net op dat moment met een proces bezig ben dat in reactie staat, terwijl mijn collega ziek is. Maar dat is nog nooit gebeurd.

Ik ben nu tien jaar opstapper. Via een collega bij Katwijk Chemie kwam ik erbij. Als oud-zeeman trok me dat aan, maar ook speelde mee dat ik op mijn zevende mijn neefje heb zien verdrinken. Zo lang als de KNRM toen naar hem is blijven zoeken, dat vergeet ik nooit meer. Sinds kort ben ik ook het ‘gezicht’ van de KNRM-campagne. Ja, wat vind ik daarvan? Niet veel eigenlijk. Toen ze belden voor een fotoshoot had ik geen idee waarvoor het was. Mijn standpunt is: het is voor het goede doel, dus dat doe je gewoon.”

Vrijwillig redden dankzij vrijwillige bijdragen

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. Wil jij de KNRM ook helpen? Word dan vrijwilliger of donateur.

In gesprek met een bemanningslid van station Katwijk

Auteur: KNRM
Locatie: Katwijk
Datum: 16-08-2019