In gesprek met een bemanningslid van station Urk

In gesprek met een bemanningslid van station Urk

In gesprek met een bemanningslid van station Urk

In gesprek met een bemanningslid van station Urk

De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. De meeste doen vrijwilligerswerk op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in. In de blogreeks "In gesprek met" komen meerdere vrijwilligers aan het woord over hun inzet bij de KNRM.

Naam: Jan van Veen
Leeftijd: 28
Dagelijks leven: Software ontwikkelaar / eigenaar Vekrasoft BV
Vrijwilliger bij de KNRM: Bemanningslid / redder bij reddingstation Urk
 

Gelukkig woon ik dicht bij de haven

“Op Urk hebben we gemiddeld zo’n zeventig oproepen per jaar. Aan het overgrote deel geef ik wel gehoor.", vertelt Jan die als vrijwillige bemanningslid werkt voor station Urk. Doordat de reddingbootbemanningen in principe 24 uur per dag 'in dienst' zijn, kan je pieper op elk moment van de dag af gaan.

De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen dit tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven van de redders, zoals afspraken die hierover gemaakt zijn met bijvoorbeeld werkgevers of het thuisfront.

Laatst heb ik zomaar een auto aangehouden

"Gelukkig werk ik dicht bij de haven. Bij een oproep ben ik doorgaans met een minuutje of drie op het station. Behalve een tijdje geleden. Heel toevallig had ik geen auto en ook geen fiets ter beschikking. En ja hoor, daar ging de pieper. Ik ben toen naar buiten gerend en heb zomaar een auto aangehouden. Die meneer keek er niet eens echt vreemd van op. Gelukkig kan dat op Urk. Het is wel handig dat ik eigen baas ben en dat mijn collega’s het prima opvangen als ik weer eens word weggeroepen.

Het hulpverlenen zit echt in de familie. Twee ooms van me zijn vrijwilliger bij de brandweer en een andere oom is plaatsvervangend schipper op station Urk."

In gesprek met een bemanningslid van station Urk

Vrijwillig redden dankzij vrijwillige bijdragen

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. Wil jij de KNRM ook helpen? Word dan vrijwilliger of donateur.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij