In gesprek met een bemanningslid van station Hindeloopen

In gesprek met een bemanningslid van station Hindeloopen

In gesprek met een bemanningslid van station Hindeloopen

De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. De meeste doen vrijwilligerswerk op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in. In de blogreeks "In gesprek met" komen meerdere vrijwilligers aan het woord over hun inzet bij de KNRM.

Naam: Johannes de Vlugt
Leeftijd: 53
Dagelijks leven: Camping-eigenaar
Vrijwilliger bij de KNRM: Bemanningslid / redder bij reddingstation Hindeloopen
 

Mijn vrouw bepaalt of ik gemist kan worden

“Als het alarm gaat en het is druk op de camping, dan kijk ik altijd eerst even naar mijn vrouw. Zij bepaalt of ik gemist kan worden. Als ik weg kan, sta ik binnen zes minuten in Hindeloopen." vertelt Jan van Rees, al zeven jaar bemanningslid voor de KNRM. 

"Bij het openen van ons nieuwe restaurant in 2008 heb ik in plaats van bloemen geld gevraagd voor de aanschaf van een AED – een reanimatieapparaat. Ik heb hier samen met de lokale EHBO verschillende EHBO- en reanimatiecursussen georganiseerd. Vooral ouderen voelen zich zekerder als je ze leert wat ze wel en niet moeten doen in geval van problemen. Op de camping heb ik al twee mensen kunnen redden dankzij de AED. Dat is een gevoel alsof je de jackpot wint! En daarom ben ik ook bij de KNRM. Mensen slaan niet voor niets alarm. Als je arriveert, zie je de opluchting op de gezichten.”

Zou mensen willen helpen erfelijk zijn?

"Als zestienjarige jongen voer ik tijdens noodweer al eens het water op om surfers te helpen die in de problemen waren gekomen. Jaren later zag ik op een dag opstapper Piet Bakker klussen aan de reddingboot van Hindeloopen. We raakten aan de praat. Ik zei: ‘Wat heb jij toch een mooie hobby.’

Drie dagen later stond ik aan boord als opstapper. Dat is nu alweer zeven jaar geleden. Ik vind reddingwerk mooi omdat je echt iets kunt betekenen. Mijn zoon is ook opstapper en mijn dochter is bij de brandweer. Zou mensen willen helpen erfelijk zijn?"

In gesprek met een bemanningslid van station Hindeloopen

Vrijwillig redden dankzij vrijwillige bijdragen

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. Wil jij de KNRM ook helpen? Word dan vrijwilliger of donateur.

Auteur: KNRM
Locatie: Hindeloopen
Datum: 04-08-2019