Skip to main content

8 tips voor een onbezorgde suptocht

Als KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) willen we er samen met jou voor zorgen dat je als supper heerlijk kan genieten op het water. Daarom geven de zes Zeeuwse KNRM-reddingstations jou graag de volgende tips mee:

1. Bereid je goed voor

Check het weerbericht, en let ook zeker op de windkracht en windrichting in het gebied waar je gaat suppen. Kies bij veel wind een beschutte route en pas op voor een aflandige wind op open water. Op een sup is windkracht 3 of 4 beaufort al best veel. Suppen met wind mee is eenvoudig, je legt snel een grote afstand af. Bedenk dat je met tegenwind veel meer kracht en langer de tijd nodig hebt. Zorg dat je uitrusting in goede staat is en dat je fit genoeg bent voor de route die je wilt afleggen. Bepaal welke route je wilt varen, houd rekening met de stroming en neem bij langere tochten voldoende eten en drinken mee.

2. Draag de juiste kleding en een zwem- of reddingsvest

Onderkoeling en verdrinking zijn de grootste risico’s voor een supper. Zorg daarom voor de juiste kleding. Let hierbij vooral ook op de watertemperatuur. Bij koud weer en koud water draag je het beste een neopreen wetsuit of zelfs een drysuit. Dat houd je warm als je in het koude water zou vallen. Zorg bij warm weer voor goede bescherming tegen de zon en dat je voldoende drinkt. Met geschikte waterschoenen bescherm je je voeten tegen scherpe voorwerpen onder water. Gekleurde, reflecterende kleding helpt voor een goede zichtbaarheid. Draag bij voorkeur een zwem- of reddingsvest tijdens het suppen. Wil je meer informatie over reddingsvesten? Kijk op www.knrm.nl/reddingsvest.

3. Gebruik je leash!

Gebruik het enkelkoord, ook wel de leash genoemd, dan blijft je board altijd in de buurt als je ervan afvalt. Door de wind kan het board sneller van je wegdrijven dan dat je er achteraan kunt zwemmen.

4. Kijk regelmatig achterom

Wees bewust van je omgeving: Denk aan golven, stromingen en andere watersporters of beroepsvaart. Kijk regelmatig achterom en besef je dat andere watergebruikers vaak (veel) meer snelheid hebben dan jij. Weet wat er om je heen vaart en houd rekening met de snelheid van andere vaarweggebruikers. Kijk regelmatig achterom om te zien of je ‘ingehaald’ wordt. Zo voorkom je verrassingen.

5. Vaar zoveel mogelijk samen

Sup samen, zeker als je open of stromend water opzoekt. Dat is niet alleen veiliger, maar ook gezelliger. Ga je toch liever alleen op pad? Zorg altijd dat iemand weet waar je gaat suppen, en informeer deze persoon over je vaarplan. Je kunt de KNRM Helpt-app of WhatsApp gebruiken om live je locatie te delen. Doe je dit via de KNRM Helpt-app en je mocht in problemen komen, dan is bij de hulpdiensten direct je positie bekend en kan er sneller hulp bij je zijn.

6. Ken de vaarregels

Zorg dat je de vaarregels kent en ga alleen suppen in veilig water. Zorg dat je altijd buiten de vaargeul blijft en sup zoveel mogelijk rechts (stuurboord).

7. Zorg dat je alarm kunt slaan

Alarm slaan kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is via de telefoon. Zorg dat je het nummer van de Kustwacht (0900-0111) in je telefoon hebt opgeslagen voor het geval dat. Of download op je telefoon de KNRM Helpt-app en neem hem mee in een waterdichte tas of ton en zorg dat de telefoon goed opgeladen is. Mocht er onverhoopt dan toch iets misgaan, dan kan je eenvoudig alarm slaan.

Noodgeval? Bel 112 of druk op de rode ‘Noodgeval-button’ in de KNRM Helpt-app. Als je via de ‘Noodgeval-button’ in de KNRM Helpt-app alarmeert, dan is bij de alarmcentrale direct je positie bekend en kan er sneller hulp bij je zijn.

Voor meer informatie over noodsignalen kijk op: www.knrm.nl/noodsignalen.

8. BeTraceable

Maak gebruik van de KNRM Be Traceable-sticker. Hierop schrijf je je naam en telefoonnummer. Deze watervaste sticker plak je op je board en peddel. Mocht je materiaal kwijtraken en door een ander aangetroffen worden, dan kan er eerst naar je gebeld worden of je niet veilig thuis op de bank zit. Daarmee voorkomen we een onnodige (grote) zoekactie door hulpdiensten en heb jij snel je materiaal terug. Vraag gratis een set van drie BeTraceable-stickers aan.

De zes Zeeuwse KNRM-reddingstations zijn gestationeerd in Cadzand, Breskens, Hansweert, Westkapelle, Veere en Neeltje Jans. De professioneel opgeleide vrijwillige redders staan 24/7, 365 dagen per jaar paraat om mens en dier te redden en te helpen op de Westerschelde, Oosterschelde, Noordzee en het Veerse Meer. Op het Grevelingenmeer staat KNRM Ouddorp paraat. De KNRM is een stichting die kosteloos en ongesubsidieerd mensen redt op het water.

Draag bij aan het vergroten van de veiligheid op het water door donateur te worden! Word donateur en steun het reddingwerk!

Met dank aan Supping Zeeland

Fotografie: Mario Rentmeester

 

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.