5-tips voor een heerlijke dag op het water

5-tips voor een heerlijke dag op het water

suppen, tips, veiligheid, voorbereiding, sup, suptocht

5-tips voor een heerlijke dag op het water

Het is lekker weer deze week, ideaal weer om het water op te gaan! Met deze tips van de KNRM ga je goed voorbereid op pad, zodat niks jouw dag kan verstoren.

1. Voor je gaat varen

Controleer je schip van onder tot boven: zijn de motor en accu’s in goede conditie? Is je brandstof schoon? Neem noodbrandstof en schone filters mee. Werkt de apparatuur, de marifoon en de verlichting? Kijk voor vertrek ook of de tuigage en zeereling goed vastzitten, de veiligheidsmiddelen in orde zijn en de kaarten up-to-date zijn. En zorg voor een opgeladen telefoon!

2. Uitstel is geen afstel

Denk na over een vaarplan plus een alternatieve route. Check de weersverwachtingen en stel je reis uit als dat verstandig is. Kijk voor actuele weersverwachting, wind en golfhoogten altijd op de app KNRM Helpt.

3. Draag een reddingsvest!

Als je overboord valt door een onverwachte beweging, of overboord wordt geslagen door een giek of zeil, is de kans groot dat je bewusteloos in het water valt. Een reddingsvest is je laatste redmiddel dus zorg dat iedereen aan dek altijd een reddingsvest met kruisgordel draagt. Kijk ook op www.knrm.nl/reddingsvest

4. Geen voortstuwing? Blijf kalm

Laat de motor het afweten? Blijf kalm, hijs de zeilen, of gooi het anker uit op een veilige positie. Los het probleem zelf op of vraag passanten om een sleepje. Ben je in direct gevaar? Alarmeer de Kustwacht. Voor hulp zonder spoed of acute nood kun je contact opnemen met de KNRM.

5. Uit het water gered

Bij man-overboord telt iedere seconde. Werp de drenkeling drijfmiddelen toe en alarmeer direct de Kustwacht. Geef je positie en tijd van de gebeurtenis door, liefst met de GPS coördinaten van je apparatuur aan boord of telefoon. Blijf dichtbij en probeer de drenkeling niet uit het oog te verliezen.

Bovenstaande tips helpen je om goed voorbereid op pad te gaan en zo een onbezorgde dag op het water te hebben. Naast bovenstaande tips heeft de KNRM nog meer specifieke tips voor je die bijvoorbeeld gaan over noodsignalen. Wil je meer tips van de KNRM, download ze hier.

Auteur: KNRM
Locatie: IJmuiden
Datum: 12 augustus 2021